NASILNO PREUZIMANJE

Dođu maskirani i naoružani, premlate zaštitara i uzmu sve papire: ‘Radnicima Trešnje samo je predstavio Abramova!‘

Biznismeni iz cijele Ukrajine kažu da se pljenidbe poput ovih u Melitopolju događaju diljem zemlje
 RIA Novosti/Sputnik/Profimedia

Spajanja tvrtki i akvizicije u okupiranoj Ukrajini započnu posjetom maskiranih i naoružanih osoba.

Nedugo nakon što je ruska vojska zauzela Melitopolj, grad na jugoistoku zemlje, muškarci s balaklavama na glavama došli su u središnji ured Melitopoljske trešnje, jednog najvećih proizvođača voća u Ukrajini, pretukli njezine zaštitare te objavili da je tvrtka promijenila vlasnika. Tijekom idućih nekoliko mjeseci, mnoge je melitopoljske tvrtke snašla sudbina koja je snašla Melitopoljsku trešnju. Više od godinu nakon tih preuzimanja, te se tvrtke pojavljuju u poslovnim registrima kao ruske. Među proizvodima koje sada rade nalazi se i municija koju šalju u Rusiju, piše The Wall Street Journal (WSJ).

Sigurnosna služba Ukrajine (SBU) istražuje pljenidbu više od 300 tvrtki na području Melitopolja. SBU zanima jesu li Federalna služba sigurnosti Ruske Federacije (FSB) orkestrirala neka od tih preuzimanja.

Istovremeno, bivši vlasnici pokrenuli su akcije kako bi povratili svoje tvrtke. Međunarodnom su sudu predali tužbe protiv novih vlasnika i stare klijente zovu kako bi ih nagovorili da ne posluju s tim tvrtkama. "Na području Melitopolja nema tvrtke koja na jedan ili drugi način ne surađuje s neprijateljem", rekao je Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja u egzilu.

Ministarstvo obrane Rusije nije odgovorilo na upit WSJ-a, a ruski dužnosnici kojima je Kremlj povjerio poslove vođenja Melitopolja i Zaporiške oblasti nisu htjeli komentirati spomenute navode.

Biznismeni iz cijele Ukrajine kažu da se pljenidbe poput ovih u Melitopolju događaju diljem zemlje. Ukrajinska poslovna zajednica tvrdi da joj Rusi otimaju žito, drva i obradive poljoprivredne površine. Pljenidbe Rusima omogućavaju da učvrste svoje pozicije na tim teritorijima i dio ratnih profita proslijede svojim saveznicima.

Rusi su Melitopolj zauzeli nego nakon što su 24. veljače 2022. godine napali Ukrajinu. Kijev je u lipnju pokrenuo kontraofenzivu. Neke akcije u sklopu kontraofenzive bile su usmjerene ka Melitopolju. Ako se Ukrajinci probiju do Melitopolja, mogli bi razoriti kopneni most između Rusije i okupiranog ukrajinskog poluotoka Krima. Važna cesta i željeznička pruga prolaze kroz Melitopolj i onaj koji ga kontrolira isti može koristiti kao logistički punkt.

image

Ukrajinski dužnosnici vjeruju da su podaci o vlasništvu u ruskom poslovnom registru frizirani te da su tvrtke koje se tamo spominju zapravo paravani. Sumnja se da tako da su neke od tvrtke u vlasništvu FSB-a

Konstantin Mihalchevskiy/Sputnik/Profimedia

Melitopoljska je trešnja prije ruske invazije poslovala jako dobro. Prema izvršnoj direktorici za financije Karini Stančevskoj, tvrtka unazad nekoliko godina udvostručila prihode od prodaje te se dala u investicije vrijedne 50 milijuna američkih dolara. "Bili smo 20 godina stara tvrtka s velikim planovima", rekla je Stančevska, koja je u trenutku kada je Rusija napala Ukrajini bila trudna te boravila u Kijevu. Kako je WSJ-u rekao odvjetnik Pavlo Timofejev, u vodu su ti planovi pali 27. ožujka oko 17 sati. Timofejev je tada bio u Kijevu i radio je na prikupljanju iskaza radnika tvrtke o događanjima u njoj nakon spomenutog nasilnog preuzimanja.

Preuzimanje je počelo kada je grupa oklopnih vozila stigla pred urede Trešnje. Pet naoružanih muškaraca s balaklavama na glavama izašli su iz vozila. Pričali su ruski i na sebi imali vojne odore bez prepoznatljive ikonografije. Vojnici su zaštitare napali kundacima svojih pušaka te potom ušli u prostorije tvrtke i uzeli sve dokumente koje su u njima našli.

Vojnici su zaposlenicima Trešnje rekli da je njihova tvrtka nacionalizirana te da ima nove vlasnike - Ruse. Gradonačelnik Melitopolja u egzilu Ivan Fedorov rekao je da su na sličan način "nacionalizirane" brojne druge tvrtke u gradu. "Ako bi vlasnik ili direktor pružio otpor, odmah bi bio odveden u pritvor", dodao je Fedorov. Nakon nasilnog preuzimanja, uslijedila bi reorganizacija. Nekoliko dana nakon što su u Trešnju stigli prvi vojnici, na vratima tvrtke pojavilo ih se još, no ovaj su puta bili u pratnji gostiju.

Predstavnik od strane Kremlja nametnutog novog gradonačelnika Melitopolja okupio je radnike Trešnje i predstavio im Aleksandra Abramova, predstavnika novih vlasnika tvrtke koji se trenutno nalaze u Moskvi. Tvrtka se u lipnju 2022. godine pojavila u poslovnom registru Ruske Federacije, a u njemu je pisalo da je vodi Aleksander Abramov. U registru je pisalo da je tvrtka Južni projekt vlasnica Trešnje.

Ukrajinski dužnosnici vjeruju da su podaci o vlasništvu u ruskom poslovnom registru frizirani te da su tvrtke koje se tamo spominju zapravo paravani. Sumnja se da tako da su neke od tvrtke u vlasništvu FSB-a.

SBU istražuje veze između Južnog projekta te tvrtke Magma nafta i plin, velike ruske tvrtke koja se bavi metalima i cjevovodima. U ruskom poslovnom registru stoji da je tvrtku Južni projekt osnovala Galina Suhova. Njezin sin Sergej Suhov vlasnik je Magme. Prema podacima iz ruskog poslovnog registra i drugim dokumentima, Magma i Južni projekt dijele još jednog direktora.

Ukrajinski obavještajci trenutno istražuju je li Sergej Suhov bivši ravnatelj jednog od ureda Istražnog odbora Ruske Federacije. Istražni odbor istražuje velike zločine i odgovara ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Niti Južni projekt niti Magma nisu odgovorili na upite WSJ-a. Aleksandar Abramov, Galina Suhova i Sergej Suhov također nisu reagirali na upite WSJ-a.

Odvjetnik Pavlo Timofejev nastavlja prikupljati dokazne materijale o preuzimanju Trešnje. Timofejev se već obratio Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu u Francuskoj.

Karina Stančevska, koja još uvijek obnaša dužnost izvršne direktorice za financije u Melitopoljskoj trešnji, rekla je da je vidjela kako neki tvrtkini inozemni klijenti prodaju voće iz Trešnjinih voćnjaka. Ruski su vlasnici Trešnje prošlog mjeseca na ekonomskoj konvenciji u Sankt-Peterburgu tvrtkino voće promovirali kao "rusko". Pored tog su se voća našle brošure tvrtke Magma.

Rusi su nakon okupacije Melitopolja "nacionalizirali" i Tvornicu za proizvodnju rezervnih dijelova za traktore. Ona je prije proizvodila rezervne dijelove za poljoprivrednu mehanizaciju i municiju za ukrajinsku vojsku. Informacije o nasilnom preuzimanju Tvornice prikupio je njezin vlasnik Anatolij Kuzmin. On tvrdi da su naoružani muškarci i lokalni dužnosnici koji uživaju potporu Kremlja ukrali tvrtkina vozila i inventar, pa čak i nedavno instaliranu WC školjku. Kuzmin je u međuvremenu pobjegao na zapad Ukrajine. Njegova se tvrtka danas može pronaći u ruskom poslovnom registru, a nalazi se u vlasništvu biznismena iz Sankt-Peterburga koji se bavi drvetom, bankarstvom i maloprodajom. Prema jednom dužnosniku koju uživa potporu Moskve, Tvornica ponovno pravi čahure za municiju, ali ih sada šalje u Rusiju. "Nikad dovoljno oružja", rekao je taj dužnosnik u razgovoru za lokalnu televiziju. SBU tvrdi da jedna tvrtka iz Melitopolja u vlasništvu tog biznismena iz Sankt-Peterburga ruskim obrambenim tvrtkama isporučuje razne komponente, uključujući i kuglagere. Bivši zaposlenici te tvrtke sada nazivaju stare klijente i govore im da od nje ne kupuju te dijelove.

Isatex Invest Grupa, melitopoljski konglomerat u vlasništvu 43-godišnjeg Oleksija Fokardija, podijeljen je u više dijelova nakon ruske okupacije. Ruska si je vojska uzela veliki industrijski pogon i pretvorila ga u vojnu bazu. Kako tvrdi Fokardi, tvrtkini hoteli i uredski prostori pali su u ruke prometnih policajaca i osoba koje tvrde da rade za rusku državu. Fokardi je suvlasnik i glavni izvršni direktora Isatexa, a prvu je tvrtku osnovao kada je bio 20-godišnjak. Bogatstvo je izgubio 2008. godine tijekom kolapsa globalnih financijskih tržišta. Nakon što se financijski oporavio, Rusi su mu oteli - sve.

Fokardi je svoju obitelj i zaposlenike prebacio na jugozapad Ukrajine te počeo ulagati u nekretnine. "Počeli smo iznova i pokušat ćemo ovdje opstati", rekao je Fokardi za WSJ.

Poslu se vratio i Anatolij Kuzmin. Zahvaljujući novim investicijama i novim radnicima, mahom osobama koje su pobjegle iz gradova u kojima rat još uvijek traje, Kuzmin sada proizvodi municiju za minobacače. Njegova se nova tvornica nalazi daleko o Rusa i njihovog oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:13