UDAR ČEKIĆA

Francuzi šalju moćne bombe Kijevu, stizat će svakog mjeseca; Rusi: ‘Ovo je najveća prijetnja!‘

Navođene bombe dat će Ukrajincima nove mogućnosti udara iz daljine i smanjiti rizik za njihove pilote i zrakoplove

Hammer navođena bomba

 Patrick Baz/Afp

Francuska će početi opskrbljivati ukrajinske snage s do 50 precizno navođenih bombi Hammer, jedinstvenog raketnog streljiva, svakog mjeseca. Isporuka desetaka ovih bombi francuske proizvodnje svakog mjeseca bila bi prava blagodat za ukrajinske zračne snage jer bi se mogle uhvatiti u koštac s ruskim snagama na većim udaljenostima, a istovremeno bi smanjile rizik za svoje pilote i zrakoplove.

Hammer je akronim od Highly Agile Modular Munition Extended Range (u slobodnom prijevodu - visoko agilno modularno streljivo proširenog dometa), a oružje je poznato i pod francuskim imenom Armement Air-Sol Modulaire (AASM - Modular Air-to-Ground Armament), prenosi specijalizirana stranica The War Zone. Proizvodi ga francuska tvrtka Safran.

U četvrtak je francuski ministar obrane Sebastien Lecornu izjavio da će Pariz sve do kraja godine isporučivati Ukrajini 50 komada AASM-ova mjesečno, izvijestio je ukrajinski medij European Pravda. Lecornu je također potvrdio da će još najmanje 40 SCALP-EG krstarećih projektila koji se lansiraju iz zraka krenuti prema Ukrajini. Ranije ovog tjedna, francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je isporuku SCALP-EG - pandana britanskom Storm Shadowu koji su ukrajinske snage također već koristile u razornim dalekometnim napadima na ruske snage - ali i "stotina" tada nespecificiranih bombi Ukrajini.

Lecornu je najavio i da će početkom idućeg mjeseca Francuska povećati isporuku ključnih topničkih granata od 155 mm sa 2000 mjesečno na 3000 mjesečno. Francuska će isporučiti Ukrajini i šest haubica Caesar, rekao je ministar obrane. "U Ukrajini je dosad bilo 49 haubica Caesar koje su dovele do taktičkog uspjeha", rekao je. "Cilj nam je proizvesti 78 haubica Caesar 2024. godine, potičući Europljane i naše saveznike da se pridruže financiranju".

Obična bomba s posebnim dodacima

Hammer je prilagođen za lansiranje iz ukrajinskih borbenih zrakoplova iz sovjetske ere, rekao je Lecornu. "Uspjeli smo ih prilagoditi za korištenje sa sovjetskih modela zrakoplova... isporučivat ćemo ih 50 mjesečno, počevši od siječnja, tijekom 2024. godine", rekao je francuski ministar obrane.

image
Joel Saget/Afp

AASM je razvijen kao precizno oružje za lansiranje s većih udaljenosti od mete i može se lansirati i s male visine te preko neravnog terena. Ukrajinski list Defense Express istaknuo je da je AASM zapravo uobičajena bomba s posebnom dodatnom opremom, dodacima koji povećavaju domet i preciznost udara.

Vijest da bi Ukrajina uskoro mogla dobiti stotine AASM-ova izazvala je bojazan kod ruskih komentatora zbog njihovih vojnih sposobnosti, piše Newsweek. U komentaru na vijest o francuskim isporukama Hammera, na proratnom ruskom vojnom blogu Military Informant na Telegram kanalu navedeno je da je AASM "najveća prijetnja". "Stupanj operativne spremnosti ovog oružja nije poznat, ali se ne može isključiti mogućnost njegovog testiranja od strane ukrajinskih oružanih snaga za izlaganje testu u stvarnoj borbi", navedeno je na tom Telegram kanalu u četvrtak.

Osnovna verzija Hammera u klasi od 250 kilograma ima domet od oko 70 kilometara, sličan onom bombi s krilcima Joint Direct Attack Munition - Extended Range (JDAM-ER) koje Kijevu isporučuju SAD. No, francusko streljivo funkcionira na drugačiji način od tog sustava i nudi jasne prednosti.

Razvoj originalne verzije ove bombe - koju neki nazivaju i projektilom - datira iz kasnih 90-ih. Hammer je zapravo više svojevrsni komplet opreme za ‘preobrazbu‘ postojećih glupih bombi u navođene projektile, u mnogim aspektima sličan JDAM-u. On se kao sustav s posebnom opremom ‘gradi‘ oko bombe koju nosi.

Osnovna varijanta uključuje sustav za navođenje montiran na nosu projektila i dodatak za proširenje dometa (REK) instaliran na repu i pričvršćen na željeznu bombu klase NATO standarda od 250 kilograma. Ta je oprema također razvijena za korištenje s bombama od 100, 500 i 1000 kilograma. Sustav proširenja dometa sastoji se od rakete na kruto gorivo. To daje verziji klase od 250 kilograma domet od 70 kilometara, pa i više. Streljivo se, ukoliko se želi, može koristiti i u načinu rada bez pogona, sa znatno smanjenim dometom.

Novi kapaciteti vatrene moći

Glavni način navođenja koji se koristi na Hammer bombama svih vrsta sastoji se od paketa inercijalnog navigacijskog sustava (INS) potpomognutog GPS-om koji je dizajniran za pogađanje određenih fiksnih koordinata cilja. Nude se i opcije navođenja s dodanim infracrvenim ili poluaktivnim laserskim navođenjem, što omogućuje gađanje pokretnih ciljeva i pomaže u poboljšanju preciznosti. To također nudi alternativne mogućnosti navođenja u okruženjima bez GPS-a.

image
Witt/Sipa Press/Profimedia

Hammer je trenutačno u službi francuskih oružanih snaga te zračnog arsenala Egipta, Indije, Maroka i Katra. Francuske snage koristile su ove bombe u borbama u Afganistanu, Iraku i Libiji.

No, iako je francuski ministar obrane rekao da je Hammer prilagođen za lansiranje iz ukrajinskih borbenih zrakoplova iz sovjetske ere, War Zone piše kako nije posve jasno koji bi ukrajinski zrakoplov mogao biti prilagođen za nošenje Hammer bombi i koliko bi vremena moglo proći prije nego što ukrajinski piloti budu spremni početi ih koristiti. Hammer je po veličini i bruto težini sličan JDAM-ER-u pa su moguće opcije lovci MiG-29 Fulcrum i Su-27 Flanker koji su već konfigurirani za ispuštanje JDAM-ER-a i mogu se prilagoditi za korištenje Hammera uz relativno ograničeno dodatno vrijeme i trud.

Bez obzira na konkretnu lansirnu platformu, Hammer bi, kao i JDAM-ER prije njega, pružio ukrajinskim zračnim snagama vrlo vrijednu mogućnost preciznog gađanja ruskih ciljeva, uključujući i one udaljene od prve linije bojišnice. U svakom slučaju, plan francuske vlade da počne slati Kijevu značajne količine Hammer bombi, ukrajinskim zračnim snagama će dati nove velike kapacitete u vatrenoj moći i istovremeno pomoći da se njihovi piloti i zrakoplovi zadrže podalje od ruskih prijetnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 08:13