SKANDAL U KANADI

Čitav parlament pljeskao ‘ukrajinskom ratnom heroju‘, Zelenski podigao šaku, Poljska u šoku: ‘Odmah nam ga izručite!‘

Zelenski je podigao šaku u znak priznanja, dok je Hunka salutirao

Zelenski u kanadskom parlamentu

 /Twitter

Poljski ministar obrazovanja Przemysław Czarnek objavio je u utorak da je pokrenuo korake prema izručenju Jaroslava Hunke, 98-godišnjeg Ukrajinca koji živi u Kanadi, objavio je Politico.

Tijekom posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog prošlog petka, predsjednik kanadskog parlamenta Anthony Rota predstavio je Hunku kao kanadsko-ukrajinskog ratnog heroja 2. svjetskog rata, koji se borio protiv Rusa. Hunka je doživio ovacije: zastupnici su ustali na noge plješćući veteranu.

Nakon što ih je javnost naknadno podsjetila da je Rusija u tadašnjem ratu bila saveznica te kako je tom logikom Hunka mogao biti jedino na strani nacista, počelo je ispričavanje i reteriranje, do te mjere da je šef parlamenta Rota bio primoran odstupiti.

Reagirale su židovske organizacije i aktivisti: Hunka je bio pripadnik Prve ukrajinske divizije. Bila je poznatija kao Waffen-SS divizija Galicija, odnosno SS 14. Waffen divizija, dobrovoljačka jedinica pod zapovjedništvom nacista, navodi britanski Guardian. Ispričao se i premijer Justin Trudeau. Slike iz parlamenta prikazuju Zelenskog i kanadskog premijera Justina Trudeaua kako stoje i plješću Hunki. Zelenski je podigao šaku u znak priznanja, dok je Hunka salutirao.

"S obzirom na skandalozne događaje u kanadskom parlamentu, koji su uključivali odavanje počasti, u nazočnosti predsjednika Zelenskog, članu zločinačke nacističke formacije SS Galizien, poduzeo sam korake prema mogućem izručenju tog čovjeka Poljskoj", napisao je Czarnek na društvenoj mreži X. Ministar je od poljskog Instituta za nacionalno sjećanje zatražio da hitno ispita traži li se Hunka zbog zločina protiv Poljaka židovskog podrijetla. Dominique Arel, voditeljica ukrajinskih studija na Sveučilištu u Ottawi, tumači da je u toj diviziji ratovalo na tisuće ukrajinskih dobrovoljaca, mnogi sa željom za ukrajinsku neovisnost. Kanadska vlada još je 80-tih formirala komisiju da ispita jesu li postali utočište zločinaca. Nakon 1945. dozvolili su useljavanje 600 pripadnika te divizije, čiji su pripadnici bili optuženi za ubojstva Poljaka i Židova. Kanadska komisija na kraju je presudila da ne može čitava divizija biti prozvana zločinačkom. Sud u Nürnbergu proglasio je zločinačkim Waffen SS, vojno krilo SS-a, ali ne i diviziju Galicija.

Centar za proučavanje holokausta "Simon Wiesenthal" upozorio je da je Hunka pripadao postrojbi koja je "odgovorna za masovno ubojstvo civila s nezamislivom razinom brutalnosti i zla".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:14