NOMENKLATURA

‘Da sam majmun, protestirao bih‘: WHO smišlja novo ime za majmunske boginje kako se nitko ne bi osjećao diskriminiranim

"Dodatno, duga je i mračna povijest uspoređivanja crnaca s majmunima. Nikakvi nazivi bolesti ne bi trebali biti okidač za to"

Ilustracija

 Cdc/Sciencephoto/Profimedia/Cdc/Sciencephoto/Profimedia

Majmunske boginje bi uskoro mogle imati novo ime jer postojeće potiče diskriminaciju i stigmatizira.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je prošli tjedan da s "partnerima i stručnjacima diljem svijeta radi na promjeni naziva virusa majmunskih boginja i njegovih sojeva".

Ti su sojevi posebno kontroverzni jer su nazvani po afričkim regijama.

Prošle je godine WHO sve varijante covida odlučio nazvati po slovima grčkog alfabeta kako se ne bi stigmatizirala mjesta gdje su se prvi put pojavile.

Samo nekoliko dana prije nego što je WHO objavio da će majmunskim boginjama promijeniti naziv, skupina znanstvenika u javnom je pismu pozvala na "hitnu potrebu uvođenja nediskriminatorne i nestigmatizirajuće nomenklature" virusa.

U pismu, koje je potpisalo i nekoliko afričkih znanstvenika, posebno se upozorava na "zapadnoafrički" i "srednjoafrički" soj virusa majmunskih boginja.

Ove je godine zabilježeno više od 2100 zaraza majmunskim boginjama, od čega ih je 84 posto u Europi, 12 posto u Sjevernoj i Južnoj Americi, a samo tri posto u Africi.

Nije bolest majmuna

Oyewale Tomori, virolog na sveučilištu Redeemer u Nigeriji, podržava promjenu naziva sojeva majmunskih boginja.

"Ali čak je i naziv majmunske boginje pogrešan", izjavio je AFP-u.

"Da sam majmun, protestirao bih. To zapravo nije bolest majmuna".

Virus je tako nazvan jer je otkriven među majmunima u danskom laboratoriju 1958. godine, ali ljudi su se njime uglavnom zarazili od glodavaca.

Postojeća epidemija neobična je smislu da se isključivo širi kontaktom s čovjeka na čovjeka", kaže Olivier Restif, epidemiolog s Cambridgea.

"I zato je pošteno reći da postojeća epidemija ima malo veze s Afrikom, jednako kao što valovi covida i njegove varijante imaju malo veze s azijskim šišmišima, odakle je izvorno krenuo", dodao je.

Stigmatizacija Afrike

Moses John Bockarie sa sveučilišta Njala u Sijera Leoneu također se slaže s promjenom naziva.

"Majmuni se uglavnom povezuju s Afrikom", kazao je.

"Dodatno, duga je i mračna povijest uspoređivanja crnaca s majmunima. Nikakvi nazivi bolesti ne bi trebali biti okidač za to".

Restif naglašava da je ova debata "dio šireg pitanja stigmatizacije Afrike kao izvora bolesti".

"Vidjeli smo to s HIV-om 80-ih godina prošlog stoljeća i tijekom epidemije ebole 2013. godine", kazao je AFP-u.

WHO će objaviti nove nazive za majmunske boginje što je prije moguće, kazao je čelnik organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Svjetska zdravstvena organizacija odlučila je subotu da ta bolest, iako izaziva zabrinutost, još uvijek ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu.

"Duboko sam zabrinut zbog epidemije majmunskih boginja, očito se radi o prijetnji koja se razvija i moji kolege i ja pažljivo je pratimo", priopćio je Tedros.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:24