GRAD SVJETLA

Grad preplavljen oglasima, tržište eksplodiralo, Parižani u očaju: ‘Pobjeći ćemo iz grada 26. srpnja!‘

Njihovi planovi da svoje domove iznajme po visokim cijenama padaju u vodu jer ponuda već sad znatno premašuje potražnju

Panorama Pariza

 Bruno Coelho/Imagebroker/Profimedia/Bruno Coelho/imagebroker/profimedia

Parižani koji na predstojećim Olimpijskim igrama žele zaraditi iznajmljivanjem svojih stanova muku muče s rezervacijama jer je tržište već sad preplavljeno brojnim oglasima koji im spuštaju cijene. Prema trenutačno dostupnim podacima, dosad je rezervirana samo trećina dostupnih Airbnb smještaja na području Pariza, dok se istodobno na internetu svaki mjesec objavljuje od 3000 do 3500 novih oglasa, piše Financial Times.

Mnogi Parižani namjeravaju pobjeći iz grada tijekom Igara koje počinju 26. srpnja, no njihovi planovi da svoje domove iznajme po visokim cijenama padaju u vodu jer ponuda već sad znatno premašuje potražnju. Očekuje se da će glavni grad Francuske za Olimpijske igre posjetiti 15 milijuna ljudi.

Stefania, bankarica koja živi u modernom pariškom 10. arondismanu, posljednjih godinu i pol dana na Airbnbu iznajmljuje studio pored svog stana.

"Obično se vrlo brzo rezervira, ali otkako sam ga prije mjesec dana otvorila za rezervacije u srpnju i kolovozu, nema ništa", požalila se. Noćenje naplaćuje 150 eura, ali za dva i pol tjedna Olimpijskih igara cijenu je povisila na 250 eura.

"Ovo mi je baš čudno, mislila sam da će potražnja biti velika... Pretpostavljam da će se na kraju ipak iznajmiti, ali možda ću morati sniziti cijenu. Tih 100 eura razlike neće mi ni uljepšati ni pokvariti dan - rekla je Stefania.

Prosječna cijena koju potencijalni Airbnb domaćini u Parizu traže iznosi 594 eura, no drugi smještaj nude i za 323 eura, pokazali su podaci koje je prikupio AirDNA. Airbnb, službeni partner Olimpijskih igara, svejedno je optimističan.

"Od početka 2023., deseci tisuća novih domaćina upisali su svoj smještaj u gradovima u kojima se organiziraju olimpijski događaji", navodi tvrtka. Procjenjuje se da će prosječni domaćin u pariškoj regiji ostvariti 2000 eura dodatnog prihoda tijekom Igara.

"Pariz 2024. trebao bi biti najveći trenutak u povijesti Airbnba, s više gostiju koji će boraviti u lokalnim domovima na našoj platformi nego na bilo kojem događaju ikad prije. Tisuće ljudi u gradovima domaćinima otvorilo je svoje domove prvi put, a više od polovice oglasa koji su primili rezervaciju učinilo je to u manje od sedam dana", priopćili su iz tvrtke.

No osiguravanje rezervacija i dalje je ogroman izazov jer na tržište dolaze i blokovi hotelskih soba koji su ranije bili rezervirani za olimpijske delegacije.

"Hoteli su također počeli spuštati cijene jer se natječu za popunjenost", kaže stručnjak za turizam iz konzultantske kuće In Extenso, Olivier Petit.

Dok je London za svoju Olimpijadu 2012. izgradio oko 7000 novih hotelskih soba, Pariz ih je dodao samo oko 2000.

“Kratkoročno, ovo bi moglo biti prilično izazovno za hotele, ali što se šire slike tiče, puno je bolje imati fleksibilnu zalihu prekomjerne ponude na Airbnbu, za razliku od stalnog širenja zaliha hotelskih soba koje treba popunjavati", objasnio je Petit.

"Došlo je do eksplozije ponude na platformama za iznajmljivanje kao što su Airbnb, Abritel i Booking.com. Na tim platformama trenutačno postoji oko 15.000 dostupnih rezervacija. ", kaže suosnivač tvrtke Lycaon Immo, Stéphane Daumillare. On procjenjuje da će samo jedan od četiri dostupnih oglasa biti rezerviran za najmanje tri noći tijekom Olimpijskih igara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:49