NITKO NIJE ZNAO

Čudo u malenom gradiću: Umro čovjek koji nije imao ni automobil, a ljudima je ostavio milijune

Neki stanovnici predložili su nadogradnju sata gradske vijećnice, obnovu zgrada ili možda kupnju novog stroja za brojanje glasova

Mobilna kućica ilustracija

 Joachim Heller/Alamy/Alamy/Profimedia/Joachim Heller/alamy/alamy/profimedia

Geoffrey Holt bio je neupadljiv čuvar parka mobilnih kućica u Hinsdaleu (New Hampshire) gdje je živio jednostavnim i mirnim životom. Susjedi ga pamte kao osobu koja je u iznošenoj odjeći vozila kosilicu, odlazila u trgovinu i čitao novine. Radio je povremene poslove, rijetko napuštao grad, a onda je preminuo i ostavio zajednici milijune, piše AP.

Ponekad je podučavao srednjoškolce vožnji automobila, no od vlastitog je odustao mijenjajući ga za bicikl i kosilicu. Njegova mobilna kućica bila je poluprazna, nije posjedovao televizor niti kompjuter.

- Činilo se da ima sve što je htio, ali nije htio mnogo, rekao je Holtov najbolji prijatelj i bivši poslodavac Edwin Smith.

Ranije ove godine Holt je umro skrivajući da je multimilijunaš. Njegova oporuka imala je kratke i jasne upute - 3,8 milijuna dolara dajem gradu Hinsdaleu za dobrobit zajednice u područjima obrazovanja, zdravlja, rekreacije i kulture.

- Mislim da nitko nije znao da je bogat. Znam da nije imao puno obitelji, ali ostaviti sve gradu... To je golemi poklon, rekao je Steve Diorio, predsjednik gradskog odbora koji je povremeno mahnuo Holtu iz svog automobila.

Gradić se nalazi na rijeci Connecticut između Vermonta i Massachusettsa, a ime je dobio po Ebenezeru Hinsdaleu, časniku u Francuskom i Indijanskom ratu koji je sagradio utvrdu i mlin. Osim Hinsdaleove kuće koja je izgrađena 1759., grad ima najstariju poštu u zemlji koja kontinuirano radi od 1816. godine.

U tijeku su rasprave na što će se potrošiti novac. Neki stanovnici predložili su nadogradnju sata gradske vijećnice, obnovu zgrada, možda kupnju novog stroja za brojanje glasova u čast Holtu koji je uvijek glasao ili online tečaj za vozače. Organizacija će se prijaviti za bespovratna sredstva preko dobrotvorne zaklade te će tako iz kamata izvlačiti oko 150.000 dolara godišnje.

- Novac ćemo trošiti štedljivo kao što je to radio Holt, rekla je gradska upraviteljica Kathryn Lynch.

Holtov najbolji prijatelj Smith nedavno je doznao za njegovo bogatstvo jer mu se milijunaš povjerio kako su mu investicije krenule neočekivano dobro i da ne zna što će s novcem. Kad je 82-godišnjak preminuo, Smith je ostao šokiran iznosom koji je prikupio.

Alison Holt (81), Holtova sestra, rekla je da zna da je njezin brat ulagao novac što je vjerojatno naslijedio od njihovog oca.

- Geoffrey je imao disleksiju i iako je bio pametan na razne načine, kad se radio o pisanju i sricanju bio je izgubljeni slučaj. Otac je bio profesor književnosti pa je Holt osjećao kao da ga je razočarao. Mislim da je ovime htio zaraditi njegovu pažnju, rekla je Alison.

Tvrdi da njenom bratu nije trebalo mnogo da bude sretan, uvijek ju je pitao treba li joj što, no tužna je što samom sebi nije više ugađao tijekom života. Otkrila je da se mlad oženio i rastao, godinama kasnije zbližio se sa ženom u parku mobilnih kućica te je preselio k njoj. Umrla je 2017. godine, a Alison niti Geoffrey nisu imali djece.

Holt je prije nekoliko godina doživio moždani udar i radio je s terapeutom Jimom Ferryjem, koji ga je opisao kao promišljenog, intelektualnog i otmjenog, ali nije mu bilo ugodno slijediti akademski put kojim su išli članovi obitelji pa se trudio biti koristan i nevidljiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 15:10