UBOJITO ORUŽJE

INFOGRAFIKA OTKRIVA ISTINU O SMRTONOSNIM UDARIMA AMERIČKIH BESPILOTNIH LETJELICA U izradi je sudjelovao i Hrvat

 AFP

Napade američkih bespilotnih letjelica na Pakistan neki kritičari nazivaju 'ratom u sjeni' - jer se događaju u tajnosti i daleko od očiju javnosti.

CIA je, za sada, glavni akter koji stoji iza tog rata i upravo zbog tajnovitosti te najveće američke špijunske organizacije, nemamo dovoljno statističkih podataka o posljedicama rata, kao ni o broju žrtava.

Interaktivna infografika objavljena u ponedjeljak pod nazivom 'Out of Sight, Out of Mind' ('Daleko od očiju, daleko od misli') daje nam samo natuknuti koliko su strašne posljedice ovog rata. Infografika je napravljena pomoću londonskog Zavoda za istraživačko novinarstvo i zaklade 'Za novu Ameriku', koje su objavile odvojene studije o broju poginulih u napadu bespilotnih letjelica , a prikazuje svaki pojedini napad na Pakistan i broji žrtve - civile, djecu i 'druge', što se referira na žrtve posebnog profila koji su evidentirani zbog sumnjivog ponašanja iako se ne zna zasigurno jesu li oni neprijatelji.

Infografiku su dizajnirali Wesley Grubbs, Nicholas Yahnke i Hrvat Mladen Balog, djelatnici kompanije koja se bavi vizualizacijom podataka Pitch Interactive.

- Kada zamislite da ste u njihovoj koži, da postoje nevidljivi roboti koji lete iznad njihovih glava i ispaljuju rakete... Uvijek me dirne kada vidim civile koji pate zbog napada - kazao je Grubbs te dodao kako je živio u Hrvatskoj nakon rata i kako pozna mnoge koji su prošli kroz rat.

Želi da se američka javnost suoči sa stvarnošću. - Kada ste vidjeli ove podatke, hoćete li još uvijek podupirati napade bespilotnih letjelica?

Infografiku možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:41