PERMANENTNA OPASNOST

‘Imaju ronioce i mogu uništiti žilu kucavicu globalne ekonomije. To znači - svijet u mraku!‘

Bilo bi ih gotovo nemoguće zaustaviti

Američki vojnici u brodu koji patrolira Crvenim morem

 Mc2 Aaron Lau/Upi/Profimedia/Mc2 Aaron Lau/upi/profimedia

Hutisti, militantna grupa koja kontrolira dijelove Jemena, a koja uživa potporu Islamske Republike Iran, mogli bi pokušati sabotirati podvodne internetske kablove u Crvenom moru kojima putuje petina svjetskog internetskog prometa, piše Daily Mail pozivajući se na analizu sigurnosnih stručnjaka.

Jemenske su vlati upozorile da je Crveno more jedno od tri najvažnija čvorišta internetskih kablova te da bi hutisti mogli ugroziti jednu od najvažniji digitalnih infrastruktura u svijetu.

Jemenske su se vlasti oglasile nakon što su hutisti na društvenim mrežama objavili kartu na kojoj se vide internetski kablovi koji prolaze Crvenim more, Adenskim zaljevom i Arapskim morem. "Čini se da je Jemen strateška lokacija jer internetski kablovi koji spajaju kontinente prolaze pored njega", ustvrdili su hutisti na društvenim mrežama.

Hutisti su brodove koji plove Crvenim morem počeli napadati 19. studenog 2023. kako bi pružili podršku političko-vojnoj organizaciji Hamas koja je 7. listopada napala Izrael. Napadi hutista na brodove omeli su svjetsku trgovinu do te mjere da su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija napali hutiste kako bi ih pokušali natjerati da prestanu s napadima.

Sad se strahuje da bi hutisti na napade SAD-a i Britanije mogli odgovoriti tako što će napasti kablove koji prenose internetski promet i financijske podatke. Procjenjuje se da 17 posto internetskog prometa putuje kablovima koji se nalaze u Crvenom moru. Prosječna dubina Crvenog mora iznosi 450 metara, međutim gdjegod je duboko svega 100 metara. U njemu se nalazi 16 kablova, uključujući i kabel Azija Afrika Europa-1 (AAE-1) koji internet donosi u Aziju i Europu. Kabel AAE-1 dugačak je 25 tisuća kilometara i spaja Hong Kong, Vijetnam, Kambodžu, Maleziju, Singapur, Tajland, Mjanmar, Indija, Pakistan, Oman, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar, Jemen, Džibuti, Saudijsku Arabiju, Egipat, Grčku, Italiju i Francusku. AAE-1 u sekundi može prenijeti 40 terabitova podataka.

image

Hutisti su brodove koji plove Crvenim morem počeli napadati 19. studenog 2023. kako bi pružili podršku političko-vojnoj organizaciji Hamas koja je 7. listopada napala Izrael

Mohammed Hamoud/ANADOLU/Anadolu via AFP

Moamar al-Erjani, jemenski ministar informiranja, rekao je da hutisti "ozbiljno" prijete globalnom komunikacijskom sektoru i globalnoj ekonomiji. "Borimo se s buntovnom grupom, njezin terorizam nema granica, a njezini su zločini nadišli sva očekivanja", rekao je al-Erjani.

Jemenska telekomunikacijska tvrtka General Telecommunications Company (GTC) rekla je da tijekom posljednjih godina svjetske teleoperatere zamolila da ne naprave ništa što bi hutistima omogućilo da pristupe kablovima ili doznaju kako funkcioniraju. Nakon što su hutisti zaprijetili internetskim kablovima u Crvenom moru, GTC je te prijetnje osudio.

Emily Milliken, analitičarka i stručnjakinja za Jemen, Libiju, Islamsku državu te zemlje oko Perzijskog zaljeva, rekla je da bi hutisti mogli promijeniti strategiju i napasti novu i još važniju metu - podmorske telekomunikacijske kablove koji prolaze tjesnacom Bab al-Mandab, tjesnacom koji spaja Crveno more i Adenski zaljev. Milliken je rekla da hutisti nemaju resurse koji su potrebni za napad na kablove. Međutim, kada bi imali dovoljno vremena i prilika, mogli bi modificirati neke od svojih taktika i napasti ključnu komunikacijsku infrastrukturu. Analitičarka je rekla da im za napadanje kablova koji se nalaze u plićim dijelovima Crvenog mora ne trebaju napredne podmornice.

Daily Mail navodi da su hutisti brodove u Crvenom moru napadali sofisticiranim oružjem te da u svojim redovima imaju ronioce i mine.

"Kad bi hutisti sve svoje napore usmjerili na uništavanje podvodnih internetskih kablova, bilo bi jako teško zaustaviti ih. Jedan rez na kablu omeo bi prijenos podataka, a ti su kablovi ključni za moderni internet i digitalne financijske transakcije. Hutisti nemaju podmornice koje su potrebne za takav napad, ali ih mogu napasti eksplozivom, minama na daljinsko upravljanje. Mogli bi u podmorje poslati ronioca s kliještima za rezanje žica", rekao je obrambeni analitičar Wilson Jones.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:57