NUKLEARNI ARSENAL

Hrvatski fizičar: ‘Bojeve glave imaju 100 kilotona. I nikad ne ide jedna. Putin i njegova banda to dobro znaju‘

‘Putin je oportunist. Upotrijebit će nuklearno oružje ako bude znao da s druge strane neće dobiti odgovor‘, rekao je hrvatski fizičar

Tonci Tadić

 Zeljko Puhovski/Cropix

Nakon što je glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg u 16. lipnja za britanske novine The Telegraph rekao da NATO razmišlja o stavljanju nuklearnog oružja u stanje pripravnosti kako bi odgovorio na prijetnje koje stižu iz Rusije, Kine i Sjeverne Koreje, a Kremlj tu njegovu izjavu idućeg dana okarakterizirao kao "eskalaciju napetosti", hrvatski je fizičar Tonči Tadić za Danas.hr rekao da NATO svoje nuklearno oružje mora primaknuti svojim granicama ako Rusija svoje primiče istima.

- Cijela stvar počela je ruskim raspoređivanjem taktičkog oružja u Bjelorusiji. Rusija je u posljednje dvije i pol godine 35 puta najavila nuklearni napad NATO-u. U tim okolnostima NATO ne smije reagirati indiferentno. Ruske prijetnje mora doživljavati vrlo ozbiljno i mora reagirati protupotezima. To su redovite zračne vojne vježbe nuklearnih bombardera, ali i odgovor na odgovarajuće poteze Rusije. Ako Rusija premješta svoje taktičko nuklearno oružje bliže NATO granicama, onda NATO mora napraviti sličan potez i pomaknuti svoje nuklearno oružje, ako je baš nužno - rekao je Tadić za Danas.hr.

Hrvatski je fizičar rekao da bojeve glave usred spomenutih trzavica prosječno imaju 100 kilotona.

- To je prihvaćeno kao standard dovoljno velike bojeve glave da napravi dovoljno veliku štetu, a da je nosiva na raketi i da ih može biti više na jednom projektilu. Kod taktičkog oružja, brojka varira od 10 do 100 kilotona. Potpuno je nebitno koliko je bilo koja od njih velika jer nikad ne ide samo jedna. Priče da će Rusija ispaliti jednu pa će se ostali složiti od straha su potpuno bedaste. Nikad ne znaš je li jedna zadnja ili je to samo isprobavanje nespretnosti druge strane pa će nakon toga ići njih sto ili tisuću - rekao je Tadić.

- Takav rat nikada ne završava tako da jedna strana dijeli šamare, a druga ih stoički prima. Toga ima samo u crtanim filmovima. To se neće dogoditi jer (ruski predsjednik Vladimir) Putin i njegova banda u Kremlju vrlo dobro znaju da to tako ne ide. Uvijek ide brza i odlučna reakcija. To je razlog zašto nuklearne sile nikad ne ratuju - dodao je hrvatski fizičar.

Tadić je ponovio da je Rusija autor svih 35 prijetnji nuklearnim ratom.

- Putin je oportunist. Upotrijebit će nuklearno oružje ako bude znao da s druge strane neće dobiti odgovor. Ako zna da će mu druga strana odgovoriti, onda ga neće upotrijebiti. NATO zato uvijek radi zrcalno simetrične poteze koje ne smijemo gledati kao da ih je netko isisao iz prsta ili izvukao iz šešira. Uvijek je riječ o odgovarajućim i očekivanim reakcijama na sličan provokativan potez s ruske strane - rekao je hrvatski fizičar.

- Da je Ukrajina zadržala samo 10 posto od 1.700 nuklearnih bojevih glava koje je predala Rusiji u razdoblju od 1994. do 1996. pod pritiskom američkog predsjednika Billa Clintona, potpuno je jasno da ovog rata ne bi bilo. To je više nego što trenutno imaju Francuska, Britanija, Kina, Izrael, Indija ili Pakistan zajedno. Sada imamo najveći apsurd, da Rusija prijeti NATO-u nuklearnim bombama koje je njima predala Ukrajina pod Clintonovim pritiskom - rekao je Tadić za Danas.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 21:01