CHARLES IMA RAK

Izvori bliski palači: ‘Harry dolazi u Britaniju? To pokazuje ozbiljnost kraljevog stanja‘

Harry je odmah odlučio otputovati u Veliku Britaniju kako bi bio uz oca

Kralj Charles III. i princ Harry 

 David Rose/AFP

Princ Harry sljedećih dana doletjet će iz Kalifornije u London nakon što mu je kralj Charles III. osobno rekao da ima rak, piše Daily Mail. Još se ne zna hoće li s vojvodom od Sussexa doći i njegova supruga Meghan Markle te njihova djeca Archie (4) i Lilibet (2).

Kralj je osobno kontaktirao i vojvodu od Sussexa i princa od Walesa kako bi ih obavijestio o svojoj dijagnozi prije nego što je to objavila Buckinghamska palača. Harry je odmah odlučio otputovati u Veliku Britaniju kako bi bio uz oca.

- To samo pokazuje ozbiljnost kraljevog stanja - kažu izvori bliski kraljevskoj obitelji, a bivša kraljevska dopisnica za BBC, Jennie Bond, rekla je kako se nada da će Charlesova dijagnoza "donijeti pomirenje" s princem Harryjem.

I William je u bliskom kontaktu s ocem, ali niti jedan brat još nije dao službenu izjavu. Prijestolonasljednik se ovoga tjedna vraća javnim dužnostima nakon što mu je supruga Kate, princeza od Walesa, operirala abdomen.

Daily Mail piše kako William može preuzeti neke očeve dužnosti, dok se kralj bude liječio. Očekuje se i da će kraljica Camilla pristupiti nekim kraljevskim angažmanima.

Podsjetimo, Buckinghamska palača u ponedjeljak je objavila da su liječnici tijekom medicinskog zahvata za povećanu prostatu kralju na posve drugom dijelu tijela (ali ne otkrivaju kojem) otkrili rak. Monarh (75) odmah se iz Sandringhama vratio u London kako bi što prije započeo liječenje.

- Nažalost, određen broj kraljevih nadolazećih javnih angažmana morat će se promijeniti ili odgoditi. Njegovo Veličanstvo želi se ispričati svima koji bi zbog toga mogli biti razočarani ili imati neugodnosti - izjavio je glasnogovornik palače.

Princ Harry u Velikoj Britaniji nije bio od prošlog ljeta, kad je prisustvovao dobrotvornoj akciji za djecu. No tad se uopće nije susreo s kraljevskom obitelji. Vojvoda od Sussexa bio je i na očevoj krunidbi prošlog svibnja, ali napustio je London i vratio se u Montecito samo nekoliko sati nakon ceremonije.

Vjeruje se da je Harry u kontaktu s ocem, ali ne i s bratom Williamom. Njegov povratak kući u mnogima budi nadu da bi moglo doći do poboljšanja odnosa koji su zategnuti otkako su on i Meghan emigrirali 2020. godine.

Daily Mail piše kako će ova dijagnoza biti pogubna za Charlesa u profesionalnom smislu - kralj je, naime, bio prijestolonasljednik s najdužim stažom u britanskoj povijesti prije nego što je okrunjen nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II., 8. rujna 2022.

Kralj je dosad uglavnom bio dobrog zdravlja, osim što je često imao problema s leđima.

Podsjetimo, prvi znak da nešto nije u redu s njegovim zdravljem pojavio se 17. siječnja, kad je Buckinghamska palača iznenada objavila da je kralj "zatražio liječenje za povećanu prostatu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:25