‘NIJE TERORIZAM‘

Eksplozija na mostu između SAD-a i Kanade, dvoje mrtvih, istražitelji otkrili nove detalje

Svjedok kaže da je auto prema mostu jurio brzinom većom od 160 kilometara na sat

Ekplozija na mostu Duga

 Screenshot X/

Ključne informacije:

- Na mostu Duga između SAD-a i Kanade eksplodiralo je vozilo

- Prema prvim informacijama dvoje je poginulih osoba

- Guvernerka države New York kaže da prve informacije ne upućuju na to da je riječ o terorističkom napadu

- FBI je na terenu


NOVO 23:35 - Guvernerka savezne države New York Kathy Hochul poručila je da preliminarne informacije upućuju na to da se ne radi o terorističkom napadu. Dodala je i da istraga i dalje traje i da je identificirana jedna preminula osoba.


22:58 Vozilo je eksplodiralo u srijedu na graničnom prijelazu Rainbow Bridge između SAD-a i Kanade blizu Niagarinih slapova, zbog čega su vlasti zatvorile taj, ali i preostala tri granična prijelaza između zapadnog New Yorka i južnog Ontarija, rekli su dužnosnici.

FBI-jeva Zajednička služba za borbu protiv terorizma mobilizirana je da istraži incident, prema riječima guvernerke New Yorka Kathy Hochul. Dvije osobe u vozilu poginule su u eksploziji, dok je jedan granični službenik ranjen.

Prve naznake Američke agencije za carinsku i graničnu zaštitu (CBP) bile su da je incident uzrokovao nesmotren vozač čije je djelovanje rezultiralo sudarom i požarom.

No iako službenici CBP-a nisu odbacili namjeran napad kao mogućnost, prvotni rezultati ne upućuju na to.

Kanadska televizija CTV News, navodeći anonimne izvore nacionalne sigurnosti, izvijestila je da vladini dužnosnici djeluju pod pretpostavkom da je eksplozija vozila povezana s terorizmom.

CNN, navodeći anonimne izvore, rekao je da je automobil pristigao s kanadske na američku stranu.

Uz Rainbow Bridge, iz mjera predostrožnosti zatvorena su i tri ostala granična prijelaza duž rijeke Niagare između zapadnog New Yorka i južnog Ontarija: Pace Bridge, Lewiston-Queenston Bridge i Whirlpool Bridge.

Drugi međunarodni granični prijelazi ostali su otvoreni, no uz "pojačan oprez", prema riječima guvernerke.

Ta tri mosta preko kojih vozila prelaze rijeku Niagaru između Ontarija i države New York među najprometnijim su prijelazima na svijetu.

Sigurnosne mjere također su pojačane u zračnim lukama i na željezničkim stanicama, rekao je ured guvernerke.

Međunarodna zračna luka Buffalo zatvorila je sve dolazne i polazne međunarodne letove, rekla je Savezna uprava za zrakoplovstvo na svojoj stranici.

Sigurnosne mjere također su pojačane na različitim lokacijama oko New Yorka, rekao je gradonačelnik Eric Adams.

"Ovo je očigledno vrlo ozbiljna situacija. Vlada Kanade ovu situaciju uzima vrlo ozbiljno", rekao je ministar javne sigurnosti Dominic LeBlanc novinarima u Ottawi. "U bliskom smo kontaktu s američkim vlastima. Razgovarat ću uskoro s američkim ministarstvom domovinske sigurnosti", rekao je LeBlanc.

Eksploziju istražuju agenti FBI-jevog ureda iz Buffala u New Yorku, priopćio je FBI na platformi X.

"FBI koordinira s našim lokalnim, državnim i saveznim policijskim partnerima u ovoj istrazi", priopćio je FBI. "Kako je situacija vrlo fluidna, to je sve što zasad možemo reći."

Hochul je odvojeno rekla da policija države New York na njezinu direktivu "aktivno radi s FBI-jevom Zajedničkom skupinom za borbu protiv terorizma u nadzoru svih točaka ulaza u New York."

Policijski timovi u Kanadi "aktivno su se uključili u procjenu situacije", napisao je premijer Ontarija Doug Ford na X-u.

Dužnosnici granične agencije SAD-a nisu odmah komentirali, dok njihove kanadske kolege nisu odgovorile na zahtjev za komentarom.

Predstavnici američkog State Departmenta također nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom na izvještaje o zatvaranju granice.

Bijela kuća također pomno prati situaciju, rekla je glasnogovornica.


22:22 Kovčeg je pronađen u blizini automobila koji je eksplodirao na mostu Duga, ali nije sadržavao nikakav eksploziv, izvijestio je za New York Times službenik za provođenje zakona.

- Službenik za provođenje zakona izvijestio je o incidentu i rekao je da istražitelji vjeruju da je eksplozija bila posljedica sudara. Automobil je odletio u zrak i udario u betonski stup - piše New York Times.


21:57 Policijska uprava New Yorka poslala je službenike NYPD-a u na sjever države kako bi "podržali napore na terenu" nakon eksplozije na mostu Duga.

- NYPD i naši partneri već su pojačali sigurnost i grad je u stanju pojačane pripravnosti zbog nadolazećih praznika, tako da će javnost vidjeti pojačanu sigurnost na lokacijama diljem New Yorka, uključujući točke ulaska i izlaska iz grada - poručili su iz policijske uprave New Yorka.


21:50 Pojavile su se nove fotografije i video snimke o eksploziji vozila na mostu Duga.


21:35 Međunarodni dolasci i odlasci zaustavljeni su u međunarodnoj zračnoj luci Buffalo Niagara, javlja CNN, priopćila je Savezna uprava za zrakoplovstvo.

Zračna luka također je ranije objavila da će automobili koji dolaze u zračnu luku "proći sigurnosne provjere i putnici mogu očekivati dodatne provjere".


21:03 Prema četvorici policijskih dužnosnika koji su govorili za NBC, eksploziv nije pronađen u vozilu koje je udarilo u kontrolni punkt. Službenici za provođenje zakona ovaj incident ne nazivaju terorizmom, javlja NBC.

Fox News i dalje izvještava da je "prema visokim policijskim izvorima, eksplozija bila pokušaj terorističkog napada" i da je "puno eksploziva bilo u vozilu u to vrijeme".

Kanadski CTV News piše da njihovi izvori kažu da vladini dužnosnici rade pod pretpostavkom da je incident povezan s terorizmom, te da pokušavaju utvrditi radi li se o izoliranom incidentu.


20:47 - Jedan svjedok eksplozije na mostu između SAD-a i Kanade ispričao je što je točno vidio:

- Moja žena i ja hodali smo ulicom kad je auto projurio s više od 160 km/h. Jedva smo ga vidjeli koliko je brzo vozio. Ispred njega bio je neki drugi auto, nekako ga je zaobišao i zaletio se u ogradu. Nakon toga se zaletio u ogradu i zapalio se. Najednom je sve eksplodiralo, auto je odletio u zrak, plamen je bio viši od 10 metara... Auto je išao prema Kanadi.

-----------------------------

Dugin most koji povezuje SAD i Kanadu na slapovima Niagare u državi New York zatvoren je nakon eksplozije vozila.

Ured gradonačelnika slapova Niagare rekao je da je incident uključivao vozilo koje je iz Kanade prelazilo u SAD.

FBI je na mjestu događaja, a oglasili su se i na X-u. ‘Terenski ured FBI Buffalo istražuje eksploziju vozila na mostu Duga, graničnom prijelazu između SAD-a i Kanade na slapovima Niagare. FBI koordinira s lokalnim, državnim i federalnim partnerima u provedbi zakona u ovoj istrazi. Kako je ova situacija vrlo promjenjiva, to je sve što možemo reći u ovom trenutku.‘

Ron Rienas, generalni direktor Uprave za javne mostove Buffala i Fort Eriea, rekao je za ABC News da su sva četiri kanadsko-američka mosta preko rijeke Niagare zatvorena zbog opreza dok traje istraga o mostu Duga.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul rekla je: "Po mojim uputama policija države New York aktivno surađuje s FBI-jevom zajedničkom radnom grupom za terorizam na nadziranju svih ulaznih točaka u New York. Putujem u Buffalo kako bih se sastala s policijom i hitnim slučajevima odgovorne osobe i obavijestit će građane New Yorka kada bude dostupno više informacija."

Fox News pak tvrdi kako njihovi izvori kažu da je eksplozija vozila bio pokušaj terorističkog napada.

- Eksploziv je bio u vozilu u to vrijeme, a dvije osobe koje su bile u automobilu su mrtve. Ozlijeđen je i granični službenik, rekli su izvori za Fox News. Da su dvije osobe preminule, objavio je i CNN.

Policijski timovi u Kanadi "aktivno su se uključili u procjenu situacije", napisao je premijer Ontarija Doug Ford na X-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:28