GLOBALNI UTJECAJ

Dim od kanadskih požara stigao do Europe, ali stručnjaci upozoravaju: ‘Lako za to, problem je Arktik!‘

Stanovnici Norveške moći će osjetiti miris dima i primijetiti blagu izmaglicu, ali ipak neće biti posljedica po zdravlje ljudi

Širenje dima iz Kanade

 NILU

Dim od nekoliko stotina požara koji bjesne Kanadom, a koji se nadvio i nad velike dijelove susjednog SAD-a i značajno smanjio kvalitetu zraka za 75 milijuna ljudi, stigao je i do Norveške, kazali su znanstvenici u toj zemlji, piše CNN.

Tijekom proteklih pet dana veliki oblak dima proširio se od Kanade preko Grenlanda i Islanda sve dio europskog kopna te je detektiran u Norveškoj.

Znanstvenici u Institutu za istraživanje klime i okoliša u Norveškoj (NIKU) otkrili su dim zahvaljujući vrlo osjetljivim instrumentima, a njegovo su porijeklo potom ustvrdili modelima koji se koriste u vremenskim prognozama.

Stanovnici Norveške moći će osjetiti miris dima i primijetiti blagu izmaglicu, no za razliku od dijelova Sjeverne Amerike, dim neće biti toliko gust da bi predstavljao opasnost po zdravlje, kazao je Nikolaos Evangeliou iz instituta NILU.

‘Dim s tako velike udaljenosti stiže već prilično razrijeđen‘, dodao je.

U sljedećih nekoliko dana, dim će se proširiti dijelovima sjeverne Europe, no većina ga ipak neće osjetiti.

Nije neobično da dim od šumskih požara prevali ogromnu udaljenost.

‘Dim od šumskih požara u Kanadi penje se i više slojeve atmosfere, a kako dulje ostaje u atmosferi, može putovati na veću udaljenost‘, kaže Evangeliou.

2020. godine dim od rekordnih požara u Kaliforniji detektiran je u Svalbardu, norveškom arhipelagu unutar Arktičkog kruga.

Dim općenito ima negativan utjecaj na klimu. Naime, zbog njega se diljem Arktika na snijegu i ledu taloži čađa i zatamnjuje im površinu, zbog čega upijaju više topline, što pak, ubrzava zagrijavanje i otapanje.

Arktik se ionako zagrijava oko četiri puta brže od ostatka svijeta, što ima globalne posljedice uključujući i to da utječe na ekstremne vremenske prilike poput toplinskih valova, šumskih požara i poplava.

Ipak, ne očekuje se da će čađa koja stiže iz Kanade imati izravan utjecaj na topljenje arktičkog leda jer taj dim stiže već prilično razrijeđen, kaže Evangeliou. No čitava situacija je ipak zabrinjavajuća jer što šumskih požara bude više, bit će i više čađe koja će se taložiti na snijegu i ledu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:09