ŽRTVE TRAŽE ISTINU

Hodžić: ‘Rezolucijom o Srebrenici Ujedinjeni narodi osudit će sve zločine protiv čovječanstva‘

Naglašava i kako je bitno da se nigdje u Rezoluciji srpski narod, niti bilo tko drugi, ne proglašava genocidnim

Armin Hodžić

 Damjan Tadic/CROPIX

Zastupnik bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Armin Hodžić u četvrtak je poručio da je Rezolucija o Srebrenici o kojoj se danas glasa u UN-u važna jer će se njome osuditi svi ratni i zločini protiv čovječanstva, uključujući i odgovorne za genocid u Srebrenici.

- Rezolucija o Međunarodnom danu refleksije i komemoraciji genocida u Srebrenici 1995. godine, o kojoj će se danas glasati u Ujedinjenim narodima, važna je ne samo za Bošnjake te Bosnu i Hercegovinu, nego i za cijeli civilizirani svijet jer će se njome, ako se usvoji, 11. srpnja proglasiti Međunarodnim dana sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici. Još je važnije da će se njome osuditi svi ratni i zločini protiv čovječanstva, uključujući one koji su bili odgovorni za genocid u Srebrenici - izvijestio je Hodžić na konferenciji za novinare.

Dodao je kako je to važno i jer će se obrazovne institucije i akademske zajednice obvezati da će osuditi počinitelje genocida u Srebrenici. Naglašava i kako je bitno da se nigdje u Rezoluciji srpski narod, niti bilo tko drugi, ne proglašava genocidnim.

Izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska jedna od zemalja kosponzora Rezolucije, s još 30-ak država, podsjetivši da je Hrvatska još 2009. godine 11. srpnja proglasila Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, kao što je to nešto ranije učinio i Europski parlament.

- Drago mi je što velika većina građana u Republici Hrvatskoj ima senzibiliteta na ovu temu, prema žrtvama i njihovim obiteljima - rekao je saborski zastupnik Hodžić, dodavši da je "zaboravljen genocid uvod u novi genocid".

Žrtve genocida u Srebrenici i njihove obitelji traže samo istinu

Napomenuo je da je Rezolucija posebno važna za ljude koji žive u Srebrenici i BiH.

Jer, napomenuo je, iako se kaže "rat je završio i okrenimo se budućnosti", za mnoge u Srebrenici rat još nije završio jer velik broj ljudi nikad nije pronašao ostatke svojih najmilijih.

- Mnoge majke pronašle su svega jednu ili dvije koščice svojih sinova i bile su sretne s tim da postoji neko mjesto na kojem mogu doći i pomoliti se kako bi njegovale uspomenu na svoje najmilije. No ima danas i načelnika općina i ravnatelja škola koji otvoreno negiraju genocid u Srebrenici, upravo u toj istoj općini u kojoj se genocid počinio, kao i ustanova i ulica nazvanih po presuđenima za genocid u Srebrenici - upozorio je Hodžić.

Naglasio je da danas na Općoj skupštini UN-a neće glasati države i poslanici, nego će glasati civilizirani i necivilizirani svijet.

- Žrtve genocida u Srebrenici i njihove obitelji traže samo istinu. Ne traže nikakav materijalni status ni politički položaj. Traže jedino istinu i svi mi, iz koje god pozicije djelujemo, možemo napraviti da im na tom putu pomognemo. Drago mi je što je i Hrvatska na tom putu, što je na putu istine i što svake godine imamo i obilježavanje genocida u Hrvatskom saboru Hrvatskog sabora - zaključio je Hodžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 13:37