PAKAO U GULAGU

‘Čim legnem i zatvorim oči, krenu uvijek jedne te iste riječi. Kako počinje mučenje? S Putinom...‘

Jedan te isti Putinov govor o stanju nacije puštan je zatočenom ruskom oporbenom čelniku Alekseju Navaljnom, kako on tvrdi, 100 dana zaredom

Replika ćelije Alekseja Navaljnog koja je bila postavljena u Vilniusu tijekom summita NATO-a

 Jakub Porzycki/Anadolu Agency Via Afp

Aleksej Navaljni, zatočeni ruski oporbeni vođa, tvrdi da su ga zatvorski čuvari prisiljavali da sluša isti govor predsjednika Vladimira Putina 100 dana zaredom. U poruci koju su proslijedili njegovi odvjetnici, 47-godišnji Navaljni je naveo da se Putinov govor o stanju nacije puštao na razglasu ispred njegove ćelije svake noći mjesecima, a kada se požalio dužnosnicima, rečeno mu je da ga tjeraju da sluša govor u "obrazovne svrhe".

U pismu ruske zatvorske službe koje je objavljeno na njegovom profilu na Instagramu, navodi se da je Putinov govor bio neophodan kako bi se osigurao "odnos poštovanja prema društvu, radu te normama i pravilima ljudskog ponašanja" čelnika oporbe, prenosi britanski The Times.

Navaljni kaže da je rekao zatvorskom čuvaru: "Imaš li ti problema u glavi? Pusti nekog drugog Putina, zar nije bilo dovoljno?". Kao odgovor rečeno mu je da će se Putinovo obraćanje parlamentu puštati svaki dan do njegovog idućeg govora, koji je na rasporedu sljedeće godine.

image

Aleksej Navaljni

Natalia Kolesnikova/Afp

Tijekom dvosatnog govora u parlamentu u veljači, Putin je besjedio da je Kremlj bio prisiljen izvršiti invaziju na Ukrajinu kako bi osujetio zapadnu zavjeru da se "uništi" Rusija. Za tu svoju tvrdnju nije pružio dokaze.

Navaljni, koji je pozvao Ruse da prosvjeduju protiv rata u Ukrajini, služi kaznu od ukupno 11 i pol godina zbog optužbi za prijevaru, koje mnogi smatraju politički motiviranim. Također, prijeti mu dodatnih 30 godina iza rešetaka zbog optužbi za ekstremizam.

‘Predam se, odmahnem glavom i zaspim sretan‘

Navaljni, odvjetnik i antikorupcijski aktivist, istaknuo se nakon što je predvodio masovne prosvjede protiv Putina 2011. i 2012. godine. Njegove internetske istrage o korupciji u Kremlju pratili su deseci milijuna ljudi. Zabranjeno mu je da se kandidira za predsjednika 2018. godine, a preživio je pokušaj atentata nervnim agensom, navodno novičokom, 2020.

Zatočen je u kaznenoj koloniji IK-2, 100-tinjak kilometara istočno od Moskve. Proveo je mjesece u izolaciji u malenoj kaznenoj ćeliji zbog ‘prekršaja‘ kao što je nezakopčavanje gornjeg gumba, za što njegovi pristaše kažu je pokušaj da ga se "slomi". Vandali su napali repliku ćelije, koja je bila postavljena u Vilniusu uoči ovotjednog summita NATO-a kako bi se skrenula pozornost na njegovu nevolju, i pokušali je zapaliti. Prije nego je požar ugašen pretrpjela je manju štetu.

image

Vladimir Putin

Alexey Danichev/Afp

Navaljni se prvi put u svibnju požalio da se Putinovi govori u kaznionici puštaju na najjače. Tu je praksu opisao kao "mučenje Putinom". U poruci objavljenoj na Telegramu, napisao je: "Često dio (govora) u kojem Putin kaže: ‘Mi nismo započeli ovaj rat, oni su ga započeli, a mi ga pokušavamo okončati‘, krene baš u trenutku kad legnem u krevet, navučen pokrivač do brade i zatvorim oči".

"Svaki put kad se ovo dogodi, predam se i odmahnem glavom zbog drskosti ove očigledne laži. I onda pomislim u sebi: ‘Učinio sam pravu stvar. Bolje biti u zatvoru nego podnositi ovakvu vlast‘. I zaspim sretan", napisao je Navaljni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:37