RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Potpuno neočekivan rasplet na istoku Ukrajine, krenula velika ofenziva, a predvode je - Čečeni! Oglasio se i Zelenski

Iz minute u minutu pratimo najznačajnija zbivanja 464. dana rata u Ukrajini

Bataljun Ahmat

 Sergei Bobylev/Tass/Profimedia/Sergei Bobylev/Tass/Profimedia

Ključni događaji

- Armenija: Nismo saveznik Rusije u ratu s Ukrajinom

- Najmanje 9 ozlijeđenih u napadu na okupirani Berdjansk

- Wallace: Ukrajina neće skoro u NATO; Zelenski: Znamo, nećemo vas uvući u rat

- Čečenski bataljun pokrenuo ofenzivu u Donecku

- Napadnuta energetska postrojenja na zapadu Rusije

- SAD će prestati dijeliti neke podatke New Starta s Rusijom


Zelenski: Protuofenziva nije film, neću vam reći kada će se dogoditi, ali osjetit ćete je

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da bi rezultat protuofenzive trebao biti oslobađanje ukrajinskih teritorija, a kada do nje dođe, to će biti vrlo opipljiva stvar.

Kako prenosi Ukrainska Pravda, Zelenski je tijekom zajedničke konferencije za novinare s estonskim predsjednikom Alanom Karisom rekao: "To nije film, teško mi je reći kako ćete vi vidjeti protuofenzivu. Glavno je da Rusija to vidi, i ne samo da vidi, nego i osjeti. A mi u prvom redu govorimo o tim postrojbama koje su okupirale naš teritorij. Oslobađanje naših teritorija je rezultat protuofenzive. Kada se to dogodi, znat ćete da se događa".


Ruski disidenti u Belgorodu: Ruska vojska je greškom ubila dva ruska civila

Nakon što je ranije guverner ruske Belgorodske oblasti rekao da je ukrajinsko topništvo jutros ubilo dvije žene u automobilu, antiputinovski ruski borci koji se bore unutar te regije ustvrdili su da je za smrt dviju žena odgovorna ruska vojska.

Skupina Legija Sloboda za Rusiju priopćila je da je vojska zamijenila civilni automobil Renault s vozilom koje pripada njihovoj organizaciji.

“Ovo je izravna posljedica nedostatka profesionalizma Putinove vojske", naveli su.

Skupina je priopćila da ostaju unutar regije u borbama protiv ruskih vojnika.


Armenski premijer: Nismo saveznici Rusije u ratu s Ukrajinom

Armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je u nedavnom intervjuu češkom kanalu CNN Prima News da njegova zemlja nije saveznik Rusije kada je riječ o ratu u Ukrajini. "Rekli ste da smo saveznici Rusije. Niste to rekli naglas, naravno, ali mislim da je bilo očito. (Ali) mi nismo saveznici Rusije u ratu s Ukrajinom. A naš doživljaj ovoga rata, ovoga sukobu, jest alarmantan jer on izravno utječe na sve naše odnose", rekao je Pašinjan, kako prenosi Meduza.

On je kazao da dok Zapad doživljava Armeniju kao jednog od partnera Rusije, Moskva primjećuje da Erevan ne podržava rat u Ukrajini.

"Rezultat je da nismo ničiji saveznici u ovoj situaciji, a to nas čini ranjivima... Držimo se po strani ne zato što nemamo stav o situaciji, nego zbog onoga što sam već rekao - imamo puno više problema, a oni nas sprječavaju da se više bavimo drugim temama", rekao je premijer.

Pašinjan je na Facebooku priopćio da je intervju snimljen u svibnju.

Ranije prošlog mjeseca, armenski premijer je rekao da Armenija još nije odlučila hoće li sudjelovati u nadolazećim vojnim vježbama Organizacije Ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) jer čelnici zemlje imaju dojam da savez prepustio Armeniju samoj sebi. Glasnogovornica ruskog ministarstva obrane Marija Zaharova odgovorila je da ako Papinjan koristi "figuru govora kako bi lobirao za povlačenje Armenije iz CSTO-a, čini mi se da je važno razumjeti opasnost od korištenja jezika za manipulaciju".


Najmanje devet ozlijeđenih u napadu na okupirani Berdjansk

Najmanje devet osoba ozlijeđeno je u petak u granatiranju lučkog grada Berdjanska koji su okupirali Rusi, prema riječima lokalnog dužnosnika Vladimira Rogova, kojeg je imenovala Moskva.

Rogov je rekao da se informacije o eventualnim žrtvama još provjeravaju te je za napad optužio ukrajinske snage.


Zelenski: Znamo da nećemo u NATO dok traje rat, nećemo članice uvući u njega

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak kako razumije da se Ukrajina neće pridružiti vojnom savezu NATO-a dok traje rat s Rusijom.

"Mi smo razumni ljudi i podrazumijeva se da nećemo uvući nijednu NATO zemlju u rat. I zato razumijemo da nećemo biti članica NATO-a dok traje ovaj rat. Ne zato što to ne želimo, nego zato što je to nemoguće", rekao je Zelenski tijekom zajedničkog briefinga u Kijevu s estonskim predsjednikom Alarom Karisom.

Britanski ministar obrane Ben Wallace ranije je izjavio kako treba biti realan i da do članstva Ukrajine u NATO-u neće doći u skorije vrijeme.


Čečenski bataljun Ahmat pokrenuo ofenzivu kod Marinke

Čečenske specijalne snage pokrenule su ofenzivu u istočnoj Ukrajini, objavilo je rusko ministarstvo obrane. Bataljun Ahmat, koji je pod kontrolom Putinova saveznika Ramzana Kadirova, napreduje u blizini grada Marinka, priopćilo je u petak rusko Ministarstvo obrane.

Grad se nalazi u ukrajinskoj regiji Doneck i tijekom ruske invazije pretvoren je u ruševine, budući da je veći dio rata izložen udarima na bojišnici.

U srijedu je čečenski vođa Kadirov rekao da se čečenske specijalne snage pripremaju za ofenzivu uslijed intenziviranja napada na rusko pogranično područje Belgorod. "Prijatelji, čečenske jedinice dobile su novu zapovijed za preraspodjelu svojih snaga. Područja Donjecke Narodne Republike postaju zona odgovornosti", rekao je Kadirov u izjavi na Telegramu.

"Prema zapovijedi, borci čečenskih jedinica moraju započeti aktivna borbena djelovanja i osloboditi niz naselja", rekao je on.


Britanski ministar obrane: Ukrajina neće skoro u NATO, ali Krim je dohvatljiv već ove godine

Britanski ministar obrane Ben Wallace izrazio je optimističnije stajalište o trenutačnim naporima Ukrajine na bojnom polju od onog koje su opisali američki obavještajni dužnosnici, koji su u procurjelim obavještajnim dokumentima ranije ove godine naveli da će ukrajinski izazovi s ljudstvom i vojnom opremom vjerojatno rezultirati time da će Kijev ostvari tek skromne dobitke nakon što započne dugo očekivanu protuofenzivu s ciljem ponovnog zauzimanja teritorija koji je trenutačno pod ruskom kontrolom. Dok američki dužnosnici sada kažu da je od tada došlo do poboljšanja, također sugeriraju da bi čak i ponovno zauzimanje malih područja moglo utjecati na ruske ratne planove.

Također, suprotno privatnim razmišljanjima nekih drugih dužnosnika NATO-a, Wallace smatra kako postoji stvarna mogućnost da bi Ukrajina ove godine mogla povratiti poluotok Krim, koji je Moskva nezakonito anektirala 2014. godine, i to zato što ruskim snagama ponestaje potrebne opreme. "Ono što smo vidjeli na bojnom polju jest da, ako udarite ruske snage u slabu točku, one će kolabirati", kaže Wallace. "Možete poslati mladiće da umru u desecima tisuća, što oni i čine, ali ne možete magijom stvoriti tenkove i sustave oružja koji su im potrebni", dodao je, kako prenosi Washington Post.

Upitan o izgledima za pridruživanje Ukrajine NATO-u, Wallace je istaknuo stalne razlike kada je put Kijeva prema članstvu u pitanju. Kaže kako NATO - slično kao i Europska unija - ne bi trebao ponoviti greške iz prošlosti pretjeranim obećanjima aspirantima kao što je Ukrajina.

"Moramo biti realni i reći: ‘To se neće dogoditi u Vilniusu. To se neće dogoditi u skorije vrijeme‘", rekao je Wallace, misleći na summit čelnika NATO-a zakazan za ovo ljeto u glavnom gradu Litve. Britanski ministar također se što mogu učiniti one sile koje žele biti više okrenute naprijed kako bi pomogle Ukrajini kako bi joj pružile ako ne 100-postotni, ali barem sličan učinak onome što članstvo u NATO-u pruža.

Wallace je u tom smislu naveo da su brojne zemlje spremne sklopiti bilateralne ili multilateralne "uzajamne obrambene paktove" s Ukrajinom i obvezati se na dugoročnije planove za izgradnju vojnih sposobnosti zemlje "kako bi bili sigurni da mogućnost za Rusiju ili bilo koga drugoga da napadne Ukrajinu u budućnosti bude vrlo skupa".


Dvojica visokih čečenskih časnika opleli po Prigožinu

Dvojica bliskih saveznika čečenskog čelnika Ramzana Kadirova u četvrtak su po prvi puta uputili oštru javnu kritiku šefu plaćeničke vojske Wagner Jevgeniju Prigožinu za kojeg su rekli da je ‘bloger koji cijelo vrijeme viče o svojim problemima‘.

Kadirovljeva desna ruka Adam Delimkhano rekao je Prigožinu:

‘Postao si bloger koji vrišti i viče na cijeli svijet o svim problemima. Prestani se derati, vikati i vrištati.‘

Magomed Daudov, predsjednik čečenskog parlamenta, na sličan je način kritizirao Prigožina u videu podijeljenom na Telegramu:

‘Za takve bi riječi tijekom Drugog svjetskog rata bio odmah stjeran uza zid‘, rekao je i optužio Prigožina da stvara ‘panično raspoloženje među stanovništvom‘.

Kao odgovor, Dmitrij Utkin, bivši časnik ruskih specijalnih postrojbi za kojeg se vjeruje da je Wagnerov najviši zapovjednik, rekao je da je njegova skupina spremna susresti se s Čečenima ‘čovjek na čovjeka‘.

‘Odakle takva familijarnost: tko ti je dao pravo da mu (Prigožinu) se tako obraćate?‘, rekao je Utkin u poruci koju je Prigožin prenio na Telegramu. ‘Određene građane treba staviti uza zid zbog SRAMOTE koja nam se dogodila.‘

Utkin je dodao i da poznaje Čečene iz vremena dok se borio protiv njih na Kavkazu.

I Prigožin i Kadirov još nisu komentirali javnu svađu među svojim ljudima. Dosad se vjerovalo da su njih dvojica saveznici povezani zajedničkom mržnjom prema ruskom vojnom vodstvu.


Li Hui: ‘Rusija cijeni kineske napore za rješavanje ukrajinske krize‘

Posebni kineski izaslanik za euroazijska pitanja Li Hui rekao je u petak da ruska strana cijeni želju i napore Kine za rješavanjem ukrajinske krize.

‘Rizik od eskalacije rusko-ukrajinskog rata još je uvijek visok‘, rekao je Li o svom posjetu Europi, prenosi Reuters.

‘Sve strane moraju osigurati sigurnost nuklearnih postrojenja i poduzeti konkretne mjere da se napetosti smire‘, rekao je.


Napadnuta energetska postrojenja na zapadu Rusije

Dvije bespilotne letjelice dugog dometa napale su tijekom noći energetsku infrastrukturu u oblasti Smolensk na zapadu Rusije, ali nema izvješća o ozlijeđenima ili požarima, rekao je vršitelj dužnosti guvernera te regije.

Dodao je da su napadnuti gradovi Divasi i Peresna u blizini glavnog grada regije Smolenska, oko 270 km od ukrajinske granice, ali nije rekao tko je odgovoran. Smolenska oblast nalazi se sjeverno od Brjanska u Rusiji i graniči s Bjelorusijom.


Rusija kaže da je odbila ukrajinski napad, novi udar dronovima na Kijev

Rusija je priopćila da je odbila novi ukrajinski napad na pogranično područje Belgorod, pošto je u petak rano ujutro Kijev ponovno bio na meti napada dronovima u kojemu, po riječima gradonačelnika Vitalija Klička, nitko nije stradao.

"Eksplozije u Kijevu, novi udar dronovima tijekom zračne uzbune diljem zemlje od 3.23 do 4.23 sata po mjesnom vremenu (2.23 do 3.23 sata po srednjoeuropskom), zasad nema dojava o žrtvama", napisao je Kličko na Telegramu.

"Noćas je neprijatelj u napadu upotrijebio 15 krstarećih raketa (ne navodi se kojeg tipa) i 18 iranskih dronova ‘Šahid‘ - sve te zračne ciljeve uništili su naši branitelji", objavila je pak ukrajinska vojska na Facebooku u petak.

"Tijekom dana neprijatelj je ispalio 12 raketa, deset krstarećih tipa ‘Iskander‘ na Kijev (koje su naši branitelji uništili) i dvije protuzračne navođene S-300 na Harkiv", dodala je.

image

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko

Genya Savilov/Afp

Dan ranije, ruske vlasti su izvijestile da su ukrajinske snage pokušale "zauzeti" pogranično područje Belgorod i da su izvele silovite napade u kojima je desetak ljudi ranjeno.

U rusku Belgorodsku oblast, koja se već danima intenzivno bombardira, prošlog tjedna je upala naoružana skupina iz Ukrajine, što je potaknulo pitanje koliko je čvrsta obrana ruske granice.

Skupina koja sebe naziva "Ruski dragovoljački korpus" i kaže da ju čine ruski borci koji podupiru Kijev, preuzela je odgovornost za prošlotjedni upad u Belgorod. U četvrtak popodne je priopćila da se bori na ruskom teritoriju blizu Šebekina.

Te se informacije nisu mogle provjeriti iz neovisnog izvora.

image

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko

Sergei Chuzavkov/Afp

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da je i selo Novopetrovka u toj oblasti bilo na meti napada u kojima su ranjena dva učitelja u mjesnoj školi.

Situacija u Belgorodskoj oblasti je najteža na ruskom teritoriju od veljače 2022. I to u trenutku kada Ukrajina kaže da se mjesecima priprema za veliku protuofenzivu.

Ruske vlasti su u srijedu već počele evakuirati djecu iz posebno opasnih područja u toj oblasti.

I Moskva je u utorak pretrpjela neviđen napad dronovima u kojemu je dvoje ljudi lakše ranjeno i pričinjena je manja šteta, izvijestile su vlasti.

Ukrajinske snage od veljače 2022. redovito bombardiraju i rusku Kursku oblast, blizu ukrajinske granice.

image

Granatiranje Kijeva

Sergei Supinsky/Afp

Guverner ruske regije Brjansk rekao da je tijekom noći granatirano jedno rusko selo

Ukrajinske snage granatirale su selo u zapadnoj ruskoj regiji Brjansk, zbog čega se zapalila jedna kuća, ali nitko nije ozlijeđen, rekao je regionalni guverner Aleksander Bogomaz u objavi na Telegramu u petak.

Ni Reuters ni Guardian nisu mogli potvrditi prijavljeni napad na selo Lomakovka koje se nalazi blizu granice s ukrajinskom regijom Černihiv.

Ruski dužnosnici izvijestili su o intenziviranim napadima iz sjeverne Ukrajine i rekli su da su ukrajinske trupe u četvrtak pokušale prijeći granicu u regiju Belgorod, što je bio prvi takav upad.

Ukrajina negira da je njezina vojska umiješana u upade i kaže da ih provode ruski borci dobrovoljci.


SAD će prestati dijeliti neke podatke New Starta s Rusijom

Sjedinjene Države su priopćile da će od četvrtka prestati Rusiji dostavljati neke obavijesti potrebne prema sporazumu o kontroli naoružanja New Start, izvještava Reuters, uključujući ažuriranja o lokacijama svojih raketa i lansera, kako bi se osvetile Moskvi za "stalna kršenja" sporazuma.

State Department je rekao da će također prestati davati Rusiji telemetrijske informacije - daljinski prikupljene podatke o letu projektila - o lansiranjima američkih interkontinentalnih i balističkih projektila koji se lansiraju s podmornica.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije se službeno povukao iz sporazuma koji ograničava raspoređene strateške nuklearne arsenale. 21. veljače rekao je da će Rusija suspendirati sudjelovanje, ugrožavajući posljednji stup američko-ruske kontrole naoružanja.


Pentagon sklopio ugovor sa Muskovim Starlinkom o satelitskim uslugama za Ukrajinu

Starlink, satelitska komunikacijska usluga koju je pokrenuo Elon Musk, potpisao je ugovor s Ministarstvom obrane SAD-a za kupnju satelitskih usluga za Ukrajinu, rekao je Pentagon.

‘Nastavljamo raditi s nizom globalnih partnera kako bismo osigurali da Ukrajina ima satelitske i komunikacijske mogućnosti koje su im potrebne. Satelitske komunikacije čine vitalni sloj u cjelokupnoj ukrajinskoj komunikacijskoj mreži i odjel sklapa ugovor sa Starlinkom za usluge ove vrste‘, objavili su iz Pentagona.


Ukrajina bila pod uzbunom zbog ruskih raketnih napada

Diljem Ukrajine proglašena je rano u petak uzbuna zbog ruskih raketnih napada te je nakon nekoliko sati od napada ukinuta za veći dio zemlje, uključujući i glavni grad Kijev.

Kijevske vlasti ranije su izvijestile da se radilo o dvije odvojene serije napada.

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da nisu zabilježeni pozivi prema spasilačkim službama.

Rusija je od početka svibnja izvela dvadesetak napada projektilima i dronovima na ukrajinske gradove.

Ukrajina redovito tvrdi da njezina obrana ruši većinu ruskih projektila i dronova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:35