MILORAD DODIK

‘Inzistirat ćemo na tome da Republika Srpska ima svog ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH‘

U Bosni i Hercegovini potreban je dogovor, a ne da stranci nameću rješenja, smatra član Predsjedništva BiH

Milorad Dodik

 Antonio Balic/CROPIX

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će entitet Republika Srpska inzistirati na tome da ima svog ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH.

“Za to ćemo se zalagati u narednom razdoblju”, izjavio je Dodik, a prenosi N1.

On je rekao da se “to da BiH nema vanjsku politiku vidjelo i u slučaju sankcija Rusiji, gdje je stavove o tome iznosila ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković iako o tome nema odluke ni u Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara ili Parlamentu BiH”.

Kad je riječ o formiranju novog saziva Vijeća ministara, Dodik smatra da je “moguće da se Bošnjaci ujedine u Sarajevu i da u suradnji s oporbenim strankama iz RS formiraju Vijeće ministara, što bi dovelo BiH u vrlo neugodnu poziciju, da se vlast formira bez legitimnih predstavnika Hrvata i Srba”.

On kaže da mjesto predsjedavajućeg pripada Hrvatima te da o tome postoji načelni dogovor sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

“Mi ne želimo ništa na štetu Bošnjaka, ali ako oni žele s nama dogovoriti što je BiH i tko je spreman dogovarati se, a ne da širi idealizam, onda ćemo ići prema tome. Ako ne, ostat će struktura koja je propala, pa ćemo vidjeti dokad će to trajati”, naveo je Dodik, a prenosi N1.

Ponovio je kako je “u BiH potreban dogovor, a ne da stranci nameću rješenja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:53