TRAGEDIJA

Eksplozija u kruševačkoj tvornici, stižu strašne snimke: Poginuo 18-godišnji radnik, četvero je ozlijeđeno

Tvornica je kasnije danas priopćila da se nesreća dogodila "unatoč svim poduzetim mjerama zaštite na radu"
 Instagram screenshot

Osamnaestogodišnji radnik je poginuo, a četvero ih je ozlijeđeno, od kojih jedna djevojka teško, u eksploziji koja se dogodila u utorak ujutro u pogonu za proizvodnju eksploziva i pirotehnike "Trajal Korporacije" u Kruševcu.

Tvornica je kasnije danas priopćila da se nesreća dogodila "unatoč svim poduzetim mjerama zaštite na radu" u odjelu za proizvodnju gorive trake, koji je pod nadzorom kamera tako da će "stručne službe istražiti detalje ovog događaja".

Od četvero ozlijeđenih radnika tri su primljena u kruševačku opću bolnicu i u stabilnom su stanju, a jedna radnica s teškim ozljedama prebačena je na liječenje u Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu.

Prema priopćenju MUP-a Srbije, eksplozija je izazvala i požar, koji je brzom intervencijom lokaliziran.

Nesreću u "Trajalu" Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) nazvala je "još jednom u nizu tragedija" u domaćim tvornicama "jer u proizvodnji s uvećanim rizikom radnici obavljaju posao u nesigurnim uvjetima".

Ocjena ASNS-a je da "nedostatak adekvatne zaštitne opreme, pritisak da se preskoče propisane procedure, neažurnost, nedostatak kontrole i žmirenje inspekcije na očigledne propuste rezultiraju tragedijama".

Vodstvo tog sindikata zatražilo je od "nadležnih državnih organa da se slučaj eksplozije u ‘Trajalu‘ urgentno istraži" i da javnost o tome bude "istinito i potpuno obaviještena", a odgovorni kažnjeni "kao primjer i opomena svima koji zbog ‘viših interesa‘ zaboravljaju da su ljudski životi važniji i vredniji od profita".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:59