‘NEMAMO NI VODE!‘

Bunt se širi, internet preplavljen snimkama, lažiraju se i brakovi: ‘Kolektivna moralna depresija‘

Dugotrajno raspoređivanje i nedostatak obuke, potpore, hrane i opreme utječu na moral ruskih boraca na istoku kako se rat odugovlači

113. bataljun DNR-a

 Twitter

Napad na istok Ukrajine donio je Kremlju određeni uspjeh na bojnom polju jer su ruske snage polako napredovale u žestokim borbama u Donbasu, no ti dobici imaju visoku cijenu za Moskvu. Naime, sve je više dokaza o velikim žrtvama u ruskim redovima, koje i dalje rastu, a šire se i informacije o tome da se neke jedinice možda približavaju granicama iscrpljenosti nakon više od 100 dana borbi, prenosi The Guardian.

Kako se sukob odugovlačio, pojedini borci izlazili su u javnost s pozivima ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da se provede istraga o uvjetima na bojnom polju te je li njihovo slanje na bojišnicu uopće legalno.

U dvije videosnimke, borci iz područja istočne Ukrajine pod ruskom kontrolom žalili su se na loše uvjete i dugotrajne dužnosti na bojišnici, što je dovelo do iscrpljenosti. "Naše osoblje suočilo se s glađu i hladnoćom”, rekli su borci 113. pukovnije iz Donjecka pod ruskom kontrolom u jednoj snimci objavljenoj na internetu. "U jednom značajnom razdoblju bili smo bez ikakve materijalne, medicinske ili prehrambene potpore".

'Problemi s rotacijom snaga'

"S obzirom na našu stalnu prisutnost (na bojišnici) i činjenicu da među našim osobljem ima osoba s kroničnim zdravstvenim problemima, osoba s mentalnim problemima, nameću se mnoga pitanja koja se zanemaruju od strane viših dužnosnika u stožeru", dodali su.

U jednom se intervjuu ruski vojnik koji se borio kod Kijeva i Harkova, a sada je u istočnoj Ukrajini, požalio na iscrpljenost, rekavši da je čak kontaktirao odvjetnika i požalio se da nije vidio svoju suprugu mjesecima.

"U Ukrajini se borim od početka rata, prošlo je više od tri mjeseca", rekao je za The Guardian vojnik Andrej, koji služi u 37. zasebnoj gardijskoj motorno-streljačkoj brigadi sa sjedištem u Burjatiji u Sibiru. "To je iscrpljujuće, cijela moja jedinica želi odmor, ali naše vodstvo je reklo da nas ne mogu sada zamijeniti"

image

Ruski vojnici u Ukrajini, ilustracija

Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp

Njegove su primjedbe zapravo u skladu s izvješćima o ruskim poteškoćama u rotiranju svojih iscrpljenih vojnika. Napori u smjeru regrutacije su otežani jer Rusija nije otvoreno objavila rat Ukrajini. Kremlj nastavlja inzistirati na tome da se radi o "posebnoj vojnoj operaciji".

"Ruska vojska je vrlo dobro opremljena za kratke kampanje visokog intenziteta koje obilježava velika upotreba topništva", naveli su analitičari Michael Kofman i Rob Lee u novoj analizi ruskih oružanih sposobnosti. "Nasuprot tome, loše je dizajnirana za trajnu okupaciju ili užasan rat iscrpljivanja, koji zahtijeva velik ulog ruskih kopnenih snaga, a to je upravo sukob u kojem se našla. Ruska vojska ne raspolaže brojkama za jednostavno prilagođavanje ili rotiranje snaga, ako se pojavi potreba za znatnom količinom borbene moći u ratu".

Za ljude na terenu to je značilo iscrpljujuće obavljanje dužnosti obilježeno teškom borbom protiv u bitkama prekaljenog neprijatelja, koji je pritom i visoko motiviran da brani svoju domovinu.

'Tri mjeseca kao četiri godine'

"Tri mjeseca borbi meni se već čini dulje od četiri godine, koliko sam proveo služeći vojsku u mirnodopskim uvjetima", rekao je Andrej. "Već sam kontaktirao odvjetnika preko interneta, koji mi je rekao da nas general po zakonu može zadržati ovdje dok nam ne istekne ugovor, tako da ne možemo puno učiniti".

Ove profesionalne ruske jedinice možda su i neke od sretnijih jer u onim drugim, regrutiranim iz samoprozvanih separatističkih republika pod ruskom kontrolom u Donjecku i Lugansku, kažu da su bačeni u bitku uz minimum obuke. Videozapisi pokazuju da neki borci nemaju osnovnu opremu, kao što su zaštitni prsluci, te da su naoružani starim puškama.

"Naša mobilizacija je provedena nezakonito, bez liječničke potvrde", rekao je vojnik koji tvrdi da služi u 107. pukovniji u Donjecku, lojalnoj ruskoj vladi. "Više od 70 posto ovih ovdje (ljudi) je prethodno otpušteno jer se fizički ne mogu boriti. Više od 90 posto se nikada prije nije borilo i prvi put su vidjeli kalašnjikov. Bačeni smo na prve crte bojišnice".

Ruska državna televizija tvrdila je da bi ti vojnici trebali biti spremni boriti se za svoju domovinu, no mještani opisuju prazne ulice i ljude koji se skrivaju kako bi izbjegli stalnu kampanju novačenja u gradovima pod ruskom kontrolom, poput Donjecka i Luganska.

image

Ruski vojnici, Ilustrativna fotografija

/Eyepress Via Afp

Na tim područjima zabilježena je i poplava novih brakova, ali naravno, radi se o lažnim vjenčanjima kako bi se izbjegla mobilizacija.

- Rekao sam svojoj prijateljici - jebiga, nemam izbora, nabavio sam dokumente, idemo ih ispuniti - rekao je jedan od vojnika dodavši da svi pokušavaju pronaći način da pobjegnu s bojišta.

- Nemamo ni vode, a nepodnošljivo je vruće. Plus, na sebi još imamo odore koje smo nosili dok je bilo hladno. Ljudi sjede u rovovima u šoku i nevjerici. Kolektivna morala depresija.

U međuvremenu, rastu i žrtve među ruskim časnicima. Novinar državne televizije izvijestio je kako je nedavno stradali general bojnik Roman Kutuzov poginuo dok je vodio snage na istoku u bitku.

"General je poveo vojnike u napad, kao da nema dovoljno pukovnika", napisao je ruski novinar Aleksandar Sladkov u objavi na Telegramu.

Zapadni dužnosnici rekli su da su ruski časnici srednjeg i nižeg ranga također podnijeli teške žrtve "jer se drže beskompromisne razine odgovornosti za učinak svojih jedinica".

Ginu i plaćenici

"Slično tome, niži časnici morali su voditi taktičke akcije najniže razine, budući da vojsci nedostaje kadar visoko obučenih i ovlaštenih dočasnika, koji ispunjavaju tu ulogu u zapadnim snagama", ustvrdili su britanski obavještajci prošlog tjedna.

Rusija je također koristila plaćene borce za jačanje svojih snaga od samog početka rata. Procjenjuje se da je u ofenzivi na Donbas raspoređeno između 10.000 i 20.000 plaćenika, uključujući borce zloglasne Wagner grupe, rekao je jedan europski dužnosnik u travnju.

Te su jedinice također izvijestile o velikim žrtvama. Vladimir Andanov, veteran Wagnerov vojnik iz Burjatije, kako je izvještavano, poginuo u borbama u istočnoj Ukrajini krajem prošlog tjedna. Njegovu smrt potvrdili su regionalni mediji i ruske vojne organizacije. Ranije se borio u Siriji i Donbasu, gdje je bio optužen za sudjelovanje u ubojstvima.

Prošlog mjeseca, dva navodna borca Wagner grupe iz Bjelorusije optužena su za ubojstvo civila u blizini Kijeva, čime su postali prvi međunarodni plaćenici koji su se suočili s optužbama za ratne zločine u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:38