RAT U UKRAJINI

Cure detalji o velikom napadu na rusku zračnu bazu, ukrajinski specijalci: ‘Uništeno je 9 helikoptera! A to nije sve...‘

Dramatična ratna zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Napad na zračnu bazu kod Berdjenska

Ključni događaji:

  • Ukrajinci ruskim snagama zadali 'jedan od najznačajnijih udaraca' od početka rata
  • Rusija povlači ratifikaciju sporazuma o zabrani nuklearnih pokusa
  • Vladimir Putin doputovao u Peking
  • Zaoštrile se borbe na području Kupjanska i Limana
  • Ukrajinci napali zračne luke i vojnu opremu u blizini Luhanska i Berdjanska
19:22

Zelenski potvrdio da su u napadu an Berdjansk korišteni američki projektili ATACMS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je Ukrajina na bojnom polju koristila rakete dugog dometa koje su joj dostavili SAD.

Ranije je neimenovani američki dužnosnik rekao da su ATCAMS-i stigli i korišteni protiv ruskih snaga.

14:41

Ukrajina se pohvalila što je sve uništeno u napadima na dvije ruske zračne baze

U utorak su ukrajinske specijalne snage (SSO) potvrdile da su izvršile precizne napade na dvije ruske zračne baze u okupiranim Berdjansku i Lugansku.

U službenom priopćenju SSO-a navodi se da su u suradnji s Oružanim snagama uspješno izveli precizne udare na okupirane aerodrome u Berdjansku i Lugansku.

Prema izvorima iz Zapovjedništva za specijalne operacije (SSO), koji su objavili pojedinosti o operaciji Dragonfly, akcija je pokrenuta nakon što su primljeni obavještajni podaci o protivnikovom korištenju aerodroma u privremeno okupiranim teritorijima Berdjanska i Luganska. Ove informacije otkrile su da Ukrajina raspolaže značajnim zrakoplovnim sredstvima, specijaliziranom opremom i zalihama streljiva.

Nakon temeljite provjere i potvrde obavještajnih podataka, Snage za specijalne operacije podijelile su koordinate i potrebne podatke s Oružanim snagama kako bi omogućile precizni napad. Operacija, vođena tijekom noći sa 16. na 17. listopada, nanijela je znatne gubitke ruskim snagama.

U priopćenju objavljenom danas, SSO navodi da je u raketnim napadima uništeno devet helikoptera različitih vrsta.

Također su dodali da je pogođen jedan protuzračni raketni sustav Pancir, skladište streljiva je značajno oštećeno, a piste na aerodromima su onesposobljene.

'Došlo je do intrigantnog razvoja kada je skladište streljiva u Berdjansku detoniralo, nastavivši se do 4 ujutro, dok je u Lugansku detonacija trajala do 11 sati', stoji u poruci.

13:55

Putin i Orban ponovno potvrdili predanost bilateralnim odnosima

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov najbliži saveznik među čelnicima Europske unije, mađarski premijer Viktor Orban, u utorak su ponovno potvrdili svoju predanost bilateralnim vezama u jeku međunarodnih napetosti oko rata u Ukrajini.

Mađarska - koja se protivila mnogim inicijativama EU-a da podupre Ukrajinu u otporu snagama Moskve i koja dobiva većinu svoje sirove nafte i plina iz Rusije - nikada se nije htjela suprotstaviti Rusiji i pokušava spasiti bilateralne kontakte, rekao je Orban Putinu prije foruma u Pekingu.

Oni su se sastali u vladinoj rezidenciji u kojoj je Putin odsjeo prije početka međunarodnog foruma o kineskoj inicijativi Pojas i put.

"Unatoč činjenici da su u današnjim geopolitičkim uvjetima mogućnosti za održavanje kontakata i razvoj odnosa vrlo ograničene, ipak, može biti samo zadovoljstvo što se naši odnosi s mnogim europskim zemljama održavaju i razvijaju. Jedna od tih zemalja je Mađarska", rekao je Putin Orbanu.

Mađarska ima bliže veze s Rusijom nego s drugim državama EU-a, te se smatra ključnim potencijalnim protivnikom odluke koja bi trebala biti donesena u prosincu o tome treba li otvoriti pregovore o pristupanju s Kijevom. Takva odluka zahtijeva jednoglasnu potporu 27 zemalja članica.

U pokušaju da dobije odobrenje Budimpešte za daljnju pomoć Ukrajini, uključujući početak pregovora o članstvu, Bruxelles razmatra odmrzavanje milijardi eura za Mađarsku koje su bile zamrznute zbog zabrinutosti oko vladavine prava, kažu visoki dužnosnici.

U odgovoru poslanom e-mailom Reutersu, Orbanov šef za odnose s medijima Bertalan Havasi rekao je da su Orban i Putin razgovarali o isporukama plina i nafte i pitanjima nuklearne energije. Prema ugovoru iz 2014. dodijeljenom bez natječaja, ruski energetski div Rosatom gradi nuklearnu elektranu u Mađarskoj.

Havasi je rekao da je Orban naglasio kako je za Europu, uključujući Mađarsku, ključno da prestanu sankcije Rusiji i borbe u Ukrajini te da se zaustavi protok izbjeglica.

Nije rekao tko je inicirao posljednji sastanak.

Putin i Orban posljednji su put razgovarali licem u lice 1. veljače 2022. na višesatnom sastanku u Moskvi, točno tri tjedna prije ruske invazije na Ukrajinu.

12:36

Ukrajinci pogodili zračnu bazu kod Berdjanska i ruskim snagama zadali 'jedan od najznačajnijih udaraca' od početka rata

Ruski propagandist Ilija Tumanov je na svojem utjecajnom Telegram kanalu Fighterbomber ustvrdio da su Ukrajinci, koristeći američke projektile ATACMS, izvršili veliki udar na bazu ruske avijacije nedaleko grada Berdjanska koji je trenutačno u ruskim rukama.

'Veliki su gubici i u ljudstvu i u opremi', kazao je Tumanov.

Napad su ruski vojni izvori opisali kao 'jedan od najznačajnijih udaraca ruskim snagama od početka specijalne vojne operacije, ako ne i najznačajniji'.

Iako još nema službene potvrde da su u napadu doista korišteni ATACMS projektili, video snimke jasno pokazuju kontinuiranu paljbu i seriju eksplozija u zračnoj bazi. Lokalni izvori potvrdili su napad i kazali kako je pričinjena velika materijalna šteta na objektima.

I ukrajinski Glavni stožer priopćio je rano ujutro 17. listopada da su ukrajinske snage pogodile dva ruska helikoptera, skladište streljiva i dio topništva, no nisu naveli detalje o tome gdje su udari izvedeni.

09:09

Rusija povlači ratifikaciju sporazuma o zabrani nuklearnih pokusa

Rusija povlači ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT) zbog neodgovornog stava SAD-a prema globalnoj sigurnosti, rekao je u utorak predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta.

Predsjednik Vladimir Putin, koji je ranije ovog mjeseca predložio Rusiji da opozove ratifikaciju sporazuma iz 1996. jer ga Sjedinjene Države nisu ratificirale, rekao je da nije potvrdio niti odbacio mogućnost nastavljanja nuklearnog testiranja u Rusiji.

"Zbog sigurnosti naše zemlje, povlačimo ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa", rekao je predsjednik Dume Vjačeslav Volodin uoči rasprave i parlamentarnog glasovanja o opozivu ratifikacije.

Volodin je rekao da je Rusija ratificirala ugovor 2000., dok ga Washington nije ratificirao zbog svojeg "neodgovornog stava prema globalnim sigurnosnim pitanjima".

"Ruska Federacija učinit će sve kako bi zaštitila svoje građane i održala globalnu stratešku jednakost", dodao je Volodin.

Rusija povlači ratifikaciju no ostat će potpisnica i nastavit će surađivati sa supotpisnicama i globalnim sustavom praćenja koji upozorava svijet na svaki pokus.

Obnavljanje nuklearnih pokusa u Rusiji, SAD-u ili Kini moglo bi značiti početak nove utrke u nuklearnom naoružanju između velikih sila koje su zaustavile nuklearna testiranja u godinama nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Za mnoge znanstvenike i aktiviste, masivno testiranje nuklearnih bombi tijekom Hladnog rata ukazivalo je na suludost nuklearnog napada koji bi mogao uništiti čovječanstvo i kontaminirati planet stotinama tisuća godina.

Rat u Ukrajini podigao je napetosti između Moskve i Washingtona na najvišu razinu od Kubanske raketne krize, baš u trenutku kada Kina nastoji ojačati svoj nuklearni arsenal kako bi bila u skladu sa svojim statusom supersile u nastajanju.

07:48

Ukrajina napada ruske zračne luke i vojnu opremu

Ukrajinske snage izvele su tijekom noći uspješne udare na zračne luke i opremu u blizini gradova Luhansk i Berdjansk na teritoriju pod kontrolom ruskih snaga, priopćila je ukrajinska vojska u utorak.

"Oružane snage Ukrajine izvršile su dobro ciljane napade na neprijateljska uzletišta i helikoptere u blizini privremeno okupiranih Luhanska i Berdjanska", rekao je odjel za komunikacije ukrajinske vojske u objavi na Telegramu.

Vladimir Rogov, ruski dužnosnik u dijelovima regije Zaporožje pod kontrolom Moskve na jugoistoku Ukrajine, rekao je da udari na Berdjansk nisu bili uspješni.

"Prema preliminarnim informacijama, naš sustav protuzračne obrane uspješno je presreo neprijateljske rakete", rekao je Rogov za Telegram. Podaci o žrtvama i eventualnoj šteti su u tijeku.

Berdjansk je lučki grad u Zaporižju na sjevernoj obali Azovskog mora koje je povezano s Crnim morem.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća. Iz Moskve nije bilo trenutačnih komentara.

Od početka svoje protuofenzive u lipnju, Ukrajina je izvodila česte zračne napade na teritorije pod kontrolom Rusije, s ciljem uništavanja vojne opreme.

07:46

Rusija namjerava probiti ukrajinsku obranu na sjeveroistoku

Rusija namjerava probiti ukrajinsku obranu na području gradova Kupjanska i Limana, nakon zaoštravanja borbi, rekao je zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga.

Snimka koju su objavile ukrajinske kopnene snage prikazuje njihova zapovjednika, generala Oleksandra Sirskog kako obilazi vojnike i govori da su se borbe na području Kupjanska i Limana "znatno zaoštrile".

"Neprijatelj se priprema, ozbiljno se priprema za ofenzivno djelovanje", govori Sirski na snimci objavljenoj na Telegramu. "Glavni je cilj probiti našu obranu i ponovno osvojiti naš teritorij", dodao je.

Vraćanje gradova Kupjanska i Limana, koji se nalaze u blizini drugoga ukrajinskog grada po veličini Harkiva, prošle je godine bilo ključan korak u napredovanju ukrajinske vojske i protjerivanju ruskih snaga iz nekih dijelova Donbasa.

Rusko ministarstvo obrane priznalo je pojačanu vojnu aktivnost na tom području, rekavši da su njihovi vojnici odbili deset ukrajinskih napada na području Kupjanska i još dva na području Limana.

07:44

Putin doputovao u posjet "dragom prijatelju" Xiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u utorak u Peking gdje će se sastati s kineskim kolegom Xi Jinpingom, u posjet koji će pokazati duboko uzajamno povjerenje i partnerstvo bez granica između Kine i Rusije.

Putin i njegova pratnja sletjeli su u utorak ujutro na pekinški međunarodni aerodrom.

Ruski predsjednik malo je putovao u inozemstvo otkako je haški Međunarodni kazneni sud (ICC) u ožujku za njega izdao uhidbeni nalog, optužujući ga da je ilegalno deportirao djecu iz Ukrajine. Putin je početkom mjeseca posjetio Kirgistan.

Nalog ICC-a obvezuje 123 zemlje članice da uhite Putina i prebace ga u Hag na suđenje, stupi li na njihov teritorij. Ni Kirgistan ni Kina nisu članice suda osnovanog za suđenje ratnih zločina.

Xi se zadnji put s "dragim prijateljem" sastao u Moskvi samo nekoliko dana nakon izdavanja naloga. Tada je Xi pozvao Putina na forum Pojasa i cesta, međunarodnoga foruma koji predvodi kineski čelnik. Putin će se sa Xijem sastati u srijedu.

Peking je odbacivao zapadne kritike zbog njegova partnerstva s Moskvom čak i dok se činilo da rat u Ukrajini neće nikad prestati, ustrajući na tome da njihove veze ne krše međunarodne norme, a Kina ima pravo surađivati s kojom god zemljom želi.

Putin je zadnji put posjetio Kinu u vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Pekingu u veljači 2022. godine, kada su Rusija i Kina izjavile da njihov partnerstvo "nema granica" nekoliko dana prije nego što je ruski predsjednik poslao desetke tisuća vojnika na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 14:11