PYONGYANG BJESNI

Drama na Korejskom poluotoku: Vojnici Kim Jong Una ušli u Južnu Koreju, ispaljeno više hitaca!

Odnosi dviju zemalja na najnižoj su razini u zadnjih nekoliko godina, a ovo je samo još jedan u nizu zabrinjavajućih recentnih događanja

Prizori iz područja oko demilitarizirane zone koja dijeli dvije Koreje, arhivske fotografije

 /Profimedia

Južnokorejske trupe bile su prisiljene ispaliti više hitaca upozorenja nakon što je cijeli kontingent od 20 sjevernokorejskih vojnika prešao granicu i ušao u Južnu Koreju što je posljednja velika eskalacija u nizu eskalacija zabilježenih u zadnjih nekoliko tjedana između Seoula i Pyongyanga.

Zabrinjavajući upad preko 38 paralela koja dijeli dvije Koreje dogodio se u izrazito utvrđenom pograničnom području, piše Daily Mail.

Odnosi između Sjeverne i Južne Koreje koje su, podsjećamo, tehnički još uvijek u ratu jer je ratni sukob završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom - na jednoj su od najnižih točaka u posljednjih nekoliko godina.

Zadnjih se tjedana Pyongyang odlučio na bizarnu taktiku provokacija - naime, vlasti u glavnom gradu šalju stotine balona punih smeća i fekalija na jug. S druge strane, Seoul je postavio masivne zvučnike duž granice preko kojih emitira poruke koje govori o stvarnoj naravi režima Kim Jong Una. Ova je praksa do 2018. godine izluđivala Sjever, da bi u jeku smirivanja napetosti Seoul 2018. godine pristao ukloniti zvučnike. Sada su opet gore, a Pyongyang zbog istih tvrdi da vlada Južne Koreje stvara novu krizu, prenosi Daily Mail.

Južna Koreja je u nedjelju preko istih zvučnika emitira segmente vijesti o odluic Seoula da suspendira spomenuti sporazum iz 2018. godine, a potom su pustili i izvješće globalnoj prodaji pametnih telefona Samsung Electronics, piše novinska agencija Yonhap. Nakon toga su pustili pjesme K-pop senzacije BTS.

Sjeverna Koreja iznimno je osjetljiva na ovakve provokacije. Prema izvješću Ujedinjenih naroda, Pyongyang je 2020. godine donio zakon kojim se smrtnom kaznom ili doživotnom kaznom zatvora kažnjava svatko tko posjeduje ili distribuira određenu količinu južnokorejskog medijskog sadržaja.

"Sjevernokorejski vojnici koji su radili unutar DMZ-a (demilitarizirane zone) na središnjem frontu nakratko su prešli vojnu demarkacijsku liniju, a povukli su se čim je naša vojska emitirala upozorenja i počela pucati", stoji u priopćenju Združenog stožera Južne Koreje, a prenosi Daily Mail.

Stručnjaci upozoravaju da bi odluka o suspendiranju sporazuma iz 2018. godine i ponovno emitiranje iz zvučnika moglo imati ozbiljne implikacije.

"Upad sjevernokorejskih vojnika mogao bi biti provokacija prije većeg poteza, da se ispitaju vode" tvrdi za AFP Ahn Chan-il, sjevernokorejski prebjeg koji je postao istraživač na Svjetskom institutu za sjevernokorejske studije.

"A također se može sagledati i kao dio novih "protumjera" koje je najavila Kim Yo Yong, sestra Kim Jong Una", smatra Chan-il.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 06:05