GAŠENJE POŽARA

EU ubrzava nabavku protupožarnih zrakoplova: ‘Više od pola teritorija Unije u opasnosti od suše‘

Povjerenik Lenarčič navodi da EU za hitne slučajeve raspolaže s 12 zrakoplova za gašenje požara

Gašenje požara u Portugalu

 Patricia De Melo Moreira/AFP

Europska unija pregovara s proizvođačima o kupnji protupožarnih zrakoplova zbog povećanog rizika od teških šumskih požara, rekao je za Reuters europski povjerenik za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Požari haraju Europom, osim u Hrvatskoj ognjene buktinje pokušavaju zaustaviti u Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj, Grčkoj. Gotovo savršene uvjete za požare stvaraju izuzetno visoke temperature na jugu Europe, ali ne više samo na jugu Europe, temperatura se u Velikoj Britaniji približava 40 stupnjeva Celzijusa. Za gašenje požara je potrebna voda, a u ponedjeljak je Europska komisija izvijestila da je “više od polovice teritorija Europske unije od kraja lipnja u opasnosti od suše”.

U izvješću stoji kako se "upozorenje o suši, koja bi mogla zahtijevati primjenu izvanrednih mjera upravljanja vodnim resursima i energijom u sušom zahvaćenim državama, trenutačno odnosi na znatan dio Europe". Vodostaj Rajne, žile kucavice unutareuropskog vodnog prometa, u stalnom je padu. Talijanska rijeka Po je većim dijelom kaljuža.

Mehanizam civilne zaštite EU, pokrenut 2001. godine, aktivira sve dostupne resurse kako bi primarno pomogao u borbama protiv vatrenih stihija. Slovenija je tijekom vikenda aktivirala mehanizam zbog požara u Novoj Gorici, kod talijanske granice i, u sklopu programa rescEU (uključuje flotu protupožarnih zrakoplova i helikoptera, zrakoplove za medicinsku evakuaciju, kao i zalihe medicinskih artikala i terenske bolnice koje mogu odgovoriti na hitne situacije) Hrvatska je poslala zrakoplov u pomoć gasiteljima. Europski mehanizmi koriste i satelit Copernicus koji omogućava praćenje stanja ne požarištima, posebno nepristupačnih dijelova.

image

Rijeka Po

Marco Sabadin/AFP

Najava povjerenika Lenarčiča uklapa se u vijest koja je stigla tijekom utorka. Kako prenosi The Financial Times, Europska komisija će po prvi put osigurati financiranje zajedničke nabave oružja članica kako bi pomogla vojskama obnoviti zalihe i poboljšati vojnu opremu kao odgovor na rat u Ukrajini.

Sve je to dio koncepta otporne EU koja objedinjavanjem nabava smanjuje ranjivost manjih članica te ostvaruje bolje uvjete nabave svih vrsta opreme. Prvi korak na tom planu bila je zajednička nabava cjepiva protiv virusa covid-19, zajedničke obrambene najave su bile u planu, a govorilo se i o zajedničkoj nabavi plina.

image

Rijeka Po

Marco Sabadin/AFP

Povjerenik Lenarčič navodi da EU za hitne slučajeve raspolaže s 12 zrakoplova za gašenje požara i helikopterom koje su objedinile zemlje članice. Ali, sve je izglednije da će, zbog globalnog zagrijavanja kojem svjedočimo, doći, bolje rečeno dolazi, do porasta zahtjeva za urgentne slučajeve. Zbog toga EU, rekao je slovenski povjerenik, planira ulagati u zrakoplove koji omogućavaju reakciju na takve krize. “Protupožarne zrakoplove tehnički će kupiti zemlje članice, ali će ih u 100-postotnom iznosu financirati EU”, rekao je Janez Lenarčič za Reuters.

Odbio je reći s kojim se kompanijama pregovara jer ugovori još nisu potpisani, ali je rekao da se planira ponovno pokrenuti proizvodnju amfibijskih zrakoplova koji skupljaju vodu za gašenje požara. Što sugerira da bi to mogla biti kompanija Canadair.

Proračun EU za civilnu zaštitu iznosio je 2021. godine oko 900 milijuna eura. "U bliskoj budućnosti morat će se povećati", rekao je Lenarčič, ukazujući na porast poziva za pomoć u hitnim slučajevima povezanim s klimom, uz druge krize poput pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 07:07