UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Bjelorusija optužila Ukrajinu za incident; Ukrajina o likvidaciji Rusa: ‘Evo što se zapravo dogodilo na spornim snimkama‘

Ključne događaje 270. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo uživo iz minute u minutu

Ruski zarobljenici

 Twitter

Ključni događaji:

- IAEA osudila napad na nuklearku Zaporižje: ‘Igrate se vatrom‘

- Prvi vlak iz Kijeva krenuo prema oslobođenom Hersonu

- Rusija i Iran kreću u proizvodnju bespilotnih letjelica s naoružanjem

- Više od 10 milijuna Ukrajinaca bez struje


Bjelorusija optužuje: Ukrajinski vojnik je prešao granicu, to može dovesti do oružanog sukoba

Bjeloruska granična straža tvrdi da je video kamera na kontrolnoj točki na ukrajinsko-bjeloruskoj granici u subotu snimila ukrajinskog vojnika koji je "ilegalno prešao granicu, fotografirao i snimao to područje, a također je nešto tražio u snijegu ili postavljao u njega", prenosi Kyiv Independent.

Takve situacije na granici "mogu dovesti do oružanog sukoba", navela je bjeloruska granična straža. Ukrajinske vlasti još nisu komentirale optužbe.

Bjelorusija je sudjelovala u agresiji Rusije na Ukrajinu dopuštajući ruskim trupama da koriste bjeloruski teritorij za napad na Ukrajinu. Također, postoje nagađanja da bi bjeloruske trupe mogle izvršiti invaziju na Ukrajinu kako bi pomogle Rusiji.


Ukrajina odbacuje optužbe Moskve o likvidaciji ruskih zarobljenika

Ukrajinski povjerenik za ljudska prava odbio je u nedjelju optužbe Moskve o "pogubljenju" ruskih ratnih zarobljenika, ističući da se na video snimci incidenta ukrajinski vojnici brane od Rusa koji su se pretvarali da se predaju.

Povjerenik Dmitro Lubinjec je rekao da "dijelovi videozapisa" koji Moskva predstavlja kao dokaz da je Kijev pogubio ruske ratne zarobljenike, zapravo prikazuju ruske vojnike koji su, "pretvarajući se da se predaju" zapravo "počinili ratni zločin pucajući na ukrajinske oružane snage".

Ruski vojnici ubijeni u tom izgredu "ne mogu se dakle smatrati ratnim zarobljenicima", dodao je na Telegramu.

"Oni koji žele iskoristiti zaštitu međunarodnih zakona da bi ubijali, moraju biti kažnjeni", poručio je.

Rusija je u petak optužila Ukrajinu da je smaknula više od deset njezinih vojnika koji su bili položili oružje, ocijenivši to "ratnim zločinom", na temelju video snimaka objavljenih na društvenim mrežama.

Na prvoj snimci koju je, čini se, snimio ukrajinski vojnik u borbenoj zoni, desetak vojnika, navodno ruskih, izlaze jedan po jedan iz skloništa, s podignutim rukama i liježu na zemlju na zapovijed Ukrajinaca koji u njih drže upereno oružje.

Snimka se naglo prekida u trenutku kada posljednja tamna silueta izlazi iz skloništa, kada su se začuli hitci.

Na drugoj snimci načinjenoj pomoću drona, vidi se desetak trupala koja leže u lokvi krvi, od kojih jedno ima rupu od metka u glavi.

AFP nije mogao potvrditi vjerodostojnost snimki iz neovisnog izvora.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u petak da one pokazuju "namjerno i sustavno ubijanje" ruskih ratnih zarobljenika.

Rusko istražno povjerenstvo objavilo je da vodi istragu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je da "međunarodne organizacije osude taj strašan zločin" i čim prije provedu istragu.

UN-ov glasnogovornik u Kijevu rekao je u petak za AFP da je ta organizacija "upoznata sa snimkama i da ih proučava".


Međusobne optužbe Kijeva i Moskve za granatiranje nuklearne elektrane

Ukrajina i Rusija u nedjelju se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporižje. Ukrajinska nacionalna tvrtka za nuklearnu energiju Energoatom u priopćenju je navela da je u ruskom granatiranju infrastruktura elektrane pogođena više od 12 puta.

"Kao rezultat toga, oštećeni su komunikacijske premosnice, rezervoari za skladištenje kemijski desalinizirane vode, sustav za propuhivanje generatora pare, pomoćni sustavi jednog od dva dizelska motora na razini stanice i druga oprema infrastrukture stanice", priopćio je Energoatom. Tri pogotka zabilježena su i kod trafostanice ‘Raiduha‘.

Energoatom navodi da "priroda i popis oštećene opreme" u postrojenju pokazuju da je cilj bio onesposobiti "upravo onu infrastrukturu koja je bila neophodna za pokretanje blokova 5 i 6 i nastavak proizvodnje električne energije u NE Zaporižje za potrebe Ukrajine".

Rusko Ministarstvo obrane također je izvijestilo o granatiranju nuklearne elektrane u subotu i nedjelju, rekavši da je to rezultat topničke vatre ukrajinske vojske.


Ruska invazija mogla bi pokrenuti utrku autokrata u nuklearnom naoružanju

Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi potaknuti autokrate diljem svijeta da se utrkuju u razvoju nuklearnog oružja, rekao je u subotu američki ministar obrane Lloyd Austin, potencijalno potaknuvši opasnu eru nuklearne ekspanzije.

Moskva je zaprijetila da će upotrijebiti taktičko nuklearno oružje protiv Ukrajine nekoliko puta u proteklih devet mjeseci, što je dovelo do ‘poplave‘ telefonskih poziva ovog mjeseca između američkih, europskih i ruskih dužnosnika koji pokušavaju ublažiti napetosti.

Dan prije nego što će krenuti na višednevno putovanje Indo-Pacifikom, Austin je tako opisao sumornu sliku svijeta, aludirajući na scenarij prema kojem bi se autokratski vladari mogli utrkivati ​​u izradi nuklearne bombe u slučaju da ruska agresija ne bude suzbijena.

Autokrati bi mogli, smatra, zaključiti da bi dobivanjem nuklearnog oružja dobili vlastitu dozvolu za ‘lov‘ na svoje interese, što bi moglo pokrenuti opasnu spiralu širenja nuklearnog naoružanja.

Austin je nadalje upozorio da bi "Putin mogao ponovno pribjeći krajnje neodgovornom nuklearnom zveckanju oružjem" kako se rat produžava i ako ukrajinske snage nastave s uspjesima protiv ruskih trupa.

Austin je rekao kako je pomoć u obrani Ukrajine nacionalni interestei da ne postoji druga opcija nego pomoći Kijevu u borbi jer je malo vjerojatno da će uskoro doći do mirovnih pregovora.


Veliki požar u Moskvi

Veliki požar izbio je u nedjelju u velikom skladištu u središtu Moskve na Trgu Komsomolskaja u nedaleko od tri željezničke postaje koje rusku prijestolnicu povezuju s nekoliko većih gradova u zemlji, među kojima je i Sankt Peterburg, objavilo je rusko ministarstvo za izvanredne situacije.

Na fotografijama objavljenim u programu ruske televizije vide se oblaci crnog dima koji se uzdižu visoko prema nebu nedaleko od obližnjih stanica Jaroslavski, Lenjingradski i Kazanski.

Više pročitajte OVDJE.


IAEA osudila napad na nuklearku Zaporižje: ‘Igrate se vatrom!‘

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižje granatirana je, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) osudila je napad na nuklearnu elektranu koja se nalazi pod ruskom kontrolom.

Glavni direktor rekao je da su se odgovorni za "snažne eksplozije igrali vatrom". Došlo je do štete na nekim zgradama, sustavima i opremi, ali ‘nijedna od njih dosad‘ nije kritična za sigurnost i zaštitu.

"Vijesti našeg tima od jučer i jutros izuzetno su uznemirujuće. Na lokaciji nuklearne elektrane dogodile su se eksplozije, što je potpuno nedopustivo. Tko god da stoji iza ovoga, mora odmah prestati. Kao što sam već puno puta rekao, igrate se vatrom", poručio je Rafael Mariano Grossi, glavni direktor IAEA-e.


Ukrajina: ‘Eliminirano‘ je još 330 ruskih vojnika

Ukrajinsko ministarstvo obrane podijelilo je dnevne novosti o ruskim gubicima. Navode da je još 330 ruskih vojnika "eliminirano" u posljednja 24 sata. Ukupan broj ruskih vojnika ubijenih tijekom invazije sada iznosi 84.210, prema podacima ukrajinskog ministarstva, prenosi Guardian.

Također se navodi da je od veljače uništeno gotovo 3000 tenkova.


Rusija i Iran dogovorili suradnju: Proizvodit će bespilotne letjelice s naoružanjem

Rusija je postigla dogovor s Iranom o početku proizvodnje stotina bespilotnih letjelica s naoružanjem, a proizvodit će se na ruskom tlu, prenosi Washington Post.

Citirajući obavještajne podatke u koje su imale uvid američke i druge zapadne sigurnosne agencije, navode da su dužnosnici iz Moskve i Teherana finalizirali dogovor tijekom sastanka održanog u Iranu ranije ovog mjeseca.

Rusija i Iran ubrzano rade na razmjeni svih informacija o dizajnu i ključnim komponentama koje su važne za početak proizvodnje, za koju žele da krene u roku nekoliko mjeseci.

Rusko ministarstvo obrane nije odgovorilo na zahtjev Washington Posta za komentar o ovoj temi.


Ukrajinsko ministarstvo energetike: ‘Ukrajinska opskrba strujom je pod kontrolom‘

Ukrajinska opskrba strujom pod kontrolom je unatoč nizu ruskih napada na infrastrukturu za proizvodnju električne energije i nema mjesta panici, priopćilo je ministarstvo energetike.

Istodobno, prvi čovjek najveće privatne energetske tvrtke u zemlji DTEK rekao je da nema razloga da ljudi napuštaju Ukrajinu.

Ruski raketni napadi onesposobili su gotovo polovicu ukrajinskog energetskog sustava, a vlasti u Kijevu su u petak priopćile da je moguće potpuno gašenje električne mreže glavnog grada.

"Demantiramo panične izjave koje šire društvene mreže i internet uvjeravamo vas da je situacija s opskrbom energijom teška, ali pod kontrolom", stoji u priopćenju Ministarstva energetike objavljenom u subotu.

Vlasti diljem zemlje programirale su isključenja struje kako bi pomoglo popravcima, rečeno je, uz poziv kućanstvima da smanje potrošnju energije za najmanje 25 posto.

Ukrajinski nacionalni mrežni operator Ukrenergo priopćio je da, iako će se planirana isključenja električne energije dogoditi u svim regijama u nedjelju, ne predviđa neočekivane ispade električne energije.

"Nastavljamo raditi na vraćanju svjetla Ukrajincima", rekla je tvrtka u izjavi kasno u subotu u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Teško je, ponekad i duže vremena treba nego što smo očekivali, ali nalazimo rješenja."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju prošli mjesec da pokušava destabilizirati zemlju prisiljavajući milijune na bijeg na zapad, stvarajući izbjegličku krizu za Europsku uniju.

Izvršni direktor DTEK-a Maksim Timčenko rekao je da oružane snage, energetska industrija i Ukrajinci pojedinačno čine čuda kako bi održali opskrbu.

"Zbog toga danas nema potrebe napuštati Ukrajinu", navodi se u priopćenju tvrtke.

Zelenski je u subotu rekao da su problemi s opskrbom najveći u Kijevu i okolici, kao i u šest drugih regija.

"Radimo u cijeloj zemlji na stabilizaciji situacije", rekao je u video obraćanju.


Suze dok prvi vlak iz Kijeva stiže u oslobođeni Herson

Željeznička veza između glavnog grada Ukrajine i nedavno oslobođenog grada Hersona ponovno je uspostavljena, a prvi vlak između ta dva grada krenuo je u subotu ujutro. Obitelji su se ponovno okupile na željezničkom kolodvoru, dok su gomile uzvikivale "slava Ukrajini".

Ukrajina će početi evakuirati ljude koji žele napustiti nedavno oslobođeni južni grad Herson i njegova okolna područja, najavila je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk, navodeći štetu na infrastrukturi koju su prouzročile ruske snage i koja je iznimno otežala život stanovnicima.

Vijest o evakuaciji stigla je nakon što je objavljeno da su ruski projektili pogodili skladište nafte u Hersonu u subotu navečer, a bilo je to prvi put da je u gradu pogođeno skladište goriva otkako se Rusija povukla prije više od tjedan dana, prenosi Al Jazeera.

"Ovo je dobrovoljna evakuacija. Trenutno ne govorimo o prisilnoj evakuaciji. Ali i u slučaju dobrovoljne evakuacije, država snosi odgovornost za prijevoz. Ljude treba odvesti tamo gdje će prezimiti", rekla je zamjenica premijera Ukrajine.


Ukrajina provjerava autentičnost videa o pogubljenju ruskih vojnika

Ukrajinska vojska u subotu je izvijestila da provjerava vjerodostojnost videosnimki koje, po tvrdnjama Moskve dokazuju da je Kijev pogubio nekoliko ruskih vojnika koji su se predali.

"Prije pokretanja istrage, mora postojati temelj za to. Upravo utvrđujemo jesu li ovi videozapisi lažni", rekao je AFP-u glasnogovornik glavnog stožera Bogdan Senik.

Dodao je da su te videosnimke "predane stručnjacima" te istaknuo da se u zadnje vrijeme sve češće objavljuju lažne videosnimke.

Rusija je u petak optužila Ukrajinu da je "okrutno" pogubila više od deset njezinih vojnika koji su položili oružje te je osudila taj potez, nazvavši ga ratnim zločinom.

"Nitko neće moći prikazati namjerno ubojstvo više od deset ruskih vojnika izravnim hicima u glavu kao ‘tragičnu iznimku‘", objavilo je rusko ministarstvo obrane.

U prvome videu snimljenom mobitelom, iz zgrade u dvorištu kuće s podignutim rukama jedan po jedan izlaze muškarci u vojnim odorama. Zatim liježu na pod licem prema zemlji, a protivnički ih vojnik drži na nišanu.

U trenutku kada se s lijeve strane pojavljuje i zadnja tamna silueta, video se naglo prekida i istodobno se čuje rafal.

Na drugoj snimci, snimljenoj s visine, vjerojatno dronom, vidi se desetak tijela u lokvama krvi.

Rusko ministarstvo obrane nije preciziralo kada su ove slike snimljene.

Glasnogovornik UN-a AFP-u je rekao kako "agencija zna za ove videosnimke i proučava ih". Istaknuo je da će, dokaže li se zločin, krivci odgovarati za svoja djela.

Ruski istražni odbor priopćio je da je otvorio istragu o "pogubljenju zarobljenih ruskih vojnika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:55