RAZORAN UDARAC

Hladan tuš u Kijevu, pale se alarmi i mijenjaju se planovi: ‘Rat bi se sada mogao okrenuti‘

Ako se rat u Ukrajini pretvori u krvavu, otežuću pat-poziciju, Zapad bi mogao pokleknuti u podršci ukrajinskim saveznicima

Ukrajinske snage kod Bahmuta

 Anatolii Stepanov/AFP

Iako bi vjerodostojnost velike količine obavještajnih dokumenata koji su očito procurili iz Pentagona mogla biti upitna, nema sumnje da će to curenje imati negativan utjecaj na ukrajinske ratne napore.

Naime, čak i ako se pokaže da je objavljivanje dokumenata dio osmišljene kampanje dezinformiranja kremaljskih kibernetičkih trolova, to bi svejedno moglo prisiliti ukrajinsko visoko zapovjedništvo da ponovno razmisli o svojoj dugo planiranoj proljetnoj protuofenzivi protiv ruskih snaga, ocjenjuje u svom komentaru Con Coughlin, urednik za teme obrane u britanskom The Telegraphu.

Tijekom cijele zime, ukrajinske snage su prolazile kroz rigoroznu obuku prije pokretanja novog, proljetnog vala napada na ruskog okupatora, s ciljem da izvedu odlučujući proboj kroz loše opremljene i duboko demoralizirane ruske linije.

Pripreme za protuofenzivu uključivale su slanje velikog broja ukrajinskih vojnika u Europu na obuku. Ukrajincima pritom u planiranju ofenzive nije nedostajalo ambicija - govorilo se čak i o pokušaju povrata Krima, poluotok na kojem se nalazi sjedište ruske crnomorske mornaričke flote, a koji je Kremlj okupirao i nezakonito anektirao 2014. godine.

Dok su visoki američki vojni dužnosnici razmatrali sposobnosti Ukrajine da nanese tako razoran udarac Rusiji, prošlomjesečni napadi dronovima, u kojima su uništene zalihe ruskih krstarećih projektila na sjevernom Krimu, ukazuju na to da su Ukrajinci smrtno ozbiljni u pogledu postizanja tog svog cilja.

Ključno američko mišljenje

Pa ipak, iako raspolažu s desetak novih ukrajinskih brigada za koje se navodi da su spremne uključiti se u borbe, od kojih su neke opremljene zapadnom vojnom opremom i naoružanjem, poput britanskih tenkova Challenger 2 i samohodnih topničkih sustava AS-90, ukrajinski su zapovjednici iznenada prisiljeni preispitati svoje planove. Istovremeno, neke od tvrdnji iznesenih kada je u pitanju curenje informacija - poput navoda o postojanju 50 britanskih specijalaca koji djeluju u Ukrajini - odbačene su, u konkretnom slučaju od britanskog Ministarstva obrane, koje je te sugestije nazvalo "dezinformacijom", navodi se u komentaru.

U mračnom svijetu kontrašpijunaže često je teško razlučiti činjenice od fikcije, pa čak i ako se procurjeli materijal odnosi na stvarnu obavještajnu informaciju koju su kreirali SAD i njezini saveznici, uvijek postoji mogućnost da mu je namjena manipulacija promatračima u Moskvi. Unatoč tome, činjenica je da postoji značajna količina detalja koji se doimaju vrlo uvjerljivima. Dok je moguće da su neke činjenice izmijenjene - primjerice podaci o ruskim i ukrajinskim žrtvama - američki dužnosnici priznaju da se većina informacija čine autentičnim.

image

Ukrajinske snage kod Bahmuta

Anatolii Stepanov/AFP

Za Kijev bi najalarmantniji mogao biti eventualni dokaz da Amerikanci imaju poprilično negativno mišljenje o sposobnosti ukrajinskih snaga da pokrenu i održe velike ofenzivne operacije. Primjerice, negativna procjena ukrajinske protuzračne obrane, za koju se navodi da je u opasnosti da bude potpuno nadvladana ukoliko ne dođe do isporuke značajnih količina dodatnog oružja, predstavlja ozbiljnu zabrinutost.

Ukrajinci već mjesecima upozoravaju da će bez isporuke zapadnih ratnih zrakoplova, poput borbenih lovaca F-16, te projektila, biti ranjivi na ruske napade. Sigurno je da niti jedan racionalni ukrajinski zapovjednik neće htjeti riskirati s novoformiranim borbenim brigadama bez mogućnosti pružanja učinkovite zračne zaštite.

Rizik od okretanja rata u korist Putina

Čini se, kako se navodi, da dokumenti također potvrđuju ono od čega su mnogi na Zapadu strahovali od početka invazije na Ukrajinu, a to je da neki zapadni čelnici baš i ne vjeruju u sposobnost Ukrajine da dođe do pobjede u ratu. U jednom dokumentu s početka veljače izražava se zabrinutost u vezi izgleda predstojeće ukrajinske protuofenzive te upozorava da će problemi povezani sa stvaranjem i održavanjem dovoljnih vojnih snaga rezultirati tek "skromnim teritorijalnim dobicima".

Stoga je moguće da čak i najjači saveznici Kijeva vjeruju da ukrajinski sukob ide prema krvavoj i iscrpljujućoj pat-poziciji. To bi moglo ohrabriti one zapadne čelnike koji otprije imaju rezerve prema nastavku potpore Ukrajini te bi čak moglo imati utjecaja na njihovu predanost u slanju oružja i druge pomoći, što bi izazvalo alarm u Kijevu jer bi to značilo suočavanje s paralizirajućom nestašicom resursa za daljnju borbu. Nedostatak streljiva nedavno je doveo do toga da su neke ukrajinske jedinice na prvoj liniji bojišnice bile prisiljene ograničiti ispaljivanje granata na samo dvije dnevno, dok su ranije ispaljivale 20 do 30 komada streljiva.

Ove procjene svakako će podignuti moral ruskih snaga koje su, iako nemaju sredstava za provođenje vlastitih ofenziva, uspjele ojačati svoju obranu. Prema posljednjim izvješćima britanske vojne obavještajne službe ranije ovog tjedna, Rusi su dovršili uspostavu tri nove linije obrambenih formacija duž 120 kilometara dugog poteza regije Zaporižje u istočnoj Ukrajini, kako bi zaštitili Krim od napada.

Bez obzira na vjerodostojnost informacija sadržanih u procurjelim dokumentima, sukob u Ukrajini možda se bliži prijelomnom trenutku u kojem, ukoliko Zapad ne pruži Kijevu veću potporu Zapada, postoji stvaran rizik da se rat na kraju okrene u korist Vladimira Putina, zaključuje u svom komentaru Con Coughlin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:21