‘SOFIJIN IZBOR‘

Izdati obitelj ili zemlju? Ukrajinci u nuklearki Zaporižje dobili brutalni ultimatum: ‘Imate do četvrtka!‘

Neovisni zapadni analitičari tvrde da ruski Rosatom nema dovoljno stručnjaka za upravljanje elektranom bez ukrajinskog osoblja

Nuklearka Zaporižja

 Stringer/Afp

Ukrajinski djelatnici nuklearne elektrane Zaporižje, koja je od početka rata pod kontrolom ruskih snaga, dobili su ultimatum da do četvrtka odaberu stranu u eskalirajućem sukobu za kontrolu nad nuklearnim kompleksom, objavio je Wall Street Journal.

Ako potpišu ugovor za rusku državnu nuklearnu kompaniju Rosatom, ukrajinski djelatnici zadržat će svoje radno mjesto, a mogli bi dobiti i rusku putovnicu. No, prema ukrajinskom zakonu, zbog pridruživanja Rosatomu djelatnici nuklearke mogli bi biti proglašeni suradnicima okupatora, zbog čega ih se može uhapsiti, izvesti na sud i osuditi na zatvorsku kaznu.

- Ako ne potpišu izjavu, neće imati sredstava za život, neće moći prehraniti svoju obitelj, djecu. Ako potpišu, bit će izdajice kolaboracionisti - rekao je tehničar koji je ljetos napustio nuklearku.

Nuklearna elektrana Zaporižje najveća je u Europi, a sagrađena je između 1984. i 1995. godine. Ima šest reaktora ukupne snage 5700 MWe, ali je do rujna bio operativan samo jedan, koji je tada također ugašen. Ruske snage zauzele su nuklearku 4. ožujka, no u njoj je ostao raditi dio ukrajinskog tehničkog osoblja koji živi u obližnjem gradu Enerhodaru. Prije rata u nuklearki je radilo 11.000 ljudi, no sada je preostalo manje od 3000 djelatnika. Nuklearnom elektranom već sedam mjeseci patroliraju ruski vojnici, a postrojenje je okruženo minama. No, nuklearku i dalje vode ukrajinski stručnjaci koji su odgovorni prema ukrajinskoj državnoj kompaniji Energoatom. Neovisni zapadni nuklearni analitičari koji su pomogli modernizirati NE Zaporižje tvrde da Rosatom nema dovoljno stručnjaka za upravljanje elektranom bez ukrajinskog osoblja.

image

Rafael Grossi

Dimitar Dilkoff/Afp

U međuvremenu se situacija pogoršala, i to ne samo zbog uzajamnog granatiranja sukobljenih strana u blizini nuklearnih reaktora. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je početkom ovog mjeseca da je Zaporižje u vlasništvu Rusije te je osnovao novu državnu tvrtku s dvije milijarde dolara početnog kapitala za upravljanje nuklearkom. K tome, prije dva tjedna ruske snage uhapsile su generalnog direktora nuklearke Igora Murašova i njegova zamjenika jer su odbili potpisati izjavu o lojalnosti novoj ruskoj tvrtki. Nakon posredovanja IAEA-e Murašov je oslobođen, ali je sudbina njegova zamjenika i dalje nepoznata.

Prošle srijede mali tim dužnosnika Rosatoma u Zaporižju pozvao je ukrajinsku upravu i podijelio im obrasce za pridruživanje ruskoj tvrtki. No, djelatnici nuklearke dobili su, što javne, što šifrirane, poruke ukrajinskog Energoatoma da nastave raditi i da ne potpisuju ugovor s Rusima.

- Osoblje u nuklearki prisiljeno je donijeti iznimno tešku odluku za sebe i svoje najmilije. Ogroman pritisak s kojim se suočava mora prestati - upozorio je Rafael Grossi.

I sigurnosna situacija u nuklearki je loša. U ponedjeljak su borbe u blizini trafostanice onesposobile konačan funkcionalni dalekovod, isključivši stanicu iz ukrajinske mreže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:58