OD STUDENOG 2023.

EU počinje naplaćivati ulazak na svoj teritorij građanima trećih zemalja: Donosimo sve detalje ovog sustava

Naknada će se plaćati putem posebnih mrežnih stranica ili aplikacije, a sam postupak trebao bi trajati do četiri tjedna

Prizor s aerodroma u Düsseldorfu

 Nicolas Economou/Nurphoto Via Afp

Kao sa svime što najavi Europska unija, jučer je odgođeno i uvođenje takozvanog ETIAS sustava koji podrazumijeva da će posjetitelji koji u EU pristižu iz trećih zemalja za ulazak morati plaćati sedam eura po osobi.

Ekvivalent američkog sustava ESTA prema prvotnim najavama trebao je zaživjeti od svibnja 2023. godine, ali je njegova implementacija odgođena za studeni nakon čega će se svi posjetitelji stari između 18 i 70 godina koji na područje EU pristižu iz stranih zemalja morati prijaviti za boravak unutar Schengena te za to i platiti. Ovaj uvjet odnosit će se na sve britanske i američke posjetitelje, ali i na naše susjede iz BiH ili Srbije.

Naknada će se plaćati putem posebnih mrežnih stranica ili aplikacije, a sam postupak trebao bi trajati do četiri tjedna. No, jednom kad dozvola bude odobrena, vrijedit će tri godine i s njom će se moći posjetiti svaku od 26 zemalja članica Schengena.

Planovi da se uvede ETIAS postoje nekoliko godina, a svrha mu je uspostavljanje boljeg sustava nadzora schengenskih granica kroz pred-provjeru putnika. Schengen uključuje većinu država članica EU, ali i zemlje poput Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:52