‘OTROVALI SU GA‘

Drama u Bjelorusiji: Pojavile se nove glasine o smrti ministra, Lukašenko u paničnoj akciji

Žestoki kritičar Putina tvrdi da je smrt posljedica trovanja otrovom razvijenim u laboratoriju FSB-a

Sergej Lavrov, Vladimir Makej i Aleksandar Lukašenko

 AFP

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makej otrovan je u tajnoj operaciji Kremlja - glase nove informacije o smrti diplomata i bivšeg špijuna koji je u nedjelju iznenada preminuo. Izvješća tvrde da ga je života koštalo to što je bio u tajnom kontaktu sa Zapadom po pitanju rata u Ukrajini te je sprječavao Bjelorusiju da postane dijelom Putinove Rusije.

Objavljen je pritom i video koji prikazuje zdravog 64-godišnjaka u vojnom avionu proteklog tjedna, malo prije nego li je umro. Nije bilo poznato da je patio od neke kronične bolesti, no neka izvješća tvrde da je dobio srčani udar i da je njegova smrt ‘duboko potresla‘ bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji sada strahuje za vlastitu sigurnost, prenosi Daily Mail.

Bjeloruski diktator navodno je naredio da se zamijene svi njegovi kuhari, sluge i stražari, a njegovoj je djeci osigurana dodatna zaštita.

Poznati rusko-izraelski oligarh i žestoki kritičar predsjednika Vladimira Putina, Leonid Nevzlin, složio se da je Makejeva smrt bila posljedica trovanja otrovom razvijenim u specijalnom laboratoriju FSB-a.

Na Twitteru je citirao izvore ‘bliske ruskim tajnim službama‘, tvrdeći kako ‘klinička slika u takvim slučajevima odgovara srčanom ili moždanom udaru‘.

Makej je ovog tjedna trebao sudjelovati na sastanku OSCE-a (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju) u Poljskoj gdje se trebao susresti s ključnim zapadnim političarima, dok je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu dolazak zabranjen.

image

Vladimir Makej

Yuri Kochetkov/Afp

Nevzlin je ustvrdio da je teorija o trovanju poduprta činjenicom da 64-godišnji diplomat nije imao zdravstvenih problema te da je vodio aktivan život.

Šokirani Lukašenko

‘Kad mu je zakazalo srce, nije otišao k liječniku jer prije nije imao takvih problema te nije obraćao pozornost na bol‘, naveo je Nevzlin pa dodao: ‘Smrt Makeja, drugog najvažnijeg čovjeka u državi, prouzročila je paniku u krugovima bjeloruske nomenklature, no najviše je šokiralo diktatora Lukašenka. Naredio je da se zamijene svi njegovi kuhari, sluge i stražari, a njegovoj je djeci osigurana dodatna zaštita. Diktator ne vjeruje nikome.

Nevzlin je zaključio kako Lukašenko strahuje da njegov saveznik Putin priprema za njega ‘veličanstven sprovod‘. Također napisao je da Moskva nije zadovoljna zastojem oko ulaska bjeloruske vojske u rat protiv Ukrajine te da je Kremlj spreman upotrijebiti sve poluge pritiska na bjeloruski režim.

Makejeva navodna eliminacija prekinula je preostale odnose Bjelorusije sa zapadnim silama, navodi disidentski ruski kanal General SVR na Telegramu.

To je ‘planirano, pripremljeno i provedeno na osobnu inicijativu predsjednika Rusije Vladimira Putina. Nitko zapravo od Lukašenka ne skriva činjenicu da je ovo ubojstvo. Čin je bio demonstracija moći i namijenjen da omete Lukašenkove pregovore sa Zapadom i Kinom‘, dodaje se.

image

Sergej Lavrov i Vladimir Makej

Handout/Afp

Makej je ‘uvjerio svoje zapadne saveznike da je Putin Lukašenka drži kao taoca i da je prisiljen činiti nepopularne postupke pod pritiskom ruskog predsjednika kako bi sačuvao suverenitet Bjelorusije‘.

Ruski opozicijski političar i aktivist Lev Shlosberg (59) kazao je kako je vrlo teško, odnosno gotovo nemoguće, povjerovati u prirodni uzrok smrti Vladimira Makeja.

Udovica bivšeg ministra, Vera Poljakova-Makej (44), glumica i šefica Kazališta mladih u Minsku, nije komentirala smrt supruga. Nakon njegove smrti Lukašenko je objavio kratku izjavu u kojoj izražava sućut njegovoj obitelji i prijateljima.

No bjeloruski znanstvenik Aleksej Dzermant porekao je da je Makej smaknut.

‘Nema činjenica koje ukazuju na to. Štoviše, bio je vrlo štićena osoba. Uzrok njegove smrti je prirodan.

Prokremaljski analitičar Sergej Markov također je kazao kako su kuhari i osoblje u Lukašenkovoj rezidenciji smijenjeni, no dodao je kako su bjeloruske vlasti odbacile verziju o trovanju Makeja.

Odnos sa Zapadom

Prije predsjedničkih izbora i antivladinih prosvjeda 2020. u Bjelorusiji, Makej je bio jedan od inicijatora za poboljšanje bjeloruskih odnosa sa Zapadom te je kritizirao Rusiju. Ipak, svoje mišljenje je ubrzo promijenio nakon prosvjeda za koje je tvrdio da su bili potaknuti od strane zapadnih agenata.

Nakon što je u veljači počela ruska invazija na Ukrajinu, Makej je žestoko stao na stranu Kremlja, tvrdeći da je Zapad isprovocirao rat i da bi ukrajinske vlasti trebale pristati na ruske mirovne uvjete.

Prije početka rata Makej je obećao da neće biti napada na Ukrajinu iz Bjelorusije, no par dana kasnije ruske trupe pokazale su da je bio u krivu.

Izjava koju je Makej dao Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u rujnu sažela je čudan položaj Bjelorusije u sukobu Rusije i Ukrajine.

‘Bjelorusija se naziva ‘suučesnikom agresora‘ ili čak stranom u sukobu. Rekli smo i nastavljamo govoriti: Bjelorusija nikada nije zagovarala rat. Ali mi nismo ni izdajice‘, rekao je govoreći o bliskom savezništvu Bjelorusije s Rusijom.

‘Imamo savezničke obveze i strogo slijedimo i slijedit ćemo duh i slovo međunarodnih ugovora koje smo potpisali‘, kazao je.

Susret s Hrvatom

Podsjetimo, Vladimir Makej jedan od posljednjih sastanaka održao je u petak s apostolskim nuncijem nadbiskupom Antom Jozićem, Hrvatom koji svoju službu obavlja u Bjelorusiji.

Razgovarali su o 30. obljetnici uspostave diplomatskih odnosa između Republike Bjelorusije i Svete Stolice, interakcije Vatikana i Minska, kao i o trenutnom položaju Rimokatoličke crkve u Bjelorusiji.

Kao što se moglo očekivati, odmah su zaredale spekulacije da vatikanska diplomacija pokušava zaustaviti rat Rusije i Ukrajine, a posrednička uloga zapala je nuncija Jozića.

Proratni ruski Telegram kanal Mardan objavio je: "Čudna smrt. Na vrijeme. Baš jučer je razgovarao o mirovnom planu s papinim izaslanikom", uz dvosmisleni zaključak prema kojem je "Makej bio Lukašenkov glavni kanal komunikacije sa Zapadom".

Drugi ruski kanal, Legitimnij, otišao je i dalje te napisao o Makeju: "On je bio glavni prikriveni lobist za zapadne interese u Minsku. Je li to slučajnost? Ili ga je netko likvidirao jer nije ispunio ono što je obećao? Ili je, naprotiv, bio osumnjičen za ‘ispuštanje informacija‘?", a sve završava optužbom: "Makejev glavni san bio je postati predsjednik Bjelorusije".

Jako puno nagađanja, koja se svode na to da je Makej prije smrti nešto dogovarao s apostolskim nuncijem, a sve su prenijeli i pojedini zapadni mediji. Međutim, puno je realnije da je Jozić pokušavao izboriti povoljniji status Katoličkoj crkvi pod diktatorskim režimom Aleksandra Lukašenka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:47