TRGOVSKA GORA

Dodikov ministar traži sastanak s Borrellom zbog RH: ‘Ne želimo odlagalište radioaktivnog otpada blizu granice‘

Vlasti BiH godinama se protive izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada u bivšoj vojarni Čerkezovac u općini Dvor

Staša Košarac

 Elman Omic/Anadolu Agency Via Afp

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac zatražio je sastanak s visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josepu Borrellu kako bi izrazio protivljenje što Hrvatska nastavlja s pripremama za izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada na samoj granici s BiH.

U pismu dostavljenom u četvrtak medijima državni ministar iz redova SNSD-a Milorada Dodika pozvao je na angažiranje "nadležnih institucija EU na sprječavanju izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovskoj gori".

Vlasti BiH godinama se protive izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada u bivšoj vojarni Čerkezovac u općini Dvor, navodeći kako bi time bio ugrožen život 250.000 ljudi u BiH.

Ministar Košarac ističe kako Izaslanstvo EU u Sarajevu ima ‘‘indolentan odnos" prema tome pitanju zbog čega građani u BiH gube povjerenje u Europsku uniju.

‘‘Nama nije dovoljna deklarativna potpora Izaslanstva EU u BiH", napisao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Pojasnio je kako preko Izaslanstva EU u Sarajevu nisu ostvarili izravan kontakt s nadležnim tijelima u EU, zbog čega je zatražio susret s Borrellom u Bruxellesu.

Košarac je kazao kako je BiH jednoglasna u protivljenju izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, te ustvrdio da Hrvatska po tome pitanju "krši europske regulative i standarde".

"Primjer takvog nepridržavanja EU regulativa je udaljenost planiranog odlagališta od obližnjeg naseljenog mjesta u BiH, koje je udaljeno samo jedan kilometar", naveo je.

On je najboljim rješenjem ocijenio da se radioaktivni otpad nastavi odlagati nedaleko od lokacije nuklearke Krško tvrdeći da je tako propisano EU propisima.

Republika Hrvatska bi do 2025. godine trebala početi skladištiti dio istrošenog nuklearnog goriva iz elektrane Krško.

U tijeku je izrada Studije utjecaja na okoliš, te donošenje drugih dokumenata koji bi trebali dati odgovor je li lokacija bivše vojarne u Čerkezovcu primjerena lokacija za izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:47