STRAŠNA TAKTIKA

Gdje su nestali ljudi u ruskim logorima smrti? ‘Ovako nešto se u povijesti nije dogodilo!‘

Jevgenij Prigožin često helikopterom leti u udaljene zatvore kako bi regrutirao osuđenike. Regruteri nemaju nikakvih problema s izvlačenjem ubojica

Obraćanje Jevgenija Prigožina osuđenicima u zatvoreničkoj koloniji

 Profimedia/

Plaćenička skupina Wagner, usko povezana s Kremljem, možda je regrutirala čak 23.000 osuđenika i poslala ih da se bore u Ukrajini kako bi poduprli rusku invaziju, piše The Telegraph.

Analiza Mediazone, ruske web stranice koja djeluje u egzilu, pokazala je trenutačni nagli pad od 6,5 posto muške populacije u ruskim zatvorima u usporedbi s kolovozom, kad je zloglasni Wagner počeo regrutirati osuđenike.

- Povijesni podaci o broju osuđenika u zatvorima pokazuju da se taj broj nikad nije tako naglo smanjio, čak ni za vrijeme amnestije - ističe Mediazona. U ruskim zatvorima i dalje se nalazi oko 325.000 muškaraca.

Prema ranijim izvještajima, tisuće zatvorenika prijavile su se za borbu unutar Wagnerovih jedinica u Ukrajini, ali ovo je prva mjerodavna procjena razmjera grupe plaćenika za regrutiranje zatvorenika.

Ruskim osuđenicima obećana su pomilovanja u zamjenu za prijavu za šestomjesečni boravak na ratištima u Ukrajini.

- Proces regrutiranja je brz, a šef Wagnera, Jevgenij Prigožin, često helikopterom leti u udaljene zatvore kako bi održao ohrabrujući govor za osuđenike. Regruteri nisu imali problema s izvlačenjem ubojica iz zatvora kako bi ojačali ruske snage u Ukrajini - prenosi The Telegraph.

Zatvorenici se prvo šalju u kampove za obuku koja obično traje nekoliko tjedana, a nakon toga kreću na bojišnicu u istočni Donbas u Ukrajini.

- Ako pokušaju pobjeći ili samo pomisle na predaju, bit će ubijeni - upozorava ih Wagner.

Kremlj je isprva nijekao postojanje plaćeničke skupine, iako su njezini članovi već raspoređeni na Bliskom istoku i u Africi. No Wagner sad otvoreno regrutira nove članove u Rusiji, o njemu se govori kao o vitalnoj pomoćnoj snazi ruske vojske, a nedavno je otvorio i veliki novi ured te poslovni centar izvan Sankt Peterburga. Prigožin je također upogonio Wagnerove centre za obuku u regijama Belgorod i Kursk u Rusiji, koje graniče s Ukrajinom.

Roman Starovojt, guverner regije Kursk, u subotu je dao svoj blagoslov Wagneru kad je na svom Telegram kanalu objavio podatke o tome kako se muškarci u regiji mogu pridružiti lokalnim grupama milicije koje obučava ta plaćenička skupina.

- Prve grupe narodne milicije iz regije Kursk Wagner je već obučavao - napisao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:24