UŽAS U JENINU

Egzodus iz golemog izbjegličkog kampa, izraelski ministar: ‘Ovo će promijeniti smjer borbe protiv terorizma‘

U stvarnosti, Izraelce skoro nimalo ne zanimaju palestinski problemi, čak i one koji ne podnose premijera Benjamina Netanyahua

Jenin 

 Jaafar Ashtiyeh/AFP

Žestokim napadom na grad Jenin i tamošnji palestinski izbjeglički kamp, izraelske vojne snage pokrenule su najveću vojnu operaciju u posljednjih 20 godina. Pritom su likvidirali najmanje 10 osoba, a ranili više od stotinu. Izraelske obrambene snage (IDF) u priopćenju su navele da su pokrenule "opsežne protuterorističke napore u području grada Jenina i kampa Jenin, napadajući terorističku infrastrukturu". IDF je izveo niz zračnih napada bespilotnim letjelicama, a stotine izraelskih vojnika gađali su, prema vojnom priopćenju, militantni "zapovjedni i kontrolni" centar, kao i mjesta za proizvodnju oružja i eksploziva.

Izbjeglički kamp Jenin je palestinski izbjeglički kamp smješten u gradu Jenin na Zapadnoj obali. Osnovan je 1953. za smještaj Palestinaca koji su pobjegli ili bili protjerani iz svojih domova tijekom i nakon Palestinskog rata 1948. godine. Dan-danas na području manjem od kvadratnog kilometra živi blizu 14.000 ljudi u groznim socioekonomskim uvjetima, najgorima na Zapadnoj obali. U takvim okolnostima Jenin je postao utočište nekoliko palestinskih ekstremističkih grupacija: palestinskog Islamskog džihada, Mučenika al-Aqse, koji su dio Fataha (koji vlada Zapadnom obalom), a jačaju i lokalni hamasovci, iako su u suparništvu s fatahovcima. Odnedavno djeluje i Jeninska brigada, uglavnom sastavljena od naoružanih maloljetnika.

Stotine palestinskih obitelji pobjegle su s područja usred razaranja. Zamjenik gradonačelnika Jenina, Mohammed Jarrar, rekao je da su domovi i infrastruktura uništeni, a u izbjegličkom kampu prekinute su struja i voda.

image

Ranjenik iz Jenina

Jaafar Ashtiyeh/AFP

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ustvrdio je da je vojska djelovala protiv terorističkih uporišta u Jeninu.

"Posljednjih mjeseci Jenin je postao sigurno utočište za teroriste iz tog sigurnog utočišta. Teroristi su izvršili divljačke napade, ubijajući izraelske civile, muškarce, žene i djecu", optužio je Netanyahu iz američkog veleposlanstva u Jeruzalemu tijekom proslave Dana nezavisnosti. Slično su reagirali članovi njegove ultradesničarske vlade.

"Ovo je potez koji će promijeniti smjer borbe za iskorjenjivanje terora", rekao je ministar financija Bezalel Smotrich. Međutim, neki izraelski komentatori upozoravaju kako bi članovima vladajuće koalicije bilo dobro da malo ublaže očekivanja jer više zapovjedništvo Izraelskih obrambenih snaga govori o operaciji na potpuno drugačiji način i napad na Jenin predstavlja kao akciju koja je ograničena vremenski, sektorski i ciljevima.

"Naoružani Palestinci ostat će visoko motivirani da se iznova uključe u oružane sukobe s Izraelskim snagama, pri čemu ih palestinske vlasti još uvijek ne žele, ili čak ne mogu obuzdati, a ultrajastrebovska vlada premijera Netanyahua nastavit će svoju sveobuhvatnu politiku širenja područja židovskih naselja i predstraža na teritorijima", upozorava dnevni list Haaretz.

Posljednjih mjeseci došlo je do naglog porasta broja incidenata na cestama Zapadne obale, od bacanja kamenja i molotovljevih koktela do napada pucnjavom. Od početka godine Palestinci su ubili 28 Izraelaca, a krajem lipnja na benzinskoj postaji na ulazu u naselje Eli dogodio se jedan od najtežih incidenata, ubojstvo četvero židovskih civila.

"Cilj je zaustaviti palestinske terorističke napore iz Jenina, koji su u zamahu u proteklih 18 mjeseci. Zadavanje udarca organizacijama koje djeluju iz izbjegličkog kampa u Jeninu trebalo bi otežati napade na Izraelce. Ali profesionalci u IDF-ovom vodstvu nemaju iluzija da će se time postići temeljna promjena sigurnosne situacije", upozoravaju Haaretzovi vojni analitičari.

Reagirali su i tamošnji predstavnici Ujedinjenih nacija.

"Uzbunjeni smo zbog razmjera zračnih i kopnenih operacija koje se odvijaju u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali i zračnih napada koji pogađaju gusto naseljen izbjeglički kamp", rekla je na brifingu Vanessa Huguenin, glasnogovornica humanitarnog ureda UN-a, i dodala da je među ubijenima troje djece, ne navodeći detalje.

image

Jenin

Jaafar Ashtiyeh/AFP

Ali u Knessetu su oporbeni zastupnici dali potporu operaciji Izraelskih obrambenih snaga pa su kritizirali Netanyahuovu vladu zbog pokušaja da preinači pravosudni sustav. Govoreći na tjednom sastanku svoje frakcije Yesh Atid, oporbeni vođa Yair Lapid rekao je kako podržava sigurnosne snage i zatražio od međunarodne zajednice da razmotri ovogodišnjih 28 žrtava terorizma "prije nego što osudi Izrael".

U stvarnosti, Izraelce skoro nimalo ne zanimaju palestinski problemi, čak i one koji ne podnose Netanyahua. Dok je trajao napad na Jenin, tisuće protuvladinih prosvjednika okupilo se u zračnoj luci Ben-Gurion i sukobilo s policijom demonstrirajući protiv pravosudne reforme. Prosvjednici su nosili izraelske zastave i blokirali glavnu prometnicu prema aerodromu, a dio demonstranata je upao na glavni terminal. Neki su nosili natpise koji osuđuju vladu kao "zločinačku skupinu" i vikali da su to prosvjedi "spašavanje demokracije".

U Izraelu su rijetki glasovi koji pozivaju na kompromis s Palestincima i formiranje dvaju država - Izraela i Palestine, koje je davno dogovoreno, ali u međuvremenu je pretvoreno u mrtvo slovo na papiru. Jedna od takvih je čelnica Laburističke stranke Merav Michaeli, koja je u Knessetu okrivila prethodne Netanyahuove vlade za omogućavanje bezakonja u Jeninu.

"Sigurnosna situacija u Jeninu posljedica je jačanja Hamasa i slabljenja palestinskih vlasti, za što su krive prošle Netanyahuove vlade. Ovakva dugogodišnja politika eksplodirala nam je u lice. Međutim, prava sigurnost može se postići samo kroz diplomatski dogovor", istaknula je i pozvala na dvodržavno rješenje kao uvjet za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 13:49