NOVI SAVEZ

Iranski čelnik u posjetu Kubi: ‘Zajedno ćemo se oduprijeti agresivnoj politici SAD-a‘

Iran i Kuba "trebaju se junački i čvrsto oduprijeti sankcijama, pritiscima, prijetnjama, rekao je kubanski čelnik

Ebrahim Raisi i Miguel Diaz-Canel

 Yamil Lage/Afp

Kuba i Iran su u četvrtak izrazili spremnost za učvršćivanje svojih veza kako bi se oduprli "agresivnoj politici" Sjedinjenih Država, u prigodi službenog posjeta iranskog predsjednika Ebrahima Raisija koji na komunističkom otoku završava svoj obilazak po Latinskoj Americi.

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel koji je iranskog kolegu primio u Palači revolucije, izrazio je želju da savez s Teheranom omogući "zajednički otpor agresivnoj politici carstva", smjerajući na SAD.

Iran i Kuba "trebaju se junački i čvrsto oduprijeti sankcijama, pritiscima, prijetnjama, embargu i ravnodušnosti imperijalizma yenkeeja i njihovih saveznika", rekao je Diaz-Canel.

"Uvjeti i okolnosti u kojima su Kuba i Iran imaju mnogo dodirnih točaka", istaknuo je iranski predsjednik, rekavši da u objema zemljama "postoji spremnost na očuvanje neovisnosti", vidi se iz službenog prijevoda.

Iran i Kuba su pod američkim sankcijama i na listi su američkog State Departmenta zemalja koje podupiru terorizam.

Ebrahim Raisi, čiji je susret s kubanskim predsjednikom odgođen za jedan dan zbog kašnjenja u dolasku u Havanu u srijedu navečer, završava na Kubi mini turneju po Latinskoj Americi, u "prijateljskim zemljama".

image

Miguel Diaz-Canel i Ebrahim Raisi

Yamil Lage/Afp

Putovanje je počeo u Venezueli u ponedjeljak i nastavio u Nikaragvi. Sve tri zemlje su pod američkim sankcijama i saveznici su Moskve.

Dvojica predsjednika su u Havani potpisala ugovore o suradnji na polju carine, telekomunikacija i pravosuđa.

Raisi je u četvrtak dopodne sudjelovao na gospodarskom forumu, na kojemu je poručio da je njegova zemlja spremna "surađivati s Kubom na polju znanosti i tehnologije", napose u izgradnji hidroelektrana, termoelektrana i u rudarskoj industriji.

U Venezueli je potpisao 25 ugovora u sektorima školstva, zdravstva i rudarstva. U Nikaragvi je parafirao "temeljni memorandum" koji treba potaknuti gospodarsku, trgovinsku i znanstveno-tehničku suradnju.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, boravio je na Kubi u veljači. Zadnji posjet nekog iranskog predsjednika Havani bio je posjet Hassana Rohanija 2016.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:23