NEMA MILOSTI

Brutalna osveta nad izdajicama, u Kijevu više i ne skrivaju svoje namjere: ‘Počeo je lov...‘

Ukrajinska vojska i dalje osvaja gradove i sela u pokrajinama koje je Ruska Federacija "pripojila"

Natalija Romaničenko, Oleg Kalajda; Volodimir Saldo, Ivan Šuško

 Stringer/Anadolu Agency/Anadolu Agency Via Afp; Screenshot/YouTube; Screenshot/Twitter/

Ukrajinci su u diverzantskim akcijama dosad ubili 18 sunarodnjaka koji su radili za ruske okupacijske vlasti. Kijev se sve više oslanja na tajne diverzantske napade u nastojanju da preotme Rusima okupirane dijelove zemlje, piše britanski Guardian.

Ukrajinci ne prihvaćaju odluku Vladimira Putina o aneksiji četiri okupirane ukrajinske regije. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak obećao je nastaviti oslobađanje privremeno okupiranih područja vojnim sredstvima. To uključuje regularnu vojsku, ali i intenziviranje specijalnih diverzantskih operacija, istaknuo je Podoljak.

"Aneksija tih teritorija postoji samo u ruskoj virtualnoj TV stvarnosti. Za apologete ‘ruskog svijeta‘ bit će bolniji susret sa stvarnošću i ukrajinskim oružanim snagama", upozorio je Podoljak.

Dobrovoljno pomagali

Ukrajinske vlasti prošlog su tjedna objavile popis od 390 kolaboracionista samo u regiji Zaporižja. Kolaboracionisti će biti procesuirani jer su dobrovoljno pomagali ruskim izbornim komisijama prilikom referenduma za otcjepljenje. Objavljene su fotografije još četvero Ukrajinaca za koje se tvrdi da su imali važne uloge u organiziranju proruskih referenduma na području Donjecka i Luganska. Prema zakonu o kolaboraciji usvojenom u proljeće, oni koji aktivno surađuju s Rusijom bit će kazneno gonjeni, ovisno o trajanju i prirodi suradnje.

No neki nikad neće doživjeti procesuiranje, jer su već likvidirani. Ruski državni mediji i okupacijski dužnosnici okrivili su Ukrajinu za nekoliko "terorističkih napada". Ukrajina pak to smatra opravdanim u ratu u kojem su ruske snage ubile na tisuće ukrajinskih civila i vojnika i miljune Ukrajinaca natjerale da napuste domove.

Prošlog četvrtka je u Zaporižnji eksplodirala bomba pod automobilom Olene Šapurove, koja upravlja školstvom u gradu Melitopolju pod ruskom okupacijom. Gradonačelnik Melitopolja u progonstvu Ivan Fedorov na ukrajinskoj televiziji je rekao da je automobil dijelom izgorio u napadu, ali je Šapurova preživjela. Fedorov je rekao da su napad izvele ukrajinske snage otpora.

Daily Mail navodi da su Rusima koji su u okupiranoj Balakliji ispitivali i mučili lokalno stanovništvo pomogali su neki Ukrajinci. Na popisu imena kolaboracionista našao se tako Oleg Kalajda (48), nezaposleni bivši šef osiguranja u jednoj farmi pilića kojeg su Rusi na mjesto šefa policije promovirali nakon što je ovaj pristao izvršavati njihove naredbe. Lokalni su dužnosnici rekli da je Kalajda svojevoljno pomagao Rusima te da su ga oni zauzvrat imenovali generalom. Kalajda je nakon što su Ukrajinci oslobodili Balakliju pokušao pobjeći na teritorij pod kontrolom Rusa, međutim Ukrajinci su ga uhvatili. Prijeti mu zatvorska kazna od možda čak 15 godina. Kalajdina supruga, djelatnica u vatrogasnom dispečerskom centru koja je također navodno pomagala Rusima, nije uhvaćena.

Rusi su Nataliju Romaničenko, samohrana majku i bivšu glumica koja preko interneta prodaje knedle i kobasice, postavili za gradonačelnicu Vasilivke.

S Rusima je surađivao i Dmitrij Čigrinov (45), osumnjičeni za otmicu i ozljeđivanje talaca na istoku Ukrajine. Njega se tereti da je ruskim snagama donosio hranu, otkrivao im imena djelatnika ukrajinske policije te da se pokušao dokopati funkcije gradonačelnika jednog ukrajinskog grada. Čigrinov se u jednom trenutku čak i pojavio na ruskoj televiziji te tamo hvalio Ruse.

Volodimir Saldo, bivši gradonačelnik Hersona, bio je još jedan u nizu simpatizera Kremlja koji su nakon ruske invazije dobili priliku obnašati političke funkcije. Saldo je tako je ruskom predsjedniku Vladimiru Putin predao Herson. Salda su prije dva mjeseca pokušali otrovati, međutim preživio je taj pokušaj atentata.

image

Volodimir Saldo (drugi slijeva)

STRINGER/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Zabavljač na vjenčanjima Ivan Šuško postao je gradonačelnik jednog grada u Zaporiškoj oblasti nakon što su je Rusi zauzeli. Poginuo je u kolovozu nakon što mu je pod automobil postavljena bomba.

Od 18 napada na proruske lidere na okupiranim područjima, 12 se odnosilo na bombe postavljene ispod automobila ili u blizini mete. Petero ih je ubijeno vatrenim oružjem, a jedna osoba trovanjem.

Bivši zastupnik iz stranke ukrajinskog presjednika, Oleksij Kovalov, u srpnju je preuzeo dužnost zamjenika guvernera okupirane regije Herson, a 28. kolovoza je ubijen iz vatrenog oružja u svom domu. Prije toga, u lipnju je pod Kovalovljev automobil postavljena bomba. Nakon prvog atentata Kovalov je iz bolnice za taj napad okrivio ukrajinske sigurnosne službe.

Ometanje neprijatelja

Ukrajina priznaje da su tajne diverzantske snage službeni dio njezinih vojnih snaga od 2014. Njihov zadatak je da ometaju neprijatelja ako neko područje padne pod okupaciju, tumači Sergij Kuzan, voditelj Ukrajinskog centra za sigurnost i suradnju

Što je važno, u Kijevu više i ne skrivaju svoje namjere. Anton Geraščenko, jedan od savjetnika Zelenskog je rekao:

- Raspisan je lov na kolaboracioniste i njihov život nije zaštićen zakonom. Naše obavještajne službe ih eliminiraju...

Ukrajinske diverzante vode i obučavaju ukrajinske specijalne postrojbe, koje su odgovorne za provođenje subverzivnih djela više razine, rekao je Kuzan. Taj vojni analitičar ističe da su im se stotine ljudi javile da prođu obuku za diverzantske aktivnosti. Njihov cilj je da ostanu na nekom području i nakon što padne u ruke ruske vojske, pa im je zadatak ubijanje visokorangiranih političkih i vojnih vođa okupatorskih snaga. Također bi trebali izgraditi informativne mreže i proslijeđivati informacije ukrajinskim vlastima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:01