MUČNA SVEČANOST

Jedan od najvećih poznavatelja Putina: ‘Jeste li vidjeli atmosferu na inauguraciji? A posebno obratite pažnju na patrijarha...‘

U Rusiji vlada uznemirenost, a Putin ne pokazuje da je spreman na odlučujuće korake

Patrijarh Kiril i Vladimir Putin

 Alexey Maishev/Afp

Inauguracija Vladimira Putina za njegov peti predsjednički mandat, što će njegovu vladavinu učiniti duljom čak i od one sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča Staljina, obilježilo je mnogo pompe, ali vrlo malo suštine, konteksta i okolnosti u kojima je održana. Odnosno, kako navodi u svojoj analizi inauguracijskog govora za inews.co.uk poznati kremljolog Mark Galeotti - upoznajte novog/starog cara.

Rusi su prilično dobro u organizirali i izveli samu ceremoniju, od načina na koji je Putinova limuzina Aurus projurila pokraj niza ruskih trobojnica do zlatnog sjaja dvorane Svetog Andrije u Kremlju, prepune visokih uzvanika i kremaljske elite. Bila je tu i počasna garda Predsjedničke pukovnije u odorama inspiriranim onima carske garde, a blagoslov moskovskog patrijarha Kirila obavljen je u katedrali Navještenja.

Ipak, uza sve to, kako ističe autor, činilo se da se Putin dosađuje što možda i nije iznenađenje jer mu je to bila već peta inauguracija i k tome, kako ocjenjuje Galeotti, nebitna. Izbori u ožujku, na kojima je 71-godišnji ruski vođa osvojio 87 posto glasova, bili su minuciozno namješteni, a sve što se odvilo danas bilo je završni čin te cinične političke predstave.

U svom, kako ocjenjuje kremljolog, površnom govoru na polaganju svečane prisege prije novog šestogodišnjeg mandata, zahvalio je "borcima za domovinu" i obećao da će Rusija i Rusi "prebroditi ova teška vremena i biti uspješni", ali bez spomena kada ni kako.

Tmurna atmosfera

U Rusiji, koliko god prigušena bila, vlada uznemirenost. Za mnoge obične Ruse život se odvija kao i obično, ali prisutna je i nestrpljivost i želja da rat završi - pa dok Putin daje nejasna obećanja kako će jednom biti izborena pobjeda, to zapravo nije dovoljno.

image

Inauguracija Vladimira Putina

Sergei Bobylyov/Afp

No, kako ocjenjuje Galeotti, raspoloženje je bilo još tmurnije među uzvanicima koji su se okupili u dvorani Svetog Andrije kako bi odali počast novom/starom predsjedniku. Oni su, kako se navodi, puno svjesniji dugoročne cijene rata i toga u kojoj mjeri Putin stavlja budućnost zemlje na kocku imperijalističkom avanturom koju je sam pokrenuo.

Pa ipak, teško se može uočiti da ruski vođa čini bilo što odlučujuće da odgovori na izazove s kojima se suočavaju on i Rusija, a njegov inauguracijski govor nije nagovijestio nikakav novi smjer kojim će se stvari kretati. Do ljetne ofenzive koju mnogi očekuju će možda i doći, ali kako Putin još oklijeva poduzeti politički opasan korak nove mobilizacije, malo je vjerojatno da će to imati veliki utjecaj na rat.

U međuvremenu, gospodarstvu prijeti pregrijavanje, a javne službe već pokazuju napetost zbog smanjenja ulaganja, a budući da nije u stanju dobiti rat i ne želi pregovarati o pravednom miru, Putin malo toga može učiniti po tom pitanju.

Nije se pokazao sposobnim niti pridobiti ili zastrašiti Zapad, ocjenjuje autor. Aktualne vojne vježbe, koje uključuju simuliranje uporabe taktičkog nuklearnog oružja, predstavljene su kao odgovor na zapadne "prijetnje", ali u svom govoru Putin je pokušao uravnotežiti svoja uobičajena upozorenja NATO-u da odustane od Ukrajine s nejasnim sugestijama da Rusija otvorena za "strateški dijalog", ako se prema njoj postupa kao prema ravnopravnom akteru.

Putinov idući korak je da objavi sastav svoje nove vlade te, iako se ne očekuje da će doći do većeg preustroja, to bi trebalo dati dodatni uvid u to smatra li on uopće da postoji ikakva potreba za promjenom smjera - i usuđuje li se poduzeti nešto po tom pitanju. Na kraju krajeva, kako primjećuje Galeotti, Putin je oprezan političar kojemu bi, pogotovo u ovom trenutku, bilo nezgodno odreći se bilo koga u vrhu svoje već ostarjele vlade i administracije.

Poruka patrijarha Kirila

Ministar obrane Sergej Šojgu osobni mu je prijatelj, ali se pokazao i kao loš ratni menadžer, a izgleda posebno ranjivo nakon nedavnog uhićenja Timura Ivanova, jednog od njegovih ključnih zamjenika, zbog optužbi za korupciju. No, ostaje za vidjeti hoće li Putin poduzeti drastičan korak i smijeniti Šojgua.

image

Inauguracija Vladimira Putina

Alexander Zemlianichenko/Afp

Aleksander Bortnikov, šef Federalne službe sigurnosti (FSB), ima 72 godine i očito je bolestan, kako navodi Galeotti. Prema nekim izvještajima, on se već neko vrijeme želi povući, ali ga Putin, zabrinut da će Bortnikov i dalje čvrsto držati pod kontrolom jednu od glavnih institucija koje predsjednika štite, ne pušta.

S druge strane, kako navodi autor, čini se da je Bortnikov u boljem stanju od čečenskog vođe Ramzana Kadirova, koji navodno pati od ozbiljnih problema s gušteračom. Kadirov je bio na inauguraciji, ali su mu trebala dva pomoćnika da skine jaknu, što možda sugerira da su glasine o njegovom lošem zdravlju istinite.

Unatoč tome, Putin se suzdržao čak i od naznake da će zamijeniti Kadirova, vjerojatno zabrinut zbog mogućeg izazivanja dodatne nestabilnosti na ionako nemirnom i buntovnom Sjevernom Kavkazu, u trenutku kada je ruska vojska u potpunosti angažirana u Ukrajini.

U svom blagoslovu, pak, patrijarh Kiril rekao je Putinu da predsjednik ponekad "mora donositi sudbonosne, teške odluke" - možda je čak i on sugerirao da Putin treba učiniti više od toga da samo ostane smiren te nastavi kao i dosad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 22:41