DUBOKI UDARI

Ignorirali su savjete iz Amerike, riskirali - profitirali!

Napadi na Krim dio su širih napora da se gađa ruska logistika kako bi se poremetila sposobnost opskrbe

Napad na Sevastopolj

 Twitter

Ukrajinski raketni napad na sjedište ruske Crnomorske flote možda je dosad najdramatičniji primjer samopouzdanja s kojim Ukrajina napada ruske objekte na okupiranom Krimu te pokazuje ranjivost infrastrukture od ključne važnosti na okupiranom ukrajinskom poluotoku.

U kratkom su roku Ukrajinci pogodili ruski vojni aerodrom u Sakiju, degradirali rusku protuzračnu obranu na sjeverozapadnoj obali - uključujući uništenje raketnog obrambenog kompleksa S-400 - i izveli raketni napad na glavni suhi dok i postrojenje za popravak brodova u Sevastopolju, onesposobivši jednu podmornicu i jedan desantni brod.

Napad na Saki u četvrtak prouzročio je neodređenu, ali "ozbiljnu štetu" u zračnoj luci, prema izvorima u ukrajinskim sigurnosnim službama (SBU). U srijedu se iz mornaričke baze u blizini Sevastopolja uzdigao velik oblak dima. Lokalne vlasti umanjivale su incident rekavši da je oboreno nekoliko dronova. Mo, ukrajinska vojska tvrdi da je uspješno pogodila rusko zapovjedno mjesto u blizini Verhnjosadova, nekoliko kilometara od Sevastopolja.

image

Oštećena podmornica Rostov-na-Donu

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Think tank Institut za proučavanje rata (ISW) izvijestio je kako satelitske snimke potvrđuju da su ukrajinske snage "napale 744. komunikacijsko središte Zapovjedništva Crnomorske flote... kao dio očitih ukrajinskih pokušaja da gađaju objekte Crnomorske flote", prenosi CNN.

Simbolička vrijednost i strateška svrha

Glasnogovornik ukrajinske obavještajne službe Andrij Jusov izjavio je da Rusija koristi Krim kao "logističko središte" i da je "krajnji cilj, naravno, deokupacija ukrajinskog Krima".

Prošlog mjeseca ukrajinske specijalne snage izvele su napad komandosa na obali Krima, a zapljena naftnih platformi u Crnom moru ranije ovog mjeseca također u akciji ukrajinskih komandosa, pružila je Kijevu još jednu odskočnu točku i utjecala na slobodu plovidbe ruske crnomorske flote. Platforme, poznate kao Bojkovi tornjevi, pale su pod kontrolu Rusije ubrzo nakon što je Moskva nezakonito anektirala poluotok 2014. godine.

Postoji mnogo razloga zašto Ukrajina cilja na Krim. To je politička poruka da unatoč sporom napredovanju na prvim linijama u svojoj protuofenzivi, Ukrajina još uvijek može nanijeti ozbiljnu štetu ruskoj vojsci. Mete kao što je Krimski most imaju značajnu simboličku vrijednost, kao i stratešku svrhu.

image

Uništeni desantni brod Minsk

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

To je također dio širih napora - na Krimu, Zaporižji, Donecku i Luhansku - da se gađa ruska logistika, zalihe goriva, održavanje i zapovjedni centri, kako bi se poremetila sposobnost opskrbe prve linije bojišnice.

Ruska Crnomorska flota sudjelovala je u stotinama napada krstarećim projektilima na Ukrajinu i prijeti trgovačkom brodovlju koje koristi ukrajinske luke. Svako ometanje njezinih operacija i zapovjednih objekata - kao i gađanje plovila na moru i dokovima - je pobjeda, posebno nakon ruskog povlačenja iz Crnomorske inicijative za žito u srpnju. Ovaj tjedan Ukrajinci su krenuli na postrojenje za bespilotne letjelice na Krimu. Rusija je koristila bespilotne letjelice za gađanje ukrajinskih luka na Dunavu.

Trud se isplati

Ukrajina je uložila znatne napore za degradiranje ruske protuzračne obrane na Krimu. Čini se da se taj trud sada isplati - budući da su ukrajinske rakete Neptun, i najvjerojatnije Storm Shadows koje je dostavila Velika Britanija, sposobne doseći ciljeve duboko unutar Krima.

Također se čini da su Ukrajinci odbacili ili ignorirali kritike nekih američkih dužnosnika o svojoj usredotočenosti na Krim. Jedan neimenovani visoki američki obrambeni dužnosnik rekao je nedavno za CNN da je "to Ruse malo izbacio iz ravnoteže, ali ne čini ništa odlučujuće... I vjerojatno bi za sve bilo bolje da se usredotoče samo na protuofenzivu".

image

Ukrajinski vojnici na Bojkovim tornjevima

Ukrajinska Vlada/

Ukrajinci s određenim opravdanjem tvrde da se isplati ciljati sve što ima veze s Crnomorskom flotom. Kao što je ISW primijetio u četvrtak, "elementi 810. brigade mornaričkog pješaštva Crnomorske flote angažirani su u ključnim obrambenim operacijama u zapadnoj oblasti Zaporižja, a 22. armijski korpus Crnomorske flote brani položaje na istočnoj obali oblasti Herson".

Treba imati na umu da kontrola Crnomorske flote nad zračnom lukom Saki znači da je pored svojih pomorskih sredstava nadležna i zemaljske zrakoplove.

Crnomorska flota i dalje je moćan element ruskih ofenzivnih sposobnosti, ali iz tjedna u tjedan to je sve manje. "Crnomorska flota je više od svojih pomorskih resursa, a ukrajinski napadi na Crnomorsku flotu vjerojatno će postići učinke koji nadilaze degradaciju ruskih pomorskih sposobnosti", zaključuje ISW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 17:20