OPASNO PO ŽIVOT

Europska država uskoro testira zastrašujući ‘alarm za armagedon‘: Milijuni će na svoje mobitele dobiti ovu poruku

Laburisti se zalažu za takav sustav više od deset godina, a ministri su obećavali da će ga uvesti od 2013. godine

Ilustracija

 Rawpixel/Alamy/Alamy/Profimedia/Rawpixel/alamy/alamy/profimedia

Ujedinjeno Kraljevstvo je spremno testirati zastrašujući "alarm za Armagedon" u idućih nekoliko tjedana.

Milijuni će čuti zvuk alarma sa svojih telefona i primit će tekstualne poruke upozorenja kao dio novog vladinog probnog sustava za uzbunu u hitnim slučajevima. Naime, sustav je osmišljen kako bi upozorio ljude ako u blizini postoji "nepogoda opasna po život", a testiranje će se usredotočiti na poplave i ekstremne vremenske uvjete.

Vlasnik telefona će dobiti pojedinosti o hitnom slučaju zajedno sa savjetima o tome što učiniti i kako potražiti pomoć, piše Daily Mail.

Inače, Laburisti se zalažu za takav sustav više od deset godina, a ministri su obećavali da će ga uvesti od 2013. godine.

Kit Malthouse otkrio je u to vrijeme da će nova shema omogućiti vladi da "mnogo opsežnije upozori ljude" na neposrednu opasnost kao što su poplave, oluje, šumski požari ili teroristički napadi. U planu kojeg je vlada objavila u prosincu je stajalo da će sustav biti pokrenut "početkom 2023.", no za sada su obavljeni samo lokalni testovi na području Readinga.

- Hitna upozorenja bit će ključan alat koji će nam pomoći da bolje odgovorimo na hitne situacije, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini - objavila je vlada.

- Blisko smo surađivali s hitnim službama kako bismo ga razvili i proveli opsežna ispitivanja prije njegova nacionalnog pokretanja. Očekujemo da ćemo ga uskoro ažurirati - dodali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 22:51