OŠTRE MJERE

Glavni tajnik UN-a traži veće poreze za najveće zagađivače: ‘Taj novac treba ići onima koji najviše trpe‘

Pozivam sve vlade da oporezuju previsok profit te da novac iskoriste za potporu najugroženijima, dodao je

António Guterres

 Michael M. Santiago/Getty Images/AFP

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u utorak je pozvao bogate zemlje da uvedu dodatno oporezivanje tvrtki koje profitiraju od korištenja fosilnih goriva i da taj novac iskoriste kako bi pomogle zemljama pogođenima klimatskom krizom i ljudima koji se bore sa sve većim cijenama hrane i energenata.

Obraćajući se svjetskim čelnicima okupljenima na 77. Općoj skupštini, glavni tajnik, koji je ujedno i klimatski aktivist, ovaj je put još snažnije napao naftne i plinske kompanije, čiji je profit porastao za više desetaka milijarda dolara.

"Industrija fosilnih goriva profitira u stotinama milijarda dolara subvencija i gomila veliku zaradu, dok se proračuni malih kućanstava smanjuju, a naš planet postupno izgara", rekao je.

Guterres je ponovno pozvao razvijene zemlje da uvedu oporezivanje profita od proizvodnje nafte i plina, no ovaj je put govornicu iskoristio i da bi im savjetovao kako taj novac trebaju utrošiti.

"Ta sredstva treba preusmjeriti na dva načina: treba ih preusmjeriti zemljama koje trpe gubitke i štetu prouzročenu klimatskim promjenama i nastalom klimatskom krizom, kao i ljudima koji se bore sa sve većim cijenama hrane i energenata", rekao je na godišnjoj skupštini svjetskih čelnika u New Yorku.

Zbog ove groteskne pohlepe kažnjene su najsiromašnije i najugroženije skupine ljudi, ona nam uništava jedini zajednički dom. Stoga pozivam sve vlade da oporezuju previsok profit te da novac iskoriste za potporu najugroženijima, izjavio je Guterres.

Britanija je prošli mjesec energetskim tvrtkama uvela porez na dobit od 25 posto te će izdvojiti 25 milijarda funta kao pomoć domaćinstvima za plaćanje računa za energente.

Uvođenje sličnih mjera razmatraju i Sjedinjene Države.

"Zagađivači moraju platiti", istaknuo je Guterres.

Glavni tajnik je rekao i da multilateralne razvojne banke "moraju pojačati svoj angažman" te da bi se pomoć siromašnijim državama trebala prilagoditi klimatskim promjenama.

Ona bi trebala "iznositi polovinu svih financija" koje idu za klimatsku krizu. Guterres je istaknuo kako su "glavne svjetske ekonomije njihovi dioničari, zbog čega bi morale to i realizirati".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:13