VELIKA PETICIJA

Brojni poznati Putinu: ‘Taj čovjek nalazi se u jednoj od najsurovijih tamnica u vašoj zemlji. Pustite ga!‘

‘U samici je, sobici ne većoj od pseće kućice. Bez obzira što ima visoku temperaturu, cijeli dan mora stajati na nogama‘

Aleksej Navaljni

 Kirill Kudryavtsev/Afp

- Pišemo vam o onome što vi jako dobro znate. Aleksej Navaljni nalazi se u zatvoru IK -6, jednoj od najsurovijih tamnica u vašoj zemlji. Njega opetovano smještaju u samicu, betonsku sobicu ne veću od pseće kućice, bez ventilacije, a posjete rodbine i telefonski pozivi su mu zabranjeni, a ni odvjetnici ne mogu do njega. Bez obzira na to što ima visoku temperaturu, cijeli dan mora stajati na nogama. (...) Navaljni je u zatvoru prema optužbama koje ni jedan neovisni sud ne bi prihvatio. Podržavamo poziv njemačke vlade, vlade SAD- a te EU-a da ga se odmah oslobodi. To vi možete, - stoji u peticiji, koju je potpisalo čak 131 poznata javna ličnost - pisci, glumci, redatelji, povjesničari i mnogu dobitnici Nobelove nagrade za književnost, a kojom se od ruskog predsjednika Vladimira Putina traži oslobađanje najpoznatijeg ruskog demokratskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog čije se zdravstveno stanje pogoršava, a sada mu režim sprema i novo suđenje za "terorizam", za što mu prijeti dodatna 30 - godišnja zatvorska kazna.

Peticiju su potpisali između ostalih i bjeloruska Nobelovka, književnica Svetlana Aleksijevič kojoj je zbog njenih stavova u Bjelorusiji prijetilo uhićenje, zatim poznati ruski baletna i glumac Mihail Barišnjikov, poljska Nobelovka Olga Tokarczuk, turski Nobelovac Orhan Pamuk kao i njemačka dobitnica Nobela Herta Müller, peruanski pisac Mario Vargas Llosa, britanska književnica Joanne K. Rowling, iranski književnik Salman Rushdie, dramaturg Tom Stoppard, povjesničar Simon Sebag Montefiore, autor najbolje biografije Staljina, grčki režiser dobitnika Oscara Costa-Gavras te mnogi slavni glumci poput Vanesse Redgrave, Jean Renoa, Benedicta Cumberbatcha i Jude Lawa.

Oni su se nadovezali na peticiju koju je potpisalo čak 600 ruskih liječnika, 100 ruskih odvjetnika i sto lokalnih političara koji su imali hrabrosti da u Rusiji zatraže za Putinovog "neprijatelja broj jedan" Navaljnog adekvatnu liječničku skrb. Njegov odvjetnik Vadim Kobzev na svom je Twitteru nedavno napisao kako ima velikih problema sa želucem, a zatvorska uprava mu je zabranila korištenje kantine i odredila samicu, jer je objavio da varaju na otkupu hrane. Osim toga, zatvorski liječnik mu je na pitanje -"Što mi je‘", kratko odgovorio - Proljeće je, svi tada imamo problema".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:34