BONGBONGOVA MAJKA

Diktatorova dinastija vraća se na vlast, a cijela država bruji o Picassu na Imeldinu zidu: ‘Zar joj nije to zaplijenjeno?‘

Nakon pobjede Marcosa mlađeg na izborima obitelj je objavila budućeg predsjednika u domu svoje majke, Imelde Marcos

Imelda Marcos u svom domu 2007.

 Romeo Gacad/AFP

Nadmoćna pobjeda Ferdinanda Marcosa mlađeg, sina pokojnog diktatora istog imena, na predsjedničkim izborima na Filipinima označila je povratak obiteljskog klana na vlast.

Nakon pobjede, njegova obitelj objavila je fotografije budućeg predsjednika, nadimka Bongbong, kako slavi u domu svoje majke, Imelde Marcos, a jedno umjetničko djelo na zidu pokrenulo je niz spekulacija, piše Guardian.

Zid nekadašnje prve dame Filipina krasi umjetnička slika slavnog slikara Pabla Picassa - Femme Couche VI (Žena u ležećem položaju VI). Riječ je o jednoj od osam umjetničkih slika koje su antikorupcijski organi zaplijenili 2014. godine, no ne zna se je li riječ o originalu. Neočekivano otkriće akta u plavoj i zelenoj boji zavaljenog na narančasto-žutom krevetu pojačalo je strahove filipinskog naroda da će obitelj iskoristiti novostečenu vlast da na bezobrazan način uguši napore koji se ulažu u povrat nezakonito stečenog bogatstva dinastije Marcos.

Diktatura Ferdinanda Marcosa starijeg bila je tijekom 20-godišnje vladavine obilježena ubojstvima, zatvaranjima, mučenjima protivnika. To razdoblje smatra se jednom od najmračnijih epizoda u povijesti Filipina. Dok su milijuni Filipinaca živjeli u ekstremnom siromaštvu, obitelj Marcos uživala je u ekstravagantnosti i rastrošnosti. Bivša prva dama Filipina, koja je i danas politički aktivna, najpoznatija je po više od 1000 pari cipela pronađenih u njenim odajama nakon što su ona i muž pobjegli s Filipina 1986. nakon prevrata.

Ruben Carranza, bivši povjerenik predsjedničke komisije za dobru vladu (PCGG) koja je osnovana radi istrage i povrata nezakonito stečenog bogatstva, rekao je kako nije jasno je li riječ o originalnom Picassu.

- Gospođa Marcos imala je naviku kupovati krivotvorine, a čak ih je posuđivala za izložbe. Činjenica da ih Imelda Marcos izlaže, ne pokazuje samo njezinu dvoličnost, nego njezinu potrebu da pokaže dvoličnost i ekstravaganciju da ih Filipinci mogu vidjeti, a to je nešto puno gore, rekao je.

- Pokazuje da obitelj Marcos za Filipince uopće nije briga. Ne samo da su ih sada naveli da povjeruju da imaju zlato, nego sada navode narod da povjeruje, ponovno, da imaju toliko bogatstvo da ga mogu pokazivati kadgod požele, smatra Carranza.

Godinama se već na internetu nagađa da Marcosovi imaju ogromne količine zlata, koje su dobili od jedne imućne obitelji kao isplatu jer ih je Marcos stariji pravno zastupao. Prema istoj priči, zlato će se raspodijeliti među narodom ako obitelj ponovno dođe na vlast.

image

Ferdinand Marcos mlađi

Ted Aljibe/AFP

Tijekom kampanje Marcos mlađi je ublažavao ili nijekao zločine koj su se događali za mandata njegova oca. Kao predsjednik imat će ovlasti imenovati povjerenike PCGG-a, čime će dobiti ogroman utjecaj na tijelo koje je uspostavljeno kako bi se vratilo obiteljsko bogatstvo.

PCGG je navodno uspio povratiti oko 4,8 milijardi eura, ali je još 2,3 milijarde dolara zapelo zbog sudskih sporova, a dio novca još uvijek nedostaje, pokazuju nedavna izvješća.

Picassovu umjetninu vlada je trebala zaplijeniti 2014. godine, a bivši povjerenik za dobru vladu Andres Batista tvrdio je kako vjeruje da je umjetnina krivotvorena.

Obitelj Marcos još uvijek vodi sudske sporove zbog opljačkanog bogastva. Imelda se 2018. godine žalila na kaznenu presudu po sedam točki optužnice za korupciju.

Glasnogovornik Marcosa mlađeg Vic Rodriguez nije odgovorio na pitanje tijekom pressice za novinare da pojasni je li umjetničko djelo izloženo u Marcosovom domu originalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:01