ŠEF DIPLOMACIJE

Grlić Radman protiv Mesićeve inicijative o BiH: ‘Koncept građanske države dokrajčio je Jugoslaviju‘

Ministar vanjskih i europskih poslova boravi u Muenchenu na Sigurnosnoj konferenciji...

Gordan Grlić Radman

 Bruno Konjevic/Cropix

- Jugoslavija se raspala upravo zbog koncepta građanske države koji se zagovara za Bosnu i Hercegovinu - rekao je u subotu šef diplomacije Gordan Grlić Radman, kazavši kako su hrvatske vlasti uspjele osvijestiti međunarodnu zajednicu o štetnosti tog pristupa.

Ministar vanjskih i europskih poslova boravi u Muenchenu na Sigurnosnoj konferenciji, gdje se sudionici bave i temom budućnosti zapadnog Balkana i BiH.

Grlić Radman je iz Bavarske komentirao nedavnu inicijativu triju bivših članova posljednjeg saziva Predsjedništva SFRJ Stjepana Mesića, Bogića Bogićevića i Vasila Tupurkovskog koji za BiH predlažu napuštanje Daytonskog sporazuma i etnonacionalnog koncepta vlasti.

- Oni komotno daju preporuke, ali zapravo su jedni od najvećih krivaca za ovakvo stanje - rekao je ministar.

- Upravo ja takav građanski koncept, koji je stizao iz Beograda, i koštao bivšu državu, a posljedica je bila velikosrpska agresija - rekao je Grlić Radman.

- Slobodan Milošević htio je stvoriti jednu unitarističku, centraliziranu državu kojom bi se upravljalo iz Beograda. Bivša država raspala se upravo zbog takvog narativa” koji zagovaraju bivši hrvatski predsjednik Mesić, Bogićević i Tupurkovski, a koji bi imao "užasne posljedice” na susjednu državu - dodao je.

Grlić Radman smatra kako su dosadašnje hrvatske vlade zakazale u aktivnoj politici koja bi uvjeravala međunarodnu zajednicu o situaciji u BiH, što se promijenilo s dolaskom sadašnje vlasti.

- Upravo zbog svih onih propuštenih politika bivših vlada mi sad imamo situaciju koju imamo - kazao je ministar, pa nastavio da je službeni Zagreb ipak "međunarodnim partnerima uspio osvijestiti da perspektiva BiH ovisi o duhu i slovu Daytonskog sporazuma”.

Sigurnosna konferencija

Grlić Radman u subotu je na minhenskom skupu s estonskom premijerkom Kajom Kallas i rumunjskim ministrom vanjskih poslova Bogdanom Aurescuom sudjelovao na raspravi GLOBSEC foruma na kojoj se raspravljalo o situaciji na istoku Europe, zapadnom Balkanu i Inicijativi triju mora.

Ministar je pritom istaknuo da je LNG terminal na Krku, inauguriran početkom prošle godine, "koji je upisan na energetsku mapu svijeta”, hrvatski doprinos inicijativi i energetskoj neovisnosti Europe.

Grlić Radman je sudjelovao i u raspravi pod organizacijom Googlea na kojoj se govorilo o novim oblicima digitalne tehnologije, sigurnosti kibernetičkih sustava i borbe protiv dezinformacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:49