POBJEGLI U BERLIN

Bosanska obitelj glavna je tema u cijeloj Njemačkoj: ‘Čini se da u cijeloj ovoj priči postoji i druga istina...‘

"Ne mogu si zamisliti da se cijela stvar odvijala tako kako se predstavlja", rekla je bivša načelnica općine Lieberose

Neonacisti na njemačkim ulicama

 /Profimedia

„Istina broj jedan kaže da je iz ovog brandenburškog mjesta jedna bosanska obitelj nakon samo tri dana pobjegla u Berlin i to zbog rasističkih napada. Ali izgleda da postoji i druga istina", piše njemački list Die Welt u reportaži iz Lieberosea, a prenosi Deutsche Welle.

Što se doista dogodilo u naselju udaljenom oko 30 kilometara od Cottbusa? To je predmet istrage koja je još u tijeku.

„A istina broj dva, a u nju vjeruju ljudi iz mjesta, kaže da se radilo o međusobnim napadima. Otac bosanske obitelji je navodno napao dva mladića remenom", piše berlinski list.

Policija istražuje detalje i te verzije, o čemu je DW već nedavno pisao u članku u kojem je samohrana majka Enisa B. opisala svoju verziju priče.

Po informacijama Die Welta, postoji i nalog za uhićenje tog muškarca, u vezi jednog drugog delikta. S obzirom na to da je istraga u tijeku, ni policija a ni Državno odvjetništvo ne žele komentirati ovaj slučaj.

Otjerani

Enisa B. se sa svojih četvero djece koncem srpnja doselila u Lieberose. Unajmili su stan u prizemlju jedne kuće. 33-godišnjakinja podrijetlom iz Tuzle u Njemačkoj živi od 2015. Godinama je obitelj živjela u Berlinu, od socijalne pomoći, u jednom manjem stanu. Enisa B. je bila u potrazi za većim stanom, ali nije uspjela pronaći ništa prikladno za skroman budžet s kojim raspolaže, cijene stanova su u Berlinu porasle proteklih godina. I tako je sreću potražila u provinciji, u Lieberoseu.

„27. srpnja, bio je to četvrtak, došao je dan selidbe. Enisa B. se sa četvero djece i jednim muškarcem, za kojeg je policiji rekla da je to njezin poznanik, ali se očito radilo o njezinom bivšem partneru, odnosno ocu njezine djece, odvezla u Brandenburg", piše berlinski list.

„Samo tri dana i četiri noći je navodno potrajalo dok se u Lieberoseu nisu manifestirali rasistički napadi, i to u tolikoj mjeru da su Enisu B. i njezinu djecu očito potjerali iz mjesta. Ali bijeg je možda imao druge razloge", tvrdi Die Welt.

Njemački list prenosi Enisinu verziju priče, s kojom je ona upoznala i humanitarnu organizaciju Opferperspektive e. V. Tu se spominje jednog muškarca koji je kucao na njezin prozor, koji je uzvikivao „Heil Hitler", skupina mladih osoba koje su dan kasnije rasistički vrijeđali Enisinu 12-godišnju kćerku. Ali i, kako piše Die Welt, Enisinog bivšeg partnera koji je mladićima zaprijetio ako ne odu, pritom je u rukama imao nekakav alat, kako se tvrdi.

Oni su navodno pobjegli, ali i zaprijetili da će se vratiti – s oružjem, piše Die Welt.

Nakon toga se obitelj zabarikadirala u stanu, a iduće jutro alarmirali su policiju. Opferperspektive je nakon toga na Twitteru objavila detalje, nakon čega su o toj priči izvijestili brojni mediji u Njemačkoj, među njima i DW. No, je li sve to bilo tako ili postoji i druga verzija, pita se Die Welt.

Dobacili "nešto glupo"

"Ne mogu si zamisliti da se cijela stvar odvijala tako kako se predstavlja", citira Die Welt Kerstin Michelchen. 63-godišnjakinja je 19 godina bila načelnica općine Lieberose, ona tvrdi da u tom mjestu nema desno-ekstremnih grupa, te dodaje da joj nisu poznati slični slučajevi.

Novinari berlinskog lista su razgovarali s Michelchen, ona smatra da je sve bilo drugačije, jer kako kaže, svaka priča ima dvije strane. „Nije to bila skupina mladića, već dva mlada muškarca starih oko 20 godina. Ona ih poznaje od malih nogu. To su bili pristojni momci, koji su se kao i mnogi drugi u njihovoj dobnoj skupini sigurno dosađivali i sjedili na glavnom trgu”, tako Die Welt prenosi njezine riječi.

Ipak se dodaje kako ona ne isključuje mogućnost da su oni dobacili "nešto glupo”.

Michelchen za Die Welt opisuje kako se posljednjih godina puno toga primijenilo u mjestu, da za mlade nema puno posla, da klub za mlade više ne radi, i da se generalno gledajući ne treba čuditi "kada se mladi možda daju zavesti političkim raspoloženjem”.

Ona napominje da ta dva mlada čovjeka nisu desni ekstremisti, iako se tako oblače, dodaje Die Welt. Otac jednog od tih mladića je upravo muškarac koji je kucao na prozor Enise B. i uzvikivao "Heil Hitler”, kaže Michelchen. "On je malo čudan”, kaže ona. I dodaje da je i bosanska obitelj suodgovorna za ono što se dogodilo u mjestu. Michelchen ne razumije kako se samo moglo dogoditi da stvari tako eskaliraju, prenosi Deutsche Welle.

Ne žele se vratiti

Što se doista dogodilo u Lieberoseu? Zašto je bosanska obitelj tako naglo napustila mjesto? Kakvu ulogu u svemu ima muškarac koji je očito bivši partner Enise B.? To trenutno istražuje Državno odvjetništvo Cottbus.

Glasnogovornika Policije Cottbus Ines Filohn za Die Welt je potvrdila da su kaznene prijave podnijeli i bosanska obitelj, ali i dva spomenuta mladića.

Protiv bivšeg partnera Enise B. se, kako dodaje Die Welt, vodi istraga zbog sumnje u nanošenje opasnih tjelesnih ozljeda. Istražuje se i protiv muškarca koji je navodno uzvikivao „Heil Hitler", i to zbog sumnje u korištenje protuustavnih simbola.

Ali zašto je obitelj tako naglo napustila Lieberose? Po informacijama Die Welta, odlučujuću ulogu bi mogao imati bivši partner Enise B., kojeg policija traži. Trenutno se ne zna gdje se on nalazi.

Bosanska obitelj danas živi u Berlinu, Enisa B. i njezina djeca su smješteni kod jednog poznanika, piše Die Welt. I na kraju dodaje: „Nikada se više ne žele vratiti u Lieberose."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:08