BORBA OKO MORA

Grci šokirani novom turističkom kampanjom Turske: ‘Neki očito nisu odradili svoj posao‘

Grci su dugo radili na stvaranju imidža kako Egejsko more pripada samo njima. Turci su podsjetili da njima pripada 2800 kilometara obale

Egejska strana Turske pritom je u turističkom smislu puno manje iskorištena od njenog mediteranskog djela

 Lokman Ilhan/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Grci su dugi niz godina radili na stvaranju imidža kako Egejsko more pripada samo njima pa ih je poprilično iznervirala posljednja turistička kampanja Turske kojom je zemlja odlučila iskoristiti činjenicu da i njima pripada čak 2800 kilometara egejske obale.

I ne samo to da su se odlučili njime pohvaliti nego im je Ured EU za intelektualno vlasništvo odobrio i zaštitu termina "turskoegejsko" kojeg koriste u posljednjoj turističkoj kampanji, a što je samo još pojačalo ogorčenje kod Grka.

"Vlada će svakako iscrpiti sve legalne mogućnosti kako bi se rješio ovaj problem. Neki ljudi očito nisu najbolje odradili svoj posao", kazao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, otkrivši tako da je dobar dio Grka uvrijeđen turskim potezom.

Nije niti čudno - zemlja se ponosi svojim egejskim naslijeđem i činjenicom da Grci svoje antičko ime vuku od Egeja, oca mitskog kralja Tezeja koji je osnovao Atenu, a dosad se nitko nije usudio Grcima osporiti njihovo egejsko naslijeđe, čak niti tijekom dugog niza godina koliko se Turska i Grčka spore oko teritorijalne pripadnosti mora.

Tim više su Grci ogorčeni zbog činjenice da Turci sada egejsku obalu u turističkom videu promoviraju kao jednu od najljepših regija koju Turska može ponuditi, a što je za Financial Times izjavio turski ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy.

"Grčka je uvjerila svijet da Egejsko more pripada samo njima. No, i sljedeće godine ćemo inzistirati na tome da svijetu pojasnimo kako je ono dio i turske turističke ponude", izjavio je turski zamjenik ministra turizma Nadir Alpaslan.

Protiv toga su sada ustali i pojedini EU birokrati poput potpredsjednice EU Komisije Margaritis Schinas koja je zatražila da se odluka o intelektualnoj zaštiti ovog termina povuče, no turski mediji sada pišu kako Unija zaboravlja da Grčka i Turska imaju punot oga što ih povezaju - ne samo more već i hranu, neka pića i glazbu, a u kojima turisti rado uživaju neovisno o tome s koje se strane mora nalazili.

Egejska strana Turske pritom je u turističkom smislu puno manje iskorištena od njenog mediteranskog dijela gdje odmor provodi oko 40 posto svih stranih posjetitelja u zemlji dok na egejsku stranu, prema podacima Turske agencije za promociju, turizam i razvoj odlazi tek njih 20 posto. Turistički stručnjaci sada žele privući više posjetitelja i u ovaj dio zemlje koji se, navode, ponosi s čak 250 plaža s certifikatom Plave zastave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:21