PODACI POST OFFICEA

Britanci kupuju kune kao ludi, podaci su zapanjujući: ‘Brojke su nas iznenadile, to znači samo jedno...‘

Rast razmjene funte za kunu ove je godine porasla za čak 137 posto u odnosu na lanjsku godinu

Stradun u Dubrovniku

 Bozo Radic/Cropix

Pored eura i američkog dolara, Britancima najomiljenija valute ove je godine hrvatska kuna, a prema informacijama britanskog Post Officea, razmjena funte za kunu ove je godine porasla za čak 137 posto u odnosu na lanjsku godinu iz čega se zaključuje kako bi Hrvatska ove godine mogla profitirati od britanskih posjetitelja.

- I inače primjećujemo porast u proljeće, no brojke iz ožujka su nas zbilja iznenadile iz čega zaključujemo da će Hrvatska ove godine imati još jednu iznimno uspješnu turističku godinu", kazao je za TTG Media Nick Boden iz Post Officea.

Interes Britanaca također je prilično velik i za barbadoški i jamajčanski dolar te meksičke pesose, kao i za tursku liru koja bilježi 85 posto veći promet u odnosu na godinu ranije.

Ipak, ovo posljednje tumači se inflacionim razlozima jer Britanci sada za tursku liru dobivaju 62 posto više vrijednosti nego prije godinu dana.

Post Office također navodi kako će britanski turisti profitirati od rasta vrijednosti funte, posebno oni koji će ove godine putovati na Mauricijus, Costa Ricu ili u Japan, ali i oni koji će ljetovati u Turskoj.

Prema izračunu Post Officea, Turska je trenutno najjeftinija zemlja za ljetovanje Britanaca – hrana i piće tamo su znatno jeftiniji nego u konkurentskim destinacijama, a turistička košarica koju čine kava, voda, osvježavajuća pića te obrok u tri slijeda u Turskoj se mogu dobiti za nešto malo iznad 20 funti dok je sljedeća najjeftinija destinacija američki Orlando gdje košarica košta preko 55 funti.

Kad je u pitanju cijena, Hrvatska ovdje nije konkurentna već se pored Turska spominju destinacije kao što su Kostarika, Jamajka, Barbados i Mauricijus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:29