ONI DOLAZE

Europa bi se 8. srpnja mogla probuditi u drugačijem svijetu, teško se sjetiti kada si je neki lider ovako pucao u nogu!

Ankete su neumoljive...

Tijekom vikenda u Francuskoj je 250,000 prosvjednika marširalo ulicama zbog najave pobjede krajnje desnice na parlamentarnim izborima

 /Profimedia

Oko 250 tisuća prosvjednika izašlo je na ulice diljem Francuske kako bi prosvjedovali protiv uspona krajnje desnice i pozvali sugrađane da spriječe dolazak stranke Marine Le Pen na vlast. Emmanuel Macron povukao je rizičan potez kad je prošlog tjedna raspustio parlament i raspisao prijevremene parlamentarne izbore, nakon katastrofalnih rezultata njegove stranke na europskim izborima.

Učinio je to kako bi ojačao svoju potporu kod kuće, ali je otvorio vrata Le Pen da preuzme kontrolu nad francuskom vladom. Nije očekivao niti da će taj potez potaknuti fragmentiranu ljevicu da se ponovno udruži i tako mu poremeti planove.

Teška kohabitacija

Posljednje ankete javnog mnijenja pokazuju da će Nacionalno okupljanje, krajnje desna stranka Marine Le Pen, osvojiti 31-35 posto glasova. Odmah iza nje je novoosnovana lijeva koalicija Novi narodni front s 25-28 posto podrške birača. Liberalna koalicija, u kojoj je i Macronova stranka, osvaja 18-20 posto glasova.

image

Emmanuel Macron

Ludovic Marin/Afp

Ako se gledaju samo ove brojke, Europska unija bi se u ponedjeljak, 8. srpnja, mogla probuditi u mnogo drugačijem svijetu. U slučaju da ekstremna desnica uspije sastaviti vladu i izabrati premijera, Francuska bi se našla u teškoj kohabitaciji.

Prema francuskom ustavu, predsjednik države odlučuje o vanjskoj politici i obrani, dok vlada drži glavnu riječ u nacionalnim pitanjima, poput gospodarskih politika, sigurnosti i imigracije. Međutim, većina u francuskom parlamentu također kontrolira budžet, što znači da bi mogli utjecati na odluke na vanjskopolitičkom planu, poput smanjenja podrške Ukrajini.

Stranka Nacionalno okupljanje (RN) u prošlosti je održavala bliske veze s Kremljom, a Le Pen se nijednom nije libila izraziti divljenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

image
Lou Benoist/Afp

Stranka je prije Brexita tražila izlazak Francuske iz EU. Danas više ne spominju Frexit, ali su i dalje euroskeptični i zagovaraju slabije integriranu europsku zajednicu. Nakon što je izbacila oca iz stranke, Marine Le Pen je od 2015. zaslužna za "rebranding" RN-a i čišćenje stranke od njezine fašističke i antisemitske retorike.

Le Pen se nastojala pozicionirati kao zagovornica prava žena, kritizirajući patrijarhalne elemente islama. Također je podržala da se pravo na abortus zajamči ustavom.

Oštre mjere

Značajnu promjenu je učinila kad je podnijela ostavku na poziciji predsjednice stranke i podržala 28-godišnjeg Jordana Bardellu kao svog nasljednika. Naziva ga svojim "lavićem". Bardella je blizak mlađoj generaciji i popularan na Tik-Toku. No, čak i ako on postane premijer, glavnu riječ i dalje će voditi Le Pen.

Pojedine osobe bliske Bardellu, naime, kažu kako se iza lijepe fasade ne skriva ništa značajno. "Bio je prazna ljuštura. Što se tiče sadržaja, nije bilo puno toga. Nije puno čitao. Nije bio znatiželjan. Samo je upijao riječi koje mu je davala Marine", otkrio je BBC-ju Bardellin medijski trener Pascal Humeau.

RN je zadržao svoj tradicionalno nacionalistički i antiimigracijski stav, ali je ublažio svoju retoriku, fokusirajući se više na populističke teme kao što su ekonomski protekcionizam i nacionalni suverenitet.

image
Ed Jones/Afp

Ipak, ako dođu na vlast, mogli bi predložiti neke oštre imigracijske mjere, poput ukidanja socijalnih beneficija za strane državljane, sustavnog deportiranja migranata bez dokumenata i ukidanja dobivanja francuskog državljanstva po rođenju za djecu migranata.

image
Zakaria Abdelkafi/Afp

No, brojni Francuzi još se nadaju da će krajnjoj desnici biti mnogo teže dobiti podršku na nacionalnim nego na europskim izborima jer će biračko tijelo vjerojatno biti drugačije i motivirano drugačijim razlozima.

Kandidirala se i sestra Marine Le Pen

Sestra Marine Le Pen, Marie-Caroline Le Pen, traži mjesto u Narodnoj skupštini. Le Pen je regionalna vijećnica u francuskoj pokrajini Île-de-France, a kandidirala se za parlamentarne izbore u u četvrtoj izbornoj jedinici Sarthe.

Riječ je o posebno važnoj izbornoj jedinici za krajnju desnicu jer su na posljednjim izborima ovdje za dlaku izgubili od kandidatkinje krajnje ljevice.

Stranka Nacionalno okupljanje zato je ove godine povukla strateški potez i na izbore poslala Marie-Caroline, računajući na to da će njezino prezime privući veći broj birača.

Sarthe je inače regija u kojoj je rođen i odrastao bivši francuski premijer François Fillon. Sastoji se od pet izbornih jedinica, u kojima tradicionalno pobjeđuju kandidati krajnje ljevice ili desnog centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 16:47