FIDESZ GASI POŽAR

Bliskom Orbanovom suradniku skinut imunitet, ‘umočen‘ je u veliki korupcijski skandal: ‘Vrlo neugodno‘

Nakon pada komunističke diktature krajem osamdesetih, Völner je dugo godina radio kao pravnik, a u Fidesz je stupio tek 2004.

Viktor Orban i Pal Völner

 Afp

U Mađarskoj premijera Viktora Orbana, gotovo nitko nikada iz bliskog kruga premijera ne upadne u nevolje zbog korupcije. No sada se dogodilo upravo to. Početkom tjedna Mađarski parlament je oduzeo imunitet zastupniku Palu Völneru. Nepunih tjedan dana prije toga je državni tajnik i zamjenik ministra pravosuđa iz redova vladajuće stranke Fidesz, podnio ostavku. I to nakon što je državno odvjetništvo objavilo kako je protiv ovog političara pokrenulo postupak zbog sumnje u korupciju, piše Deutsche Welle.

Novac za atraktivna radna mjesta

Sumnja se da je Völner na svom položaju, na kojem je odlučivao i o imenovanju novih sudskih ovrhovoditelja, za pogodovanje pri izboru redovito primao iznose između (preračunato) 5.500 i 13.800 eura. U procesu je sudjelovao i predsjednik odjela za sudske ovrhe Gyögs Schadl koji je Völneru slao novac i imena onih koji su trebali biti izabrani. Ta praksa je bila izuzetno unosna: Völner je tijekom godina tako zaradio oko 230.000 eura, a Schadl preko 2,2 milijuna. Mito je plaćan i za ostala atraktivna radna mjesta, a Völner i Schadl su se kao u kakvom trileru, nalazili u restoranima i garažama, isplate su se u pravilu vršile jednom mjesečno.

Funkcija sudskih ovrhovoditelja je reformirana 2015. nakon brojnih pritužbi na njihov rad. Od tada je pravni fakultet uvjet za dobivanje ovog atraktivnog položaja u javnoj službi.

Schadl i njegova supruga su još početkom studenog uhićeni u budimpeštanskoj zračnoj luci kratko uoči leta za Dubai. Od tada on, zajedno s još pet ostalih optuženih u ovoj aferi, sjedi u istražnom zatvoru. Jedan od njih je, kako pišu mađarski mediji, već iskazao protiv Völnera.

Što je posebno škakljivo za vladajuću garnituru, 59-godišnji Völner nije bio samo jedan od ključnih dužnosnika u pravosuđu nego i jedan od važnijih stratega u Fideszu, stranci premijera Viktora Orbana. Kao predstavnik ove stranke za sjeverno mađarsku regiju Komarom-Esztergom ovaj pravnik je važna karika u Orbanovom lancu političke moći u Mađarskoj. Orban i on se znaju još sa studija prava u Budimpešti.

Afera Pegaz

Nakon pada komunističke diktature krajem osamdesetih, Völner je dugo godina radio kao pravnik, a u Fidesz je stupio tek 2004. Njegov politički uspon počinje Orbanovom pobjedom 2010. kada postaje zastupnik i državni tajnik u ministarstvu za nacionalni razvoj. On je na tom mjestu vodio relativno povučen politički život bez pretjeranog isticanja u stranačkoj nomenklaturi.

Sve dok se njegovo ime nije počelo spominjati u svezi sa skandalom oko Pegaza, programa za špijuniranje pametnih telefona. Program koji je zamišljen za praćenje terorističkih i kriminalnih aktivnosti je u Mađarskoj korišten za prisluškivanje nepoćudnih novinara i političkih protivnika.I to posebice onih koji su zbog istraga u svezi s koruptivnim aktivnostima vlade upali u oči.

Može li Orban spasiti stvar

"Slučaj Völner je vrlo neugodan za Orbanovu vladu", kaže Andras Biro-Nagy direktor trusta mozgova Policy Solutions. Najvažnija tema glavnog Orbanovog protivnika, oporbenog kandidata Petera Marki-Zaya je, kako za DW kaže Biro-Nagy, borba protiv korupcije. Völnerov slučaj potkrepljuje narativ oporbe da je Fidesz izgradio visokorazvijenu koruptivnu mrežu koja u međuvremenu čvrsto u rukama drži sve pore javnog života u Mađarskoj, piše Deutsche Welle.

Orban naprotiv želi dokazati kako je Völner radio na svoju ruku i kako čitav slučaj s Fideszom nema veze.

No već i sam početak istrage u slučaju Völnera za mnoge promatrače u Mađarskoj graniči s čudom. Do sada državno odvjetništvo u mnogim slučajevima kada su novinari otkrivali koruptivne političare nije pronalazilo razloga za pokretanje istrage.

Macron želi pokrenuti mehanizam vladavine prava

Trenutno se mnogi pitaju kako je uopće moguće da u Mađarskoj, gdje se mnogi mehanizmi ne pokreću bez Orbanovog znanja, uopće bilo moguće pokretanje istrage nekoliko mjeseci uoči parlamentarnih izbora. Gergely Gulyasbetont, predstojnik Orbanovog ureda, slučaj Völner navodi kao dokaza kako u Mađarskoj funkcionira pravna država. Analitičar Biro-Nagy smatra da bi Orban ovaj slučaj čak mogao iskoristiti u sukobu s Europskom komisijom koja vidi ugroženu vladavinu prava u Mađarskoj.

No upitno je koliko će ovaj koruptivni slučaj koristiti Mađarskoj. Francuski predsjednik Macron je u svakom slučaju prilikom svog nedavnog posjeta Mađarskoj rekao kako će za vrijeme predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici sljedeće godine, Francuska pokrenuti postupak mehanizma vladavine prava koji služi u slučaju da neka zemlja, u ovom slučaju Mađarska, može biti kažnjena zbog nepridržavanja europskih pravnih normi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:05