ZA SVE ORIJENTACIJE

Blockbuster igra Mass Effect 3 igračima nudi homoseksualne romanse

Nastavak najpopularnije igre iz 2010., Mass Effect 3 akcijska je igra s razvijenom pričom u kojoj igrači mogu ostvariti i romanse s kompjutorskim likovima - pa čak i istospolne romanse
 Bioware / EA / Bioware / EA

Danas je u SAD-u izašao posljednji nastavak popularnog „ Mass Effect “ serijala, akcijske kompjuterske igre koja zamućuje granicu između medija i može se smatrati pravim interaktivnim filmom. Likovima u igri glasove daju slavni holywoodski glumci poput Martina Sheena , Carrie-Ann Moss, Freddia Princa Jr. i mnogih drugih.

Kroz priču, koja predstavlja svojevrsni kolaž klasičnih tema svemirskih opera – rasa ubilački nastrojenih mašina, galaktičko društvo puno raznovrsnih vrsti koje treba spasiti od uništenja, te tajni davno umrle civilizacije koje treba otkriti – glavni protagonist igre, Komandant Shepard, ima priliku biti komandos, tajni agent, arheolog, pa čak i inter-galaktički ljubavnik.

Bez obzira na recikliranu priču i medij video igre, ono što cijeloj priči daje uvjerljivost su profesionalno odglumljeni glasovi, koje se može usporediti sa novijim dugometražnim animiranim filmovima. Uz Sheena i Moss, glasove likovima iz igre daju i komičar Seth Green, karakterni glumac Keith David, te cijeli set glumaca poznatih po ulogama u svemirskim sapunicama – od Tricie Helfer iz „Battlestar Galactice“ do Claudie Black iz „Farscapea“.

Producent Bioware, tvrtka koja je postala poznata po složenim pričama i uvjerljivom razvoju likova u svojim igrama, i prije je uključivala i ljubavne priče kao element svojih igara. U prvom nastavku Mass Effecta, Komandant Shepard, koji prema želji igrača može biti muško ili žensko, ima potencijalnu ljubavnu priču sa muškim specijalcem kao žena ili sa seksi narednicom kao muškarac.

Ono što je podiglo prašinu medija još u prvom dijelu bila je vanzemaljka Liara – pripadnik jednospolne rase čiji svi pripadnici izgledaju kao seksi plave žene sa pipcima umjesto kose. Liara je mogla biti ljubavni interes i muškom i ženskom Shepardu, pa su mnogi puritanski mediji u Americi osudili mogućnost „lezbijskog“ odnosa u igri.

Bioware se, doduše, tada branio da Liara tehnički nije „žensko“, jer su svi pripadnici njene rase istog spola, te da time i odnos ne može biti lezbijski, no ta tehnička razlika ostala je potpuno zanemarena od strane religioznih organizacija koje su igru osuđivale, i od strane tinejdžera koji su igrali i veselili se scenama lezbijskog seksa.

Željeći izbjeći kontroverzu iz prvog nastavka, Bioware je izbacio bilo kakve istospolne odnose u drugom nastavku, a igra je probila sve rekorde popularnosti usprkos manjku kontroverze – postavši jedna od najprodavanijih igara godine, te osvojivši nagrade za najbolju igru godine od većine portala i stručnih organizacija posvećenih računalnim igrama.

U najnovijem i, prema Biowareu, posljednjem nastavku Mass Effecta, izvršni producent Casey Hudson iznenadio je obožavatelje najavom da će u trećem dijelu omogućiti i prave istospolne romanse , čak i za muške verzije Komandanta Sheparda.

„Shvatili smo da moramo promijeniti način na koji radimo stvari,“ kaže Hudson. „Možete preuzeti ulogu tog lika, ali to nije samo lik koji smo mi dali vama. To je lik kojeg vi sami stvarate, birate izgled, i imate puno kontrole nad time tko ste vi. I onda tom liku dodamo ljubavnu priču. Onda dodamo da možete biti i drugog spola, znači ženski Komandant Shepard, i dodamo i ljubavnu priču za to. Kako dodajemo stvari u simulaciju, počinje biti sve kompletnija.“

„U jednom trenutku, ljudi shvate da stvari koje nedostaju u simulaciji postaju sve vidljivije. Naš cilj je da uključimo sve u našu priču, i zato smo napravili ove izmjene u Mass Effectu 3.“

Iako će odluka o uključivanju istospolnih romansi vjerojatno ponovno izazvati bijes konzervativnijih medija, čak je i određeni broj obožavatelja igre razočaran i zabrinut ovom odlukom. Njihova zabrinutost nije toliko uzrokovana samom homoseksualnošću, koliko brigom da će nove izmjene poznatim i razrađenim likovima iznenadno dati novu seksualnu orijentaciju na koju ništa nije ukazivalo u protekle dvije igre - koje su uključivale preko 80 sati igranja i karakternog razvoja likova. No, konačnu presudu o ispravnosti ili neispravnosti te odluke ipak će dati - prodajne brojke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 14:32