KLJUČNI IZBORI

Izlazne ankete u Poljskoj pokazuju vodstvo proeuropskog bloka, oglasio se Tusk: ‘Maknuli smo PiS s vlasti!‘

Tri oporbene stranke centra, Građanska koalicija, Treći put i Ljevica po anketama su osvojili 248 mjesta od 460 u parlamentu

Donald Tusk i Jarosław Kaczyński

 Janek Skarzynski/Afp

Prouropski oporbeni blok u Poljskoj osvojio je većinu na parlamentarnih izborima u nedjelju, pokazuju izlazne ankete i ako se potvrde vladajuća nacionalistička stranka PiS neće dobiti treći mandat.

Tri oporbene stranke centra, Građanska koalicija (KO), Treći put (kršćanski demokrati) te Ljevica osvojili su 248 mjesta od 460 u parlamentu, a PiS i njegova saveznica Konfederacija (krajnja desnica) imaju 212 mjesta.

"Nije jasno da će nedjelju rezultati izbora u Poljskoj završiti novim mandatom za vladajuću stranku Prava i pravde (PiS)", rekao je njezin lider Jaroslaw Kaczynski.

Njegov stranački kolega, poljski premijer Mateusz Morawiecki, poručio je da je PiS "pobjednik izbora", na društvenoj mreži.

Čelnik KO-a, bivši premijer Donald Tusk rekao je u nedjelju navečer da je demokracija pobijedila i da će PiS otići s vlasti.

"Nikad nisam bio toliko sretan kao što sam danas s drugim mjestom. Demokracija je pobijedila. Maknuli smo PiS s vlasti", rekao je Tusk.

U prvoj izjavi Slawomir Mentzen, čelnik Konfederacije rekao je da su rezultati njegove stranke ispod očekivanja jer je dobila samo 6,2 posto.

Poljski predsjednik Andrzej Duda najvjerojatnije će prvo dati priliku za formiranje vlade nakon izbora stranci koja je dobila najviše glasova, a to su vladajući nacionalisti Pravo i pravda (PiS), izjavila je u nedjelju njegova pomoćnica Malgorzata Paprocka.

Upitana na privatnoj televiziji hoće li PiS dobiti zadatak sastaviti vladu, Malgorzata Paprocka je kazala: "Tako to danas izgleda, gledajući članke Ustava i tradiciju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:12