KRAJNJI JE ČAS

Borrell pozvao Europu da napokon djeluje: ‘Izvadimo ih iz naših vojarni, što prije, ne možemo ovisiti o njima‘

Zemlje članice Europske unije trebaju poslati svoje proturaketne sustave kako bi ojačale protuzračnu obranu Ukrajine dok Rusija napada njene gradove
 Ina Fassbender/Afp

Zemlje članice Europske unije trebaju poslati svoje proturaketne sustave kako bi ojačale protuzračnu obranu Ukrajine dok Rusija napada njene gradove, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell u četvrtak, upozorivši da se Europa ne može oslanjati isključivo na Washington kada je riječ o pomoći za Kijev.

Više od dvije godine nakon početka ruske invazije, Ukrajina se suočava s nedostatkom streljiva, republikanci u američkom Kongresu blokiraju ključnu vojnu pomoć, a EU ne uspijeva na vrijeme dostaviti dovoljno streljiva.

- Imamo Patriote, imamo proturaketne sustave. Moramo ih izvaditi iz naših vojarni, gdje se nalaze za svaki slučaj, i poslati ih u Ukrajinu, gdje bijesni rat, rekao je Borrell novinarima na sastanku ministara vanjskih poslova iz zemalja članica skupine G7 na otoku Capriju.

- Inače će biti uništen elektroenergetski sustav Ukrajine. A nijedna se zemlja ne može boriti bez električne energije u domovima, u tvornicama, za internet, za sve, dodao je.

Ukrajinska protuzračna obrana je ključno pitanje za ministre okupljene u Italiji, nakon što je Njemačka u srijedu apelirala na Europsku uniju i NATO savez da više učine kako bi se pomoglo Kijevu.

- Siguran sam da ćemo to učiniti, no moramo to brzo obaviti, poručio je Borrell, dodavši da žali što "unutarnja politika" u Sjedinjenim Američkim Državama odgađa prijeko potreban paket pomoći za Ukrajinu u vrijednosti od 60,84 milijarde dolara.

- Ne možemo ovisiti samo o SAD-u. Moramo preuzeti vlastitu odgovornost i prestati govoriti: ‘SAD je dovoljan‘, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:46