KOLJAČ IZ KHAN YOUNISA

Izrael pokreće lov na čovjeka kakav nije viđen u povijesti te zemlje: ‘On je naš bin Laden!‘

‘On je lice zla, on je glavni mozak ovoga...‘

Yahya Sinwar

 Emmanuel Dunand/Afp/Profimedia/Emmanuel Dunand/afp/profimedia

Izraelske trupe u subotu su lovile zapovjednika Hamasa kojeg opisuju kao palestinskom Osamu bin Ladena. Obećavaju da će ga pronaći gdje god se skrivao i ističu da su mu dani odbrojani, prenosi Daily mail.

Yahya Sinwar (60) trenutno je šef Hamasa u Pojasu Gaze.

Izrael ga je više puta uhićivao, a u izraelskim je zatvorima proveo 24 godine. Oslobođen je 2011. u sklopu razmjene zarobljenika u zamjenu za izraelskog vojnika Gilada Shalita.

Upravo Sinwar se smatra odgovornim za ubojstvo 1300 Izraelaca u napadu 7. listopada.

image

Yahya Sinwar

Sopa Images/Sipa Press/Profimedia/Sopa Images/sipa Press/profimedia

- Yahya Sinwar je lice zla. On je glavni mozak ovoga, baš kao što je bio i bin Laden. Svoju karijeru je izgradio na ubijanju Palestinaca kada je shvatio da su kolaboracionisti. Tako je postao poznat kao koljač iz Khan Younisa, rekao je glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga Richard Hecht.

Hecht je rekao da se izraelske trupe neće smiriti dok god Sinwar ne bude pronađen i ubijen.

- Doći ćemo do tog čovjeka i cijelog njegovog tima, dodao je Hecht.

Sinwara su i Sjedinjene Države proglasile teroristom 2015. godine.

Glavni glasnogovornik IDF-a, kontraadmiral Hagari, obećao je da na Sinwara pokrenut lov kakav nije viđen u povijesti Izraela. "On je mrtav čovjek", rekao je Hagari na konferenciji za novinare, prenosi Times of Israel.

Sinwar je vođa Hamasa u Gazi , drugi zapovjednik cijelog Hamasa i jedan od osnivača vojnog krila Hamasa. Sinwar je glavni mozak iza Hamasovih brutalnih masakra u gradovima i zajednicama južnog Izraela i Nova Music Festivala 7. listopada, stoji na službenim stranicama izraelske vojske gdje je izlistana i čitava Sinwarova biografija.

"Hamas nije samo teroristička organizacija nego, nažalost, i izabrani suveren u Gazi. Kao njegov vođa, Sinwar preusmjerava sve resurse Gaze za financiranje izgradnje terorističke infrastrukture kao što su podzemni tuneli za napad, raketni bacači i oružje, ostavljajući većinu civila u Gazi da žive u siromaštvu, dok Hamasovi teroristički vođe poput samog Sinwara mogu živjeti luksuznim životima", navode Izraelci.

Sinwar je postao istaknuti vođa u zatvoru. Postao je poznat po zlostavljanju i korištenju grubog nasilja i okrutnih metoda mučenja protiv onih koji su mu se suprotstavljali i onih za koje se sumnja da pomažu Izraelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:57