TOPLI LISTOPAD

Ekonomski stručnjaci: ‘Eurozona ove zime neće potonuti u duboku recesiju‘

Većina prognostičara očekuje smanjenje proizvodnje u eurozoni u idućim kvartalima, ali pad će biti umjereniji nego što se strahovalo

Christine Lagarde je svjesna da nas čeka recesija jer je potrebno zaustaviti inflaciju

 Daniel Roland/Afp

"Vjerojatnost da će eurozona pasti u duboku recesiju ove zime se smanjuje", objavio je The Financial Times nakon što je kontaktirao niz ekonomskih analitičara. Poboljšanju izgleda eurozone pomoglo je nekoliko čimbenika, s jedne strane veća fiskalna potpora vlada, a s druge niže cijene plina i blaga jesen. Posebno se naglašava jedan od najtoplijih zabilježenih listopada koji je smanjio potrošnju energije kućanstava i tvornica što je omogućilo da skladišta plina ostanu na rekordnim razinama zapunjenosti. Čime je ublažen rizik redukcija tog energenta tijekom zimskih mjeseci.

Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde rekla je da će kamatne stope možda doseći razine koji ograničavaju ekonomski rast kako bi se smirila inflacija koja je peterostruko i više premašila službeni cilj. U eurozoni je porasla s 9,9 posto u rujnu na 10,6 posto u listopadu, objavio je Eurostat. Lagarde je u petak rekla da je "rizik od recesije" povećan, ali da pad sam po sebi neće biti dovoljan da ukroti rastuće cijene.

Zapunjena skladišta

Premda su njemačka skladišta plina već gotovo 100 posto puna, udruga za skladištenje INES kaže da je moguće još skladištiti prije nego što vrijeme postane hladnije. "U optimalnim uvjetima sasvim je moguće da skladišta plina dostignu razinu popunjenosti veću od 100%", rekao je izvršni direktor Initiative Energien Speichern (INES), Sebastian Bleschke. Čimbenici poput temperature, ogrjevne vrijednosti ili tlaka uzvodne plinske mreže utječu na to koliko se plina može pohraniti.

No, kako prenosi Reuters, energetske kompanije trguju financijskim izvedenicama, što predstavlja rizik za stabilnost financijskog sustava eurozone, a posljedice bi mogli trpjeti i distributeri energije, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB). Energetske kompanije kupuju i prodaju naftu, plin i struju, ali i trguju financijskim izvedenicama, poput opcija za kupnju ili prodaju plina po fiksnoj cijeni u idućim mjesecima. Upravo je ta njihova trgovina pogoršala energetsku krizu, napominje Reuters.

Većina prognostičara, piše FT, i dalje očekuje smanjenje proizvodnje u eurozoni u narednim kvartalima, ali pad će biti umjereniji nego što se prije strahovalo.

Dobra je vijest stigla iz Njemačke ovog tjedna. Raspoloženje ulagača u Njemačkoj osjetno je poboljšano u studenome, poduprto nadom da će inflacija oslabjeti u idućim mjesecima, pokazali su rezultati istraživanja instituta ZEW.

Zima 2024. prijeti

ZEW-ov indeks gospodarske klime porastao je u studenome za 22,5 bodova u odnosu na listopad, na minus 36,7 bodova. Vrijednost indeksa najviša je od lipnja kada je iznosio minus 28 bodova.

Nažalost, ne dođe li do promjena okolnosti, dakle smirivanja rata u Ukrajini, eurozona, pa i cijela EU mogle bi se naći pred ozbiljnijim izazovima sljedeće zime jer će se inflacija nastaviti, a nije sigurno hoće li se moći zapuniti skladišta plinom kao ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:48