SNIMLJEN TRENUTAK DRAME

Deseci nestalih nakon urušavanja nebodera u Floridi: ‘Trećina zgrade je potpuno spljoštena‘

U nesreći je ozlijeđeno najmanje deset osoba, a spasilačke službe spasile su njih 35
 CHANDAN KHANNA/AFP; Joe Raedle/Getty Images/AFP

Stotine vatrogasaca i spasilaca pretražuje ruševine stambene 12-katnice Champlain Towers South u općini Surfside u američkoj saveznoj državi Floridi koja se u četvrtak u 2:00 sati po lokalnom vremenu djelomično urušila, pri čemu su poginule najmanje tri osobe.

Policijska uprava okruga Miami-Dade ustvrdila je da se broj osoba čija se lokacija ne zna popeo s 51 na 99. Iz policije su dodali da se ne zna koliko je osoba bilo u zgradi u trenutku kada se srušila. NBC navodi da je najmanje deset osoba ozlijeđeno u nesreći.

Jedan od vatrogasaca koji sudjeluje u akciji spašavanja rekao je da je iz zgrade u Surfsideu spašeno 35 ljudi, uključujući dvoje izvučenih iz ruševina. Deset spašenih odmah primilo liječničku pomoć, a dvije su osobe poslane na liječenje u obližnju bolnicu. Spasioci su osobe koje su ostale zatočene u drugom dijelu zgrade spašavali pomoću krana.

Zgrada Champlain Towers South sagrađena je 1981. godine, imala je više od 130 stanova, od kojih je oko 80 bilo naseljeno. Ne zna se koliko se u zgradi nalazilo ljudi u vrijeme nesreće. Na krovu zgrade izvodili su se neki građevinski radovi, ali ne zna se je li bilo teške opreme. Miami Herald piše da se smatra da je 55 stambenih jedinica uništeno u kolapsu zgrade.

image
CHANDAN KHANNA/AFP

Guverner Floride Ron DeSantis rekao je da je moguće da u ruševinama ima još žrtava te da će kasnije u četvrtak otputovati u Surfside.

- Pripremamo se za loše vijesti s obzirom na stupanj destrukcije koji smo vidjeli - rekao je DeSantis i dodao da smatra da je brza reakcija spasilačkih službi, policije i liječnika mnogim spasila život.

image
Joe Raedle/Getty Images/AFP
image
Joe Raedle/Getty Images/AFP
image
Joe Raedle/Getty Images/AFP

- Stražnji dio zgrade, najvjerojatnije trećina, potpuno je spljošten - rekao je gradonačelnik Surfsidea Charles Burkett te dodao da ne zna kako je moglo doći do ovakve nesreće.

Jedan muškarac koji je sa svojom braćom šetao psa rekao je da mu je rušenje zgrade zvučalo kao motocikl.

- Zatim smo se okrenuli prema izvoru zvuka i vidjeli oblak dima koji nam se približavao - rekao je muškarac za televizijsku postaju CBS Miami.

- Pitali smo se što se događa pa smo majice omotali oko lica i krenuli prema oblaku. Ubrzo smo naletjeli na jednu zaštitarku koja nam je rekla da se zgrada srušila.

Jedan muškarac koji je svjedočio kolapsu dijela zgrade rekao je da ga je scena koju je zatekao nakon rušenja nalikovala na onu u New Yorku nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. godine.

image
Joe Raedle/Getty Images/AFP
image
Joe Raedle/Getty Images/AFP
image
Joe Raedle/Getty Images/AFP

Santo Mejil (50) rekao je za Miami Herald da je za rušenje zgrade doznao kada ga je nazvala supruga koja se u trenutku kolapsa nalazila u jednoj od tri zgrade koje čine stambeni kompleks Champlain Towers. Mejilova supruga tamo radi kao njegovateljica jedne starije osobe.

- Rekla mi je da je čula eksploziju, da je mislila da je potres - rekao je Mejil te dodao da je njegova supruga među osobama koje su spašene.

image
CHANDAN KHANNA/AFP
image
CHANDAN KHANNA/AFP
image
CHANDAN KHANNA/AFP

Muškarac koji živi u zgradi pored Champlain Towersa rekao je za CBS da je vidio kako se zgrada zatresla te da je potom dotrčao do svog prozora kako bi vidio što se događa.

- Kad sam pogledao kroz prozor, nisam mogao vidjeti (zgradu). Mislio sam da je riječ o oluji ili nečemu sličnome. Kada se prašina slegla, stražnjeg dijela zgrade više nije bilo. Bio je na tlu - rekao je muškarac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 21:25