PAO DOGOVOR

Hamas se s Izraelom dogovorio oko dostave lijekova za 45 izraelskih talaca u Gazi, zna se i što će dobiti zauzvrat

Dogovor je postignut uz posredovanje Francuske i Katara

Humanitarna pomoć za Gazu/Arhivska fotografija

 Jack Guez/Afp

Izrael i palestinska militantna skupina Hamas postigli su dogovor, uz posredovanje Katara i Francuske, o dostavi hitnih lijekova za 45 izraelskih talaca u Gazi, u zamjenu za humanitarnu i medicinsku pomoć najranjivijim civilima.

Katar i Francuska rekli su da će pomoć iz Katara otići za Egipat u srijedu, prije nego što bude prevezena preko graničnog prijelaza Rafah.

Glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Majed al-Ansari, priopćio je da sporazum znači da će "lijekovi uz drugu humanitarnu pomoć biti dostavljeni u Pojas Gaze, u najpogođenija i ranjivija područja, u zamjenu za dostavu lijekova koji su potrebni izraelskim taocima u Gazi."

image

Izrelski prosvjednici traže oslobađanje talaca

Ahmad Gharabli/Afp

Nije rekao o tome koliko pomoći i kakva pomoć će biti dostavljena civilima.

Ranije, Philippe Lalliot, čelnik kriznog centra francuskog ministarstva vanjskih poslova koji radi na organizaciji humanitarne pomoći, rekao je da pregovori traju tjednima i da je prvotna ideja proistekla od obitelji nekih izraelskih talaca.

Posebni medicinski paketi za nekoliko mjeseci, koji su sastavljeni u Francuskoj, bit će dostavljeni svakom od 45 talaca. Međunarodni odbor Crvenog križa koordinirat će na terenu.

U Gazi se i dalje nalaze tri Francuza, no nijednom od njih nisu hitno potrebni lijekovi, rekao je Lalliot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:48